Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam, mam w sumie jedno małe pytanie. Chciałbym założyć akwarium ok. 70-80 l. bez pokrywy, tylko z lampą zawieszoną. I teraz moja rozterka - czy takie akwarium czuć w pokoju około 30m2? Pamiętam z dzieciństwa(ok. 17-18 lat temu), że zapach z pod pokrywy nie był za ciekawy ale i też podmianki wody nie było zbyt często, nawet bym powiedział że prawie wcale;)
"Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem."
-

coontrol
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Krotoszyn
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jeśli bez pokrywy to tym bardziej nie będzie nic czuć. oczywiście trzeba pamiętać o pielęgnacji zbiornika. przede wszystkim odpowiednia filtracja i podmiana min raz na 2 tyg.
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Jeśli ma się odpowiednią filtrację, dba się o akwarium, podmienia wodę to akwarium nie ma prawa śmierdzieć. Pod pokrywa czasami brzydko pachnie ponieważ jest tam ciepło i parnie od świetlówek, jednak jest to zapach "duszności".
W akwarium otwartym tego zapachu nie ma.
-

sk91
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Włocławek
a w zależności od roślinek to może nawet słodko pachnieć - bo niektóre rośliny dosłownie pachną...sam się zdziwiłem ale tak jest.
Oczywiście jak załapiesz sinice to rodzina nie będzie zadowolona 
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
dziękuje bardzo za odpowiedzi, w sumie myślałem że tak będzie ale wolałem się upewnić.
"Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem."
-

coontrol
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Krotoszyn
AdamW napisał(a):a w zależności od roślinek to może nawet słodko pachnieć - bo niektóre rośliny dosłownie pachną...sam się zdziwiłem ale tak jest. Oczywiście jak załapiesz sinice to rodzina nie będzie zadowolona 
Adamie a które pachną?
Co do zapachu - ja nic nie czuję 
-
Agnieszka S
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: prawie Kraków
człowiek dostrzegający piękno natury czuje zapach lasu. ziemi a w naszym przypadku zapach akwarium ! jeśli dla kogoś zapach dobrze pielęgnowanego akwa jest smrodem to niech da sobie spokój z akwarystyką roślinną !! 
-
cezar d
●
- Miasto: kołobrzeg
-
Podobno akwa ładnie pachnie jak się podepnie zapachowe kapsułę CO2 pana Amano 
-

mikczuk95
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Cieszyn (śląskie)
mikczuk95 napisał(a):Podobno akwa ładnie pachnie jak się podepnie zapachowe kapsułę CO2 pana Amano 
A na noc jest system do napowietrzania wody, gdzie powietrze przelatuje przez zbiornik z "czymś" co powoduje, że wszelkie brzydkie zapachy znikają  Ale w Polsce niedostępne hehe.
-
Bartosz80
●
- Miasto: Podbeskidzie/Śląsk
Oczywiście jak załapiesz sinice to rodzina nie będzie zadowolona
Pachną, śmierdzą czy po prostu źle wyglądają... bo nie kumam postu:)
-

piotrale
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
A u mnie np. woda śmierdzi od podłoża - AS II+. A przynajmniej był czas, że śmierdziała. Mam akwa z pokrywą i tam też najpiękniej nie pachniało ale nawet jak spuściłem trochę wody ze zbiornika to śmierdziała 
-
Anonim 19452
●
Pachną, śmierdzą czy po prostu źle wyglądają... bo nie kumam postu:)
logiczne myślenie się kłania - jeśli temat jest o zapachu to pewnie sinice nie pachną, szczególnie jak zaczną się rozkładać...bo jak napisałem: '' rodzina nie będzie zadowolona''.
-

AdamW
●
-
Lilo napisał(a):A u mnie np. woda śmierdzi od podłoża - AS II+. A przynajmniej był czas, że śmierdziała. Mam akwa z pokrywą i tam też najpiękniej nie pachniało ale nawet jak spuściłem trochę wody ze zbiornika to śmierdziała 
Lilo sam mam w akwarium ASII+ i nic nie śmierdzi więc to raczej nie podłoże jest u Ciebie problemem.
96l, 4x24W T5, ASII+, EI + Carbo AA, CO2 z butli w ilości nie szkodzącej w widoczny sposób rybom 
-
haldeman
●
- Miasto: Kraków
No wiesz odnosiłem takie wrażenie ale tylko na początku. Przez pierwsze 2-3 tygodnie.
-
Anonim 19452
●
Powiązane tematy
Witamy. Kolejny pro tip/patent Jurisa ;)
Tym razem reklama uchwytu marki Denerle lub ISTA na wężyk z filtra RO, ale żeby tak pomyśleć i zrobić to samo zapalniczką, opalarką jak w przypadku tego nowe...
albo takie, które zmieniają je jak najmniej. Istnieje w ogóle coś takiego, oprócz neutralnej (podobno) lawy, bazaltu i kwarcytów? Już się nastawiałem na Seiryu, a tu czytam o tym, że gH potrafi podsko...
Mam pytanie czy lawa wulkaniczna moze zmienic parametry wody?
Moje pytanie zadaję z ponieważ od około dwóch lat poszukuję dwóch przyczyn
1. zahamowania wzrostu roślin w akwarium, po prostu rośliny ja...
Cześć. Mam pytanko na które nie znalazłem odpowiedzi. Ostatnio po raz pierwszy użyłem do hardscape'u skałek Ancient stones w nano akwarium i mam problem z twardościami w tym zbiorniku. Wiem, że Seiryu...
Witam!
Posiadam w akwarium skały Suropu Stone zakupione w sklepie RA w ilości ok 26kg. znajdują się one w zbiorniku o pojemności 160l, a że z kranu leci u mnie twarda woda kh18 postanowiłem zainwesto...
Chciałbym zasadzić roślinę na korzeniu, który wystaje ponad poziom wody. Chętnie jakąś płożącą, żeby go całego okryła.
Podzielcie się doświadczeniami w tym zakresie.
PS akwarium jest otwarte, z lampą...
Witam.
Planuje uruchomić moje akwarium 96 litrów o wymiarach dł 80 wys 40 szer 30. Ma to być biotop czarnych wód (wiem, że to forum roślinne ale jestem pewien że niejedna osoba tutaj ma duże doświadcz...
Witam
Poszukuje roślin które mogą rosnąć nad lustrem wody tzn. cała roślina - tylko korzenie zatopione w wodzie. Ostatnio przeglądałem fotorelacje zbiornika 72l - Harrenhal - kakarot - który bardzo m...
|
|