Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam jako podłoże mam wykorzystać substrat torfowy czy zwykła ziemię ogrodową?
I czy przed włożeniem ziemi do akwa ją wypłukać?
-

OjGeN
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gliwice
Dzięki czyli jednak nie płukać ziemi
-

OjGeN
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gliwice
Powiązane tematy
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
W niedzielę 2022-10-09 rozpocząłem mini test kilku podłoży.
Są to:
1. tropica plant growth substrate
2. ziemia (Kronen dla paproci, dodałem minimalną ilość suszonej gliny)
3. Platinum Soil
4. ControS...
Opiszę temat.
Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże.
Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...
Zakładam akwarium w stylu iwagumi. Będę używał podłoża aktywnego. Chcę miejscami podnieść podłoże używając innego materiału żeby oszczędzić podłoże aktywne.
Tak jak na filmiku
Tylko jako wypełnienie ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam.
Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...
Czesc,
Planuje postawic zbiornik na nowo, jako podloze chce dac od dolu lawa wulkaniczna, potem ziemia do kaktusow wymieszana z roztartymi kulkami gt i perlitem ogrodowym, i przykrywam to piaskiem. P...
Witam mam pytanie a mianowicie. Jestem w posiadaniu podłoża aktywnego"JBL Mando" już zdążyłem się przekonać że jakość podłoża jest dośč średnia a dokładnie problem jest taki że lubi wypływać...
Witam akwaryści,
Zamierzam założyć nowe akwarium, tradycyjnego low techa z mało wymagającymi roślinami. Zostało mi doradzone, aby tym razem zrezygnować z ziemi ogrodowej jako podsypki pod żwir i zamia...
Kupiłem sobie nowe akwarium o wymiarach 60X35X35. Niestety chyba coś mnie zamroczyło przy zakupie podłoża aktywnego (NEO Soil Plant Brown 8l) i kupiłem go za mało :( Wg kalkulatora wychodzi mi, że będ...
|