Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
przyznam szczerze ze nawet nie mam zielonego pojęcia jak się za to wziąć gdy widzę te tabelki to wszystko to dla mnie czarna magia:) widzę że nawożenie takimi solami jest dużo tańsze niż kupowanie nawozów PG Dlatego mam prośbę do was czy ktoś mógłby mi to wszystko poobliczać ile i czego mam dawać? z góry bardzo dziękuję za pomoc
-
stas1
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
jaki zbiornik? moze cos poweisz wiecej? EI czy chcesz zrobic nawoz podobny do tych firmowych? jak tak to jaki?
-
berdysz
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
akwarium 112L jak trzeba jeszcze podać jakieś parametry to podam tylko jakie? a nie wiem czym łatwiej nawozić tym EI czy zrobić taki nawóz ogólny
-
stas1
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 15150
stas1 napisał(a):akwarium 112L jak trzeba jeszcze podać jakieś parametry to podam tylko jakie? a nie wiem czym łatwiej nawozić tym EI czy zrobić taki nawóz ogólny
widzę, że nic nie przeczytałeś z działu artykuły, a wypadało by chociaż wiedzieć co to EI i czym się różni od nawożenia zwyczajnego(limitowanego)
mogę Ci policzyć ale z takim brakiem wiedzy obawiam się, że daleko nie zajedziesz
ile światła, czy butla jest, ile jakich roślin, jakie znasz parametry wody
(kran/akwarium)?
-
●
Jezus napisał(a):stas1 napisał(a):akwarium 112L jak trzeba jeszcze podać jakieś parametry to podam tylko jakie? a nie wiem czym łatwiej nawozić tym EI czy zrobić taki nawóz ogólny
widzę, że nic nie przeczytałeś z działu artykuły, a wypadało by chociaż wiedzieć co to EI i czym się różni od nawożenia zwyczajnego(limitowanego) mogę Ci policzyć ale z takim brakiem wiedzy obawiam się, że daleko nie zajedziesz ile światła, czy butla jest, ile jakich roślin, jakie znasz parametry wody (kran/akwarium)?
za około dwa miesiące będę robił restart akwa więc zapobiegawczo pytam czy będzie ktoś życzliwy i to mi pooblicza a na zapoznanie się z lekturą co to jest EI jakiś czas mam:) w obecnym akwa 112L mam oś 0,48W mało roślin ok 40szt nużańca jakiś mech na korzeniach i lotosa który wcale nie rośnie w górę tylko liście leżą na podłożu (mało światła? brak nawożenia?) brak CO2
NO3-25mg
NO2-0mg
ph-7-7,5
kh i gh nie pamiętam będę mierzył w sobotę,światło świecę 10godz i w sumie tak teraz myślę czy przed startem nowego zbiornika nie potestować sobie tego nawożenia na tym starym? w nowym będę już miał CO2 z butli:)
-
stas1
●
zupełnie inne efekty będą teraz bez butli i później z butlą
może kup butlę i daj do tego co jest teraz i testuj
ja jestem umiarkowanym zwolennikiem EI, jeśli nie przeraża Cię podmiana 40-50% tygodniowo, to można spróbować
polecam przeczytać o tym na forum i instrukcje do kalkulatora spidera z artykułów i na pewno ogarniesz, a jak nie to policzymy
-
●
mam już zestaw do CO2 tyle że brak w nim zaworka precyzyjnego i elektrozaworu ale też narazie brak soli dopiero muszę zamówić na allegro Obecne akwa ma 2 lata i ciągle walczę z krasnorostami kiedyś była ich naprawdę masa teraz jest już coraz mniej ale są od kąd pojawiły się glony przestałem nawozić i nie nawożę do dziś wodę podmieniałem ok 20L tyg czasami rzadziej
-
stas1
●
elektrozawór niektórym ułatwia życie, innym nie jest do niczego potrzebny
na krasnale co2 i easy carbo czy podobne
-
●
no elektrozawór tak potrzebny nie jest ale zaworek precyzyjny już tak nie wiem co dla mnie będzie lepsze czy bawić się w to EI czy lepiej zamówić nawozy PG to może będzie łatwiejsze dla mnie bo nie jestem zbyt mądrym człowieczkiem ale kocham akwarystykę i mógłbym na to wydać wszystkie pieniądze no ale niestety żona nie pozwala  i tak w tym miesiącu wydałem prawie 600zł co o dziwo przyjęła ze zrozumieniem
-
stas1
●
zasada EI ma opierac sie na prostocie i tak jest ... Nie patrzysz ile dajesz bo chodzi o to zeby nie limitowac zadnego ze skladnikow. Jak sciagniesz sobie kalkulator spidera to tam sa dawki wyliczone na akwarium 80l wiec nawet jak nic nie zmienisz to bedizesz mial policzone nawozy dla twojego zbiornika.
