Jakich reaktorów co2 używacie ?
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
No właśnie chciałem spytać jakich reaktorów co2 używacie. Ja mam reaktor "domowej roboty" na podstawie projektu ze strony SRWiA, ze swoimi ulepszeniami i modyfikacjami ( aktualnie jakaś 8 generacja  ). Ale nie jestem do końca zadowolony, bo mógłby być cichszy i mniejszy.
Ciekawi mnie czy ktoś używa reaktorów markowych i jakie są doświadczenia z praktyki ich użytkowania.
-
slavo_cc
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam.
Od 3 miesięcy używam reaktora AquaMedic CO2 Reaktor 1000. Jest to reaktor zewnętrzny, wypełniony bactoballami. Baniak 735l, średnio zarośnięty, CO2 z butli z reduktorem. Podpiąłem go do wylotu Eheima 2229, w akwa deszczownica zanurzona całkowicie w wodzie, strumień skierowany w dół. Jak dotąd nie mam żadnych zastrzeżeń do tego sprzętu. Wcześniej regulowałem dawkę zwykłym plastikowym zaworkiem akwrystycznym, teraz mam sterownik pH T.E.H. System i elektrozawór. Parametry wody stabilne, roślinki rosną, ryby również. Jak potrzeba wiecej szczegółów to chętnie napiszę.
-
Krzysztof Motylewski
●
witam
ja dozuje CO2 do kaskady - przy wlocie jest rurka od bimbrowni.
Szczerze mówiąc nie wiem jak to się sprawdzi  (stosuje to od niedawna)
Może ktoś tak dozuje 
-

drCZAhA
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
slavo_cc napisał(a):No właśnie chciałem spytać jakich reaktorów co2 używacie. Ciekawi mnie czy ktoś używa reaktorów markowych i jakie są doświadczenia z praktyki ich użytkowania.
Witam
Ja używałem reaktora Sery,który był podłączony do filtra wewnetrznego. Lecz zrezygnowałem, bardzo ciężko taki reaktor oczyścić z glonów, którymi zarastał.Teraz dozuję tylko do głowicy filtra wewnętrznego Aqua Szut,który ładnie mieli podawane Co2.
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Ja skolei podaję CO2 na wlot filtra kubełkowego. Z pewnoscia jest to bardzo skuteczna metoda i nie wymaga żadnych nakładów finansowych. Jej wadą jest jednak to, że co jakiś czas filtr głośno mieli bąble gazu. W sumie nie ważne jaki sposób się zastosuje ważne, żeby umożliwiał on utrzymanie odpowiedniego poziomu CO2. Należy jednak pamiętać, że oprócz metody rozpuszczania CO2 nie mniej ważny jest ruch powierzchni wody. Do nie dawna miałem deszczownię tuż pod powierzchnią a wylot był skierowany równolegle do niej. Nieważne jak bardzo zwiększałem ilość CO2, nie mogłem wieczorem utrzymać właściwego (ok. 20 mg/l) poziomu dwutlenku węgla. Wydawało mi się, że zwyczajnie osiągnąłem kraniec możliwości stosowanej metody rozpuszczania CO2. Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby otwory deszczowni ustawić odrobine bardziej w kierunku dna. Ten prosty manewr wystarczył, żeby rozwiązać problem. Zdziwiłem się lekko bo wydawało mi się do tej pory, że jeżeli nie wzbudza się falowania powierzchni wody a tylko jej ruch to straty CO2 nie powinny być duże.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Witam
Ja ładuje CO2 z butli przez reduktory wprost do filterka FAT3, rurka od zasysania powietrza, a z tamtad do dzwonu. 
-
Rafal Trawa
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poznan
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Polecam nastepujaca metode.
Jest nia mala modyfikacja tego co radzili moi przedmowcy tzn.
Wyjscie ze zrodla (licznika babelkow) co2 podlaczam do wlotu filtra kubelkowego z tym, ze we wlocie umieszczam kawalek czegos co nazywa sie kurtyna. Jest to porowata guma w formie rurki sprzedawana w sklepach akwarystycznych jako "kostka" napowietrzajaca. Odcinam jej kawalek, dopasowuje do rozmiarow koncowki filtra. Dlaczego nie umieszczam np. kamienia, czy kostki do odpieniacza bialek. Opowiedz jest prosta (teraz juz ja znam). Kamien napowietrzajacy sie rozpada po okolo 2 tygodniach, a kostka do odpieniacza poprostu sie zapycha (glony). metoda jest tak efektywna, ze nie ma zadnych problemow z halasem z filtra poniewaz babelki sa tak male, ze po przebyciu drogi do wirnika juz sie rozpuszczaja (w moim przypadku, zalezy to oczywiscie od ilosci gazu ktory pompujemy na kurtyne, oraz od jakosci kurtyny).
Kurtyna nawet jak sie "zamuli", to latwo ja przetszec, a jesli trzeba to mozna dorobic szpilka dziurek, starczy na milion lat.
-
optyk
●
Ostatnio wypatrzyłem w sklepie "Colisia" Membranreactor-Dyfuzor CO2 firmy AquaMedic za 79zł ciekawi mnie czy ktoś słyszał o efektywności tego nietypowego reaktora. Są niby dwie wersje, ta droższa z 4 membranami do 400L Ponoć ustrojstwo działa bez strat co2
http://www.colisa.com.pl/
http://www.aqua-medic.de/index0.html
-
slavo_cc
●
Ja uzywam kostek z drewna lipowego, takich jak do odpieniaczy bialka- zadowalajace rezultaty 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Niestety ale "Membranreactor-Dyfuzor CO2" firmy AquaMedic to kiepskie urządzenie. jego skuteczność jest mizerna, straty CO2 spore. Musiałem wrócić do samorobnego reaktora który działa wyśmienicie, tylko trochę wielkością i wyglądem szpeci akwarium.
-
slavo_cc
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|