Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam mam pytanie odnośnie zbrojnika niebieskiego ( glonojada ) dzisiaj rano zauważyłem w jednym z kokosów ikrę ( jajeczka żółtawego koloru ) cały czas pilnuje ich samiec i skutecznie odgania inne rybki np. bocje i kiryśniki, jest to akwarium 200l ogólne. Nie pozwla również podejśc samicy. Cy mam przenieśc kokos razem z ikrą do osobnego akwa ??? jeśli tak to czy przenieśc ją razem z samcem ???
-
m1kasper
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bielsko Biała
nie przenos bo ci moze cala ikra padnac. gorzej bedzie jak sie wykluja i inne rybki beda mialy ochote na mlode. sprobuj odgrodzic to jakas siatka ale duza
-

OjGeN
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gliwice
polecam tą stronkę http://glonojad.eu/
jak nie przeneisiesz to bocje zjedzą narybek.
najlepiej spuścić wodę z tego zbiornika w któym jest ikra i wlać do akwarium do któego chcesz przenieść ikrę razem ze samcem.
bierzesz jakieś naczynie głębokie na tyle żeby zmieścił się w nim cały kokos, naczynie wkładasz do wody i pod wodą wkłdasz kokos do naczynia, całośc przenosisz do innego akwarium. Gdyby kokos nie miał dziur, można by było przenieść sam kokos z wodą w środku.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja nigdy glonojadów nie przenosiłem i z każdego miotu kilka zostawało.
Jak złożyły ikrę w jednym miejscu, to potem regularnie tam składały.
Mimo wielu innych ryb w akwarium wiele młodych przeżywało i potem musiałem się ich pozbywać bo było za dużo.
Ostatnim razem zostawiłem tylko 6 młodych a starych się pozbyłem.
-
MasterBarti
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Jankowice k. Pszczyny
Zdecydowanie przenieś do innego zbiornika (razem z samcem), może być małe 10l.
W ogólnym zbiorniku jak młode "wylecą spod skrzydeł taty" wiele z nich stanie się pokarmem dla innych mieszkańców.
Do takiego zbiorniczka przelej wodę z akwarium w którym obecnie jest ikra, w zbiorniku tym użyj natleniacza.
Jak młode się wylegną odłów samca i podawaj starte pokarmy roślinne lub te w tabletkach, plasterki ogórka itp. dbając jednocześnie o dobry stan wody (częste wymiany)
Jak przenieść ikrę masz juz opisane wyżej.
powodzenia
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
Nie musisz koniecznie przenosić do nowego akwarium, możesz je umieścić w kotniku "DIY" (oczywiście bez samca), jak poniżej. Ja tak robiłem wielokrotnie i zawsze 100% sukcesu. zaletą tego systemu jest to że nie ma zmiany parametrów wody.
-
ksris
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Earth
Powiązane tematy
Witam, mam baniak 200l, towarzyski, kirysy pstre, pandy i wenezuela. Gupiki, molinezje, cudaczki (przylga chińska) i w ciul ślimaków i krewetek red cherry. Mam też dwa glonojady (zbrojniki), te najbar...
Witam,
W piatek jeszcze był a w sobote nie wyszedl na ogorka... Nie ma go. Mial okolo 5cm, weloniasty. Przeszukalem kazdy milimetr podloza i rosliny. Nie mam ich duzo wiec nie ma kryjowek.
Obszuka...
Witam,
Akwa 72l, 60cm długość, filtracja ultramax 1500.
Obsada:
6 gupikow dorosłych i kilka sztuk narybku
4 danio
6 brzanek wysmuklych
Kilka krewetek
1 zbrojnik pospolity...
No i właśnie... Syn ż...
Witam!
Jaka jest Wasza opinia odnośnie trzymania Zbrojnika w akwarium z piaszczystym podłożem? Zrobiłem nowe akwarium z piaskiem + skały i kamienie. Wszystko było w porządku do wczoraj, gdy wpuściłem...
Witam zamierzam założyć krewetkarium ( niebieski czołg) dla neocaridina blue velvet natrafiłem na najlepsze forum. Chciałbym ten temat założyć aby uzyskać jak najlepsze informacje od fachowców w tej d...
Nie wiecie ile razy do roku zbrojnik moze skladac jajka bo u mnie ma juz 5 raz i nie wiem co z tym robic musze chyba rozdzielic samca od samicy
Czy to możliwe by zbrojnik lamparci (około 15cm) zjadł moją Ramirezę (około 3cm)???
Obsada (po śmierci ramirezy) :
-3 przeźroczki indyjskie
-2 molinezje
-1 ramireza
Zbiornik: 54l
Z góry dziękuję[e...
Witam 2 dni temu kupiłem zbrojnika do tej pory wszytko było dobrze dzisiaj zauważyłem ze leży na plecach co prawda oddycha jednak jest to niepokojące co może byc przyczyną lub czy to jest ich naturaln...
Witam
Co się stało mojemu neonowi. Ma jakiś dziwnie matowy / blady pysk.
O co chodzi ? Co to za cholerstwo sie przyplatało.
Pomóżcie - chce go naprawić.
Z góry dzięki za radę.
Witam, Mój zbrojnik ledwo się rusza wygląda tak: (Zdjęcie). Około 5 dni temu był restart akwa dołożyłem korzeń i czy to może być jego wina? Jak pomoc zbrojnikowi oraz co mu jest? Temp 26 stopni, Czy d...
|
|