Lilaeopsis - wasze doświadczenia - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Lilaeopsis - wasze doświadczenia

Liczba wyświetleń: 930·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
MikołajW Bydgoszcz
Chciałbym zasięgnąć waszych doświadczeń o hodowli roślin z rodzaju Lilaeopsis. Obecnie w opisach producentów widnieje informacja, że to gatunki światłolubne. Ja zawsze je uważałam raczej za mniej wymagające jak chodzi o ten czynnik. W moim akwarium zarówno brasilensis jak i novae-zelandiae zdecydowanie szybciej rosły w cieniu, a nawet bym powiedział w mroku. Wypuszczały pędy po dnie akwarium pod gęstymi kępami Rotali i Didiplisa i po likwidacji aranżacji właśnie tam znalazłem najwięcej sadzonek. Nie wypuszczały tak chętnie pędów na powierzchniach lepiej naświetlonych, a nawet jeśli to sadzonki te były w gorszej kondycji i bardziej podatne na niekorzystne czynniki czy niedobory. Te rosnące pod gęstymi kępami łodygowców cieszyły się świetną kondycją przez długie miesiące...
Niesiony tymi doświadczeniami postanowiłem wykorzystać te gatunki w nowo założonym, niewielkim zbiorniku (25L) z oświetleniem 11W, ziemią pod żwirkiem i CO2 z bimbrowni, temp. 23-24. Niestety posadzony L. mauretiana rozpuścił się prawie całkowicie, podobnie jak L. novae-zelandiae. Te sadzonki co pozostały ani myślą rosnąć, od tygodni stoją w miejscu i nie wypuszczają pędów. Inne gat. w akwarium radzą sobie dobrze - Cryptocoryne, Microsorium, Bolbitis, Anubias, Riccardia chamedryfolia, Phoenix moss... Czy więc rzeczywiście Lilaeopsis potrzebuje silniejszego światła? Jakie są wasze doświadczenia z tą rośliną? Czy zauważyliście u niej jakieś szczególne wymagania lub wrażliwość na pewne czynniki lub niedobory?

MikołajW
Ranga: Znający temat

Miasto: Bydgoszcz

03 mar 2011, 19:43   (#2)  

w moim akwarium to bardzo ekspansywna roślina, razem z marsylią wrasta nawet w gęste kępy roślin łodygowych
miałem ostatnio na nim inwazje krasnych, po ścieciu wszystkich lisci odbija z kłączy i dalej rośnie

akwarium HT CO2 na full, światło 0,7W/l, podłoże stary 2 letni aquasubstrat pomieszany z zwirkiem

Pethro

Dejvix Bydgoszcz

03 mar 2011, 23:14   (#3)  

czesc Mikołaj. Ja w swoim nowym iwagumi mam brasiliensis i po 3 tyg od startu na amazoni radzi sobie niezle. Roslinki sa in-vitro, zaczynają puszczac mlode pedy na podlozu a nie w nim, pewnie przez małą ilość światła-0,47W/L. Po 2 tyg od startu niektore liscie zaczeły robić sie zolte (raczej przez wysoki poziom no3) ale nie musialem ich odcinac, mozna powiedziec ze wrocily do normy i przybraly na barwie za sprawą częstych podmian. Zobaczymy jak sie rozwinie, na razie liscie stoją pionowo.
Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... 210#291210

Dejvix
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bydgoszcz

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

brasil2.jpg

Lilaeopsis brasiliensis

roslinyakwariowe.pl w Rośliny pierwszego planu · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 24830
brasil2.jpg Lilaeopsis brasiliensis to południowoamerykańska roślina trawnikowa dorastająca do 4-7cm wysokości... Czytaj więcej »
IMG_20221015_114048.jpg

Wasze zestawy do podmian wody

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 11193
Chciałbym przygotować film prezentujący najbardziej optymalny system do podmiany wody (pompa, przyłącza, zawory, końcówki itp.). Mam opracowany swój własny ale jestem ciekaw Waszych rozwiązań, może ...
BROS_Akwa.jpg

BROS Akwa na glony - doświadczenia

mirek5566 w Glony · Odpowiedzi: 54 · Wyświetlenia: 30321
Witam wszystkich Forumowiczów :) Hmm, od czego zacząć? Ano w moim 3 miesięcznym holendrze dopadły mnie glony nitkowate :( Od czego zacząłem? Jak zwykle od ustalenia przyczyn. Na podstawie testów wody...
YouTube

Rataj Profi Soil - wasze doświadczenia od 2013

Dicortineff w Podłoże · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 11027
Rataj Profi Soil - ciemne, jałowe, porowate kulki z glinianego spieku. Bardzo, bardzo lubię eksperymenty i z ciekawości zamówiłem to podłoże. Chcę założyć niewielki LT (kostka 35x35x35) na tym bez ża...
caroli-1.jpg

Lilaeopsis carolinensis

Piotr Baszucki w Rośliny pierwszego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 5546
caroli-1.jpg Roślina o pokroju trawy o wąskich spiczastnych liściach, które rosną w gęstych grupach. Jest gatunkiem pierwszego planu, raczej do większych akwariów. Występuje na wschodnim wybrzeżu A...

Pogestemon erectus wasze doświadczenie - problemy.

Dejv95 w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3305
Cześć pytanie do osób które próbowały albo posiadają pogestemon erectus. Dwa razy robiłem podejście do tej rośliny. Koszyk nie in vitro. Za każdym razem igiełki odpadają i roślina się rozpuszcza i umi...

Pokarmy Tropical - wasze opinie

pewien_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 17077
Jak oceniacie markę pokarmów tropical?

Porada i Doświadczenia - Filtry Powierzchniowe

ALEKS_D_RAVEN w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3173
Witam Obecnie planuje zakup filtra powierzchniowego do mojego drugiego akwarium. W pierwszym już działa filtr Ikola sk-200, myślałem żeby zakupić drugi taki sam model lub praktycznie ten sam od Aqua N...

Szafka pod akwarium - prośba o Wasze porady

Papniok w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3777
Witajcie. Od dłuższego czasu śledzę i czytam forum - ta skarbnica wiedzy pozwoliła mi wrócić po latach do akwarystyki w taki sposób, że żyjątka w moim małym zbiorniku mogą czuć się w miarę komfortowo,...

Problem trawnik Lilaeopsis brasiliensis

Majkel82 w Rośliny · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4997
Witam, mam do Was prośbę odnośnie posadzonego trawnika. Roślina z invitro posadzona ok 2 tygodni temu od jakiegos czasu zrobiła się wyraźnie jaśniejsza (żółcieje) - jaka może być przyczyna ? Podłożo...

Statystyki

Ten temat przegląda 342 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570998
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 342 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.