|
|
CO2 bezposrednio do filtra.
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Wiwam Wszystkich ,mam pytanko czy może ktoś doprowadza bezposrednio co2 do filtra zewnętrznego,czy nie ma jakis skutków ubocznych np.szkodzącym bakteriom nitryfikacyjnym,zapowietrzaniu się filtra itp.Myslę zrobić tak u siebie posiadam Cascade 700 co Wy na to.Proszę o odp.Pozdrawiam.
-
aress
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Okolice Jawora
może się zapowietrzać...
najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie za filtrem na wężu wylotowym - ale wtedy trzeba wstawic reaktor. Wykonany na przykład z filtra narurowego. Koszt z przyłaczami ok 50 zł.
-
piowo2007
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Słupsk
własnie chodzi o to że nie chcę już dodatkowych urządzen w szawce -brak miejsca
Pozdrawiam.
-
aress
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To nie zajmuje miejsca wcale jakbyś poptostu nałożył 2 wąż na ten 1 przez 5 cm i tyle
-

OjGeN
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gliwice
Nie radze.
1.Zabijesz bakterie
2.Zapowietrzysz filtr.
Lepszym rozwiązaniem jest dyfuzor przepływowy, np. taki https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -9320.html
Poszukaj, napewno znajdziesz coś, co zmieści sie do szafki.
Powodzenia
-

JarekT
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Chrzanów
Ja podaję CO2 na wlot do filtra Fluval 205 od kilku lat i jest wszystko OK. Bakterie żyją filtr się niezapowietrza , a jak sie zdarzy że nazbiera się więcej CO2 to widać jak bąbelki CO2 wylatuja na wylocie z filtra.
Dawkowanie CO2 mam sterowane PH-metrem
Szkło 100x50x40
-
goszyk
●
- Miasto: Ustroń
-
zwykły dyfuzor wystarcza - nie ważne gdzie - ważne czy nie za mało.
test :
Wlej sobie do słoika z wodą mineralną bardzo powolutku szklankę zwykłej wody - a teraz powiedz gdzie jest woda z CO2 a gdzie nie. przechodziłem przez deszczownice - przez wlot do filtra przez filtr narurowy a teraz spowrotem wróciłem do dyfuzora spiekowego i gdzie nie włożę sondę PH wszędzie jest taka sama wartość. Filtry wymuszają obieg wody skutecznie to mieszając. Woda to znakomity rozpuszczalnik. A kombinowałem chya z 5 mies nad technikami poprawnego rozpuszczania Co2 - bez sensu...
-
cezare
●
Dzięki za odp.ale chyba dziś sprubuję jak groszyk bezposrednio do wlotu filtra wstępnie zobaczę czy sie nie zapowietrza 
Pozdrawiam.
-
aress
●
aress napisał(a):Dzięki za odp.ale chyba dziś sprubuję jak goszyk bezposrednio do wlotu filtra wstępnie zobaczę czy sie nie zapowietrza 
Pozdrawiam.
-
aress
●
Jedyny minus podawania CO2 do kubełka, to nieco głośniejsza praca filtra.
Chyba, że tak jak w niektórych konstrukcjach pompka jest na dnie kubła.
-
artuś
●
- Miasto: Bełchatów
do cezare: chcesz powiedzieć, ze dyfuzor np. z lipy ma taką samą skutecznąść jak te wszystkie reaktory itd? To po co oni namawiają do innych... niby lepszych...
-
piowo2007
●
piowo2007 napisał(a):do cezare: chcesz powiedzieć, ze dyfuzor np. z lipy ma taką samą skutecznąść jak te wszystkie reaktory itd? To po co oni namawiają do innych... niby lepszych...
po to samo dlaczego produkują nawozy nie podając ich składu a my mamy sole ... jeden od drugiego jest lepszy np w 5% - ale to juz wystarcz żeby napisać "najlepszy na rynku" - i de facto jest  . Tylko że mnie nabicie butli 6kg Co2 kosztuje 15pln - a zaawansowany Dyfuzor poprawiający rozpuszczanie CO2 wiele więcej.
To tak jak z energią odnawialną - ludzie kupują systemy zasilania CO z Ziemi - płacą raz kosmiczne pieniadze - niejednokrotnie dotowane w 40% z UE przez BOŚ i wszytsko wygląda cacy do puki się pompa nie spieprzy ( a ma prawo ) a po X lat trzeba co chwilka wymieniać glikol, który nie kosztuje 2 pln - ale ? wszyscy mają pracę..
z Co2 - byłem w sklepie RA - wszędzie tam są dyfuzory ze spieków ceramicznych - osobiście wolę spiek od kostki - bo kosta robi mgłę i syczy  ... i kiedyś byłem nią zafascynowany  .. aż przyszedł rozum i powiedział ... 15pln za nabicie 6kg co2  ! ! ! !! a Ty kombinujesz.. przestałem i żyje mi się lepiej . .. spiek to spiek 
-
cezare
●
No ale mgła nie jest lepsza od dużych bąbli? rozpuszczalność nie jest wieksza?
-
piowo2007
●
Tak jak pisałem przed południem doprowadziłem co2 bezposrednio do rurki zasysającej wodę w akwarium i co zauważyłem;filter chodzi tak jak chodził nie zapowietrza sie,a roslinki zaczęły bąbelkować już po godzinie świecenia  będę musiał wyłączyc gaz na noc żeby nie podtruć rybek no i myslę o kupnie elektrozaworka no i jakiś komputerek ph.Jak,, SZALEC TO SZALEC''  Może ktoś coś poleći.
Pozdrawiam.
-
aress
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
włożyłeś goły wężyk do wlotu filtra? czy jak? nie idą duże bąble i filtr nie mieli?
-
piowo2007
●
dokładnie piowo2007 sam wężyk do rurki zasysającej i nic się nie dzieje a filter jak chodził cichutko tak nadal chodzi i bez zapowietrzania jak narazie 8h20min 
Pozdrawiam.
-
aress
●
Nie polecam tej metody.
Próbowałem też tak i niby było fajnie, przez kilka godzin filtr chodził fajnie i się nie zapowietrzał.
Akurat byłem w pokoju, usłyszałem nagle ostre mielenie powietrza przez wirnik.
Szybko podszedłem zobaczyć co jest grane i okazało się, że gdzieś zebrał się duży bąbel powietrza i wpadł w wirnik. Woda przestała lecieć.
Jak by mnie nie było w domu to pewno miałbym już po filtrze.
-
MasterBarti
●
- Miasto: Jankowice k. Pszczyny
czas pokaże narazie jest pod moją kontrolą NON STOP 
Pozdrawiam.
-
aress
●
Tak więc czekamy  Posiadam FZN-2 i też myślałem aby umieścić dyfuzor tak aby rurka ssąca wciągała co2 ale jakoś nie jestem do tego przekonany 
-
Mattik
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Głogów
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|