Jesli chcesz miec nawoz "firmowy" to rowniez w dziale nawozy jest temat o skladach firmowych nawozow gdzie dokladnie podane sa ilosci pierwiastkow ktore masz rozpuscic w wodzie.
Moim skromnym zdaniem nie wystarczy informacja o tym ze kochasz akwarystyke... bez CO2 nie wystartujesz z EI bo glony ci zjedza akwarium. Oczywiscie EI wiaze sie z podmianami wody min 30%. Jak chcesz jechac na firmowych nawozach to tez masz ryzyko ze dobrze nie dobierzesz ilosci. Na twoim miejscu zrobilbym sobie nawoz makro zeby stosunek NPK wyniosl 10:1:15 Z kalkulatora spidera latwo to wyliczysz (np dawki tygodniowe NO3=10, PO4=0.8-1, K=15 lub 20). Po miesiacu mozesz zaczac dodawac mikro, ale tylko wtedy jak masz makro w miare ustabilizowane. jak dodasz butle to wszystko ci sie zmieni bo rosliny beda potrzebowaly wiecej nawozu i wtedy bedziesz mogl podwoic ww. dawki ale wszystko musisz robic metoda prob i bledow. Jak dokladnie chcesz ilosci gramow to daj znac to ktos ci pomoze, ale musisz sam zdecydowac ktora droge wybierzesz  ?
-
berdysz
●
ok dzieki mam czas pomyśleć co zdecydować:)
-
stas1
●
Ja myślę,że EI można z powodzeniem stosować nawet bez CO2 i słabym oświetleniu (LT),a nawet z całą gammą macro od samego początku,szczególnie przy roślinach łatwych w hodowli i szybko rosnących
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein
-

gogi509
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Międzyrzecz/Dublin
gogi509 napisał(a):Ja myślę,że EI można z powodzeniem stosować nawet bez CO2 i słabym oświetleniu (LT),a nawet z całą gammą macro od samego początku,szczególnie przy roślinach łatwych w hodowli i szybko rosnących
trudno się nie zgodzić
trzeba tylko pamiętać, że bez butli problem będzie tym większy im więcej światła
-
●
gogi509 napisał(a):Ja myślę,że EI można z powodzeniem stosować nawet bez CO2 i słabym oświetleniu (LT),a nawet z całą gammą macro od samego początku,szczególnie przy roślinach łatwych w hodowli i szybko rosnących
Wszedzie mozna zastosowac EI ale juz wymaga ona wiecej pracy i przestaje byc z zasady EI :> Bez CO2 i odpowiedniego swiatla, metoda EI moze nei zadzialac
-
berdysz
●
tak naprawdę to metoda EI, czyli: nielimitowane składniki bez co2 i światła (choć tu nie musi być jakieś super duże) to proszenie się o katastrofę.
