Czy w jakikolwiek sposób oprócz dużej podmiany wody da się obniżyć PO4 i NO3? Niestety Nie mam miejsca, żeby odstało mi się jakieś 12l wody, więc musialabym lać czystą kranówę, a ta z kolei ma tragiczne Ph i twardość. Nie wiem co mam robić, dawno nie robiłam testów, a dzisiaj - masakra :/ Zarówno NO3 jak i PO4 poza skalą, aż się boję pomyśleć jak wysokie są te wartości. Dodam, że CO2 był odłączony, a filtr zapchany, dopiero przedwczoraj udało mi sie go odetkać.
W sumie glonów nie ma dużo i ryby też się czują ok, ale przeraziły mnie te wartości :/
Akwa ma 250l, bardzo dużo roślin, obsada:
Skalary - 4
Gurami mozaikowe - 2
Gupiki - 1+2
Molinezje - 1+2
Piskorki - 4
Otoski - 3
Bojownik - 2+2( w sklepie pomylili samca z samicą, miało być 1+3, ale póki co wszystko jest ok, a samiec naprawdę wygląda jak samica)
Neonki - 10
1 pielęgniczka ramireza
Podmiany robię dość regularnie, ale muszę czekać z kilka dni, żeby woda się odstała, wiec stad moje pytanie, czy można jakoś inaczej obniżyć te parametry, bo tu raczej trzeba działać od razu...
No właśnie trochę się boję tej kranówy, bo pH w niej jest ok 9 a Gh jakieś... 27? Więc jest tragiczna, chociaż poziom PO4 i NO3 jest koło 0.. Ale wczoraj podmieniłam jakieś 20l, bo akurat miałam i dzisiaj poziom PO4 spadł prawie do 0! Ale niestety NO3 - 50mg/l :( Kurde, może za dużo mam tych żyworódek? Może da się zbić tylko NO3 w jakiś sposób? Jakieś preparaty?
Acha, tak gwoli ścisłości jakby ktoś nie rozumiał, bo trochę niejasno napisałam. Nie mam RO tylko wodę leję z takiego zwykłego filtra do wody pitnej. pH - 3, twardość w ogóle nie do zmierzenia... ale niestety filtr ma pojemnośc jakiś 5l, a jak zleję te 5l do wiadra, filtr napełnia się cały dzień :/ więc ogólnie zlewanie wody do podmiany trwa kilka dni... Zastanawiam się więc czy nie kupić tego filtra RO..
wiedzmin w Nawożenie· Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 248023
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Mateo525 w Nawożenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4610
Cześć wszystkim,
Jako że od dłuższego czasu przymierzam się do założenia akwarium, ale do teraz nie było czasu przyszły mi testy wody, i tak kupiłem jbl kropelki i wyszły następująco:
Gh 15
Kh 20
Ph 7...
pearman w Glony· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6725
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
psujenator w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3797
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
Jacoch w Zwierzęta· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4334
Witam wszystkich użytkowników forum.
Jestem tu nowy i pierwszy raz na forum.
Akwarium zajmuje się hobbistycznie od 20lat
Obsada : 3 skalary , ok 15 rodostomusów, 2 bocje wspaniałe, 2 glonojady , 1 ...
Denu w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1871
Witam serdecznie,
Przygotowuje się do startu akwarium 63L z oświeteniem Aquastel LED Glass Plant - 42,8lm/l, co2, oraz podłożem ichiban dark soil, filtracja ultramax 1000. Czy woda kranowa o tych para...
r0zum w Sprzątanie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3539
Cześć, mam takie pytanie. Postawiłem nowe akwarium na starym dojrzałym filtrze; taka mocno obsadzona 60h. Kilka godzin po zalaniu zrobiłem testy i się bardzo zdziwiłem, bo wszystkie parametry są w nor...
Pastel w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3328
Cześć wszystkim, potrzebuję pomocy z uzupełnianiem pierwiastków w moim akwarium bo dopiero z tym zaczynam a w internecie jest za dużo różnych informacji żeby początkujący akwarysta sam podjął odpowied...
Statystyki
Ten temat przegląda 416 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 415 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej