80x30x40 pomoc w aranżacji, styl japoński (?) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

80x30x40 pomoc w aranżacji, styl japoński (?)

Liczba wyświetleń: 1412·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Szyszak Podkarpacie, Tarnobrzeg
Witam
Planuje założyć akwarium w stylu japoński (tak mi się wydaje ;p). Szkło już do mnie jedzie, a ja jeszcze nie mam dokładnego planu dotyczącego aranżacji w moim akwarium. Więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc w zaplanowaniu rozmieszczenia i doboru roślin. Ogólny pogląd już mam ale nie wiem jakie roślinki zastosować a także chciałbym poznać waszą opinie co do mojego pomysłu.
Więc może trochę informacji:
Akwarium
96L 80x30x40
Filtr
Aquael fzn-3
Grzałka
Neoheater 100W
Podłoże
czarny żwir + substrat
Oświetlenie
planowane 0,7W/L - konkretnych świetlówek nie wybrałem
Co2
Nie znam się na tym kompletnie- wolał bym aby się bez tego obeszło ;p
Ale jestem gotów spróbować z bimbrownią jeśli będzie to miało zbawienny wpływ na roślinki.

Obsada
1+2 Bojownik
16 Razbora Galaxy
1 Zbrojnik (niebieski/zebra)
1+2 Molinezje Czarne
Krewetki Red Cherry/Crystal Red

Preferencje:
Chcę stworzyć akwarium z roślinnością zieloną/ciemno zieloną, raczej drobnolistną z małym trawniczkiem na dnie i z sporą ilością mchu. Oczywiście porośnięty korzeń. Nie chcę aby było w nim gatunków od groma. Tylko: prosto, skromnie i estetycznie. Klimat ogólnie mroczny 8) .

Dodam szkice
Marny opis:
1.https://roslinyakwariowe.pl/forum/download.php?id=12087 -nie wiem jak się ta roślina nazywa.
2.Też nie mam konkretu. Chodzi o roślinkę z podłużnymi liści na łodydze. Miałem nazwę ale zgubiłem. Pamiętam że zmieniała barwę od zieleni do czerwieni.
3. Jakaś wysoka trawa. Nazwę też zapodziałem.
4. Trawniczek (eleocharis parvula/blyxa japonica/Eleocharis acicularis) -nie wiem czy się nadają i który wybrać.
5. Korzeń porośnięty Christmas moss

Trochę niewyraźnie , skaner szwankuje.
Najpierw narysowałem rys.1 ale stwierdziłem że jednak lepszy by był chyba inny korzeń( jeśli taki wogóle znajdę ;p). Więc zdecydowałbym się na kształt 2. Prawdopodobnie dał bym korzeń bliżej tylnej szyby no ale to tylko szkic. Wydaje mi się że po lewej stronie czegoś brakuje, ale ciężko mi określić czego, może jakiś kamyk,trawniczek albo inna roślinka na przód.

No i to chyba tyle. Czekam na Wasze propozycje/porady/sugestie. Jeśli jakichś informacji brakuje to piszcie a ja postaram się odpowiedzieć.

Z góry dziękuje
Pozdrawiam

Szyszak
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Podkarpacie, Tarnobrzeg

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
sk91 Włocławek

09 mar 2011, 00:52   (#2)  

Większość zbiorników Japońskich to typowe HT, więc CO2 by się przydało.

hmm... Na korzeń daj Microsorium Narrow, Bolbitis i mchy.

Za Korzeniem daj hygrophila polysperma zieloną czy jakaś ludwigie np. repens. Boki tylnego planu z rotali rotundifoli green, albo z jakiś innych rotali drobnolistnych.

Przed korzeń Cryptokoryne Nevilli, Parva i Petchii, Echinodorus Tenellus,

Resztę dna na pierwszym planie wysadź Glossostigmą lub Eleocharisem Paravulą.

sk91
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Włocławek

Szyszak Podkarpacie, Tarnobrzeg

09 mar 2011, 16:40   (#3)  

Dzięki za rady. Narysowałem nową aranżację.

1. Microsorium narrow
2. Eleocharis parvula
3. Rotala rotundifolia green
4. Blyxa japonica
5. mech jak na poniższym zdjęciu tylko bliżej brzegu- trzeba go oprzeć na korzeniu żeby uzyskać taki efekt ? I co jest po lewej nad trawą?
Na korzeniu christmas moss lub mini moss.

Jednak wydaje mi się że coś brakuje w polach zaznaczonych na żółto, choć to tylko plan a zobaczymy jak wyjdzie. W planach mam jeszcze zrobienie tła strukturalnego zewnętrznego na wzór kamieni.
Pozdrawiam

Edit;
Trochę rys niewyraźny po zmianie rozmiaru, dodaje nowy

Szyszak
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Podkarpacie, Tarnobrzeg

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Styl indonezyjski - akwarium Green Aqua na konkurs

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3277
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Styl Jungle - inspiracja

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1373
Zapraszam do obejrzenia.
17-180722.jpeg

Mchy w aranżacji - użycie i przygotowanie do szczepienia

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3902
17-180722.jpeg Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
YouTube

Przewodnik po materiałach do aranżacji

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2059
Zapraszam do obejrzenia materiału Green Aqua. Przypominam o możliwości włączenia automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Galeria ADA 2018 - kilka aranżacji

Rfck w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2849
Kilka aranżacji z galerii ADA z 2018 roku, mam dość mieszane uczucia..

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1179
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

DO DOOA - galeria aranżacji

rafau w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 18158
Czołem. Zakładam, że entuzjazmu wystarczy by sukcesywnie uzupełnić w tymże miejscu zdjecia "aranżacji" wabi-kuso-podobnych. DOOA#00 [20x20x08]: Hardscape.

Akwarium 45x27x30, ocena aranżacji

Majkel S w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2580
Cześć ;) Chciałbym żebyście wypowiedzieli się odnoście aranżacji tego akwarium. Przyznam, że niezbyt mi się na razie podoba, chyba jest zbyt "łyso". Dodać jeszcze jakieś korzenie, kamienie?...

Statystyki

Ten temat przegląda 1145 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1145 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.