Ja myślę,że EI można z powodzeniem stosować nawet bez CO2 i słabym oświetleniu
Bez co2 według mnie nie można stosować metody EI - zabawa solami to co innego niż EI...no chyba, że podasz mi jakiś link do zbiornika prowadzonego metodą nielimitowanych składników bez co2...może to ja się mylę 
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Sam prowadzę zbiorniczek 30 litrowy metodą Ei.Światła mam tylko 11W kompakt.Fakt,że czasem napełniam dzwon CO2...ale jest to bardzo delikatna suplementacja.pH wynosi ok 7 podczas,gdy identyczna woda w 100-litrowym zbiorniku zasilanym CO2 wynosi 6,4-6,6.Rośliny już po przecince-jestem bardzo zadowolony,nawet rotala się ładnie wybarwia,heniek też rozrasta(podłoże jałowe) i mchy rosną dobrze.Dodatkowa mam w akwarium duży korzeń co bardzo zabarwił mi wodę,a więc światła jest jeszcze mniej.Postaram się foto wrzucić,ale na razie nie mam za bardzo sprzętu.
Wody używam 100%RO.Parametry wody bazowej-kalkulator w załączniku...
Nawożenie wygląda tak,że podmieniam 20-30% wody i dodaję:
Azot +2mg/l
fosfor +0,3mg/l
potas +3mg/l
magnez +2,4mg/l
+3ml micro do metody IE (15g rozpuszczone w 500ml)
Dodatkowo podaję chlorek sodu
W związku z tym,że zbiornik jest słabo oświetlony nie szaleję z żelazem ok 0,1 mg/l
Co do zatwardzania wody węglanem wapnia w sklepie RA warto,by było dopisać,że jego rozpuszczalność zwiększa się 5-razy przy wodzie dobrze nasyconej CO2,Tym samym rozpuszczalność podnosi się z 0,7g do 3,5 wody RO,co da 4kh i 6gh.Przy opcji 0,7g/500l nie było by sensu tego rozpuszczać...
Gdy mamy mało światła ok 0.4W/l to nawet CO2 nie musi być limitowane,bo nie będzie tak bardzo potrzebne.A światło w sumie jest limitowane w każdym zbiorniku poniżej 1,3W/l prowadzonym także metodą IE.Więc niczym chyba się to nie różni.
berdysz napisał(a):Wszedzie mozna zastosowac EI ale juz wymaga ona wiecej pracy i przestaje byc z zasady EI :> Bez CO2 i odpowiedniego swiatla, metoda EI moze nei zadzialac
Światło czemu nieodpowiednie?To samo tylko mniej.Na pewno przy takim zbiorniku jest dużo mniej pracy,bo ma dużo wolniejszy metabolizm-rzadziej przycinasz,odmulasz i podmiana wystarczy 20%.Mniejsza jest szansa na zlimitowanie któregokolwiek składnika w tym CO2.Nawet jak glony się pojawią masz dużo większą szansę zareagować w porę
Nie rozumiem czemu IE ma nie zadziałać
Wszystko dzieje się tak samo jak w HT tylko wolniej.Na tyle wolno,że każdy dałby radę nawozić i utrzymać rośliny w dobrej kondycji  -zero problemów i drapania się po głowie "jak czegoś zabrakło".
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein
-

gogi509
●
przez to ze nielimitujesz nawozow, CO2, swiatla to rosliny wygrywaja walke z glonami. W momencie jak dasz mniej CO2 i swiatla rosliny zaczynaja wolniej rosnac a przez to istnieje ryzyko pojawienia sie glonow  Pamietaj ze jak cos dziala u ciebie nie koniecznie musi dzilac na wszystkich zbiornikach bo kazdy ekosystem jest inny. EI opiera sie na tym ze przez to ze nielimitujesz zadnego ze skladnikow rosliny dobrze rosna i glony nie maja szans na rozwiniecie sie.
-
berdysz
●
Nawozów nie limituje-wszystko jest dostępne.CO2 w małej ilości,ale także jest dostępne dla roślin(nie hamuje wzrostu).
A co do światła to jest limitowane w prawie każdym zbiorniku.Prawdopodobnie także i w Twoim...
Przy metodzie IE światło prawie zawsze jest limitowane.Mało kto ma w zbiorniku 1,3W/l
gdy masz np.1,1 już wtedy limitujesz rośliny światłem!
Więc jakiej metody używam,do podmian dodaję nawozów na zapas(spory zapas) i co najważniejsze nie robię żadnych testów-to takie moje EI.
Oczywiście nie opasłem zbiornika po to by masa Formowiczów szła moją droga
Bym chwalił się czy coś podobnego...
Była wzmianka,że IE nie da rady prowadzić w słabym oświetleniu,to czemu nie miałem napisać skoro sam tak prowadzę zbiornik?
Wiadomo,że każdy zbiornik jest inny- i to jest ciekawe, czyli co mam napisać,że u mnie się sprawdziło,ale wy tego nigdy nie próbujcie,bo każdy zbiornik jest inny
teraz ok!
P.S. Nie zgodzę się,że jak rośliny rosną wolniej to większa szansa na glony jest-bzdura...
Zmniejszasz proporcjonalnie oświetlenie ,Co2 i nawożenie i glonów nie ma!!!!
Sorry,ale po tym co piszesz,że nie limitujesz światła widzę,że nie wiesz o czym piszesz 
A. Einstein
-

gogi509
●
pewnie masz racje, nie wiem co pisze
-
berdysz
●
Sorry,czasami mnie ponosi...no i oczywiście pełen szacun dla Ciebie...
A. Einstein
-

gogi509
●
Powiązane tematy
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witam!
Chciałbym was zapytać czy takie proporcje i wartości soli jakie wpisałem i obliczyłem są w porządku?
W dodatku chciałbym upewnić się o dawkowanie mikro+, jeśli po lewej wpisałem że 1ml mikro+,...
Witam, mam taki problem a raczej pytanie do bardziej zaawansowanych
Mam trochę niedoborów potasu ( generalnie nawóz z akwarium-net się skończył.
I teraz pytanie czy mogę poprostu kupić sole k2s04 i ...
Czy warto jest kupować mineralizator dla roślin np. w planach miałem kupić od qualdropa gh plant, jeśli kupie sole MgSo4 i CaCO3 zamiast tego mineralizatora?
Czy wyjdzie to na to samo czy to coś inneg...
Hej! Zauważam niedobór potasu na liściach lodygowców, co za tym idzie chciałbym uzupełnić te niedobory.
Na n moment używam tylko Aquaflora N z zooleka opartego na KNO3 ale potasu to on niewiele uzup...
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum więc chciałbym się przywitać. Mam na imię Bartek i powróciłem po latach do starego hobby. Przeglądam forum od czasu do czasu i nastał czas aby zacząć po...
Witam chciałbym spróbować nawożenia solami ,na początek solami potasu ,Szukałem w internecie i natknąłem się na kilka ,np k2co3 k2hpo4 k2so4 kh2po4 ,i co tu wybrać ,czy wszystko naraz? ,akwarium mam l...
Witam
Czy sa jakies zastrzezenia by uzywac w akwarium sol chemiczna KCl jako zrodlo dodatkowego potasu? Samo K2SO4 mi nie wystarcza a KNO3 poki co nie moge uzywac ze wzgledu na nadmiar NO3 w akwarium...
Czego to może być niedobór listki w roślinie mi powykręcało w drugą strone i kolor jakoś zbladł pod spodem dodaje zdjęcia mam też problem ostatnio z ph cały czas mi skacze zawsze miałem 6,5-6,8 teraz ...
Witam serdecznie.
Potrzebuję pomocy w dobraniu proporcji soli, informację jakie mogę podać na tą chwilę to:
Akwarium 18l netto., podłoże jakie chcę zastosować to AQUA SUBSTRATE 2+, światło belka led 1...
|
|