60L - piasek, mchy, korzeń i kamienie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

60L - piasek, mchy, korzeń i kamienie

Liczba wyświetleń: 1139·Odpowiedzi: 1
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam

Chciałbym się poradzić w kwestii aranżacji która planuje zrobić. Mianowicie chciałbym wysypać podłoże z piasku kwarcowego drobnego, następnie ułożyć kilka kamieni i jakiś fajny pozawijany korzeń. Na korzeniu chciałbym obsadzić jakieś mchy różnego rodzaju. Raczej nie planuje obsadzać dna ewentualnie jakaś jedna roślinka wysoka ale nie wiem czy coś wyrośnie w piasku. Ogólnie chodzi mi o ograniczenie ilości roślin ponieważ w obecnym akwarium mam ich za dużo i za często muszę je przycinać no i w ogóle znudził mi się czarny żwirek.
Czy coś takiego w ogóle zadziała, czy nie będzie jakiś problemow z piaskiem, no i czy rybką nie będzie przeszkadzał piasek na całości dna, głównie chodzi mi o glonojada którego posiadam w obecnym akwarium.
Dzięki za pomoc.

Moje akwarium:

60x40x30 - okolo 60L
filtr eheim 2213
światło hagen glo 60cm(2 świetlówki o róznej barwie, jedna dla roślin druga dla rybek)

szczurex
Ranga: Początkujący

piotrek_pajak Katowice

25 lut 2011, 19:57   (#2)  

Piasek też Ci się szybko znudzi, bo jeśli w roślinnym musiałeś często przycinać, to piasek będziesz musiał często odmulać - widac na nim każde g..., (rybią kupę) i jest to cholernie denerwujące.

piotrek_pajak
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Katowice

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

20231213_192622.jpg

Moje 60l

Michał83krk w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1653
Moje 60 l pozdrawiam
20231122_202100.jpg

Aranżacja HEXA SET II 60L

DorotaJ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3411
Witam was. Szukam pomysłu na akwarium HEXA SET II 60L. Już tyle razy w ciągu 20 lat go aranżowałam i zawsze po roku okazywało się, że nie wygląda to tak jak planowałam Akwarium specyficzne: węższe niż...
YouTube

Tutorial ADA 60l

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1573
1 bursztyn.JPG

Korzeń do akwarium

xxkajetan w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 31065
Witam , jak przygotować korzeń do akwarium, czy trzeba go oskórować , czy niekoniecznie ? Mam świeżo wykopane 3 korzenie i nie wiem czy trzeba je oskórować czy nie , ponieważ po oskórowaniu korzeń będ...
2.jpeg

Kamienie Dragon i Scenery Stone

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2012
2.jpeg Kamienie Dragon Stone (Smocza skała) oraz Scenery Stone użyte w aranżacji akwarium potrafią wznieść ją na kolejny poziom czyniąc atrakcyjniejszą i ciekawszą... Czytaj więcej »
17-180722.jpeg

Mchy w aranżacji - użycie i przygotowanie do szczepienia

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3924
17-180722.jpeg Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
1 017.JPG

Polskie kamienie

Yahilles w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 169 · Wyświetlenia: 94621
Po raz kolejny zadziwia mnie stwierdzenie "Manteny są jedyne w swoim rodzaju". Tego leżało mnóstwo koło drogi - wczoraj wróciłem z Pienin. Po raz drugi stwierdzam, że świetnych kamieni nie trzeba sz...
1-270122.jpeg

60l - James Starr-Marshall (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3370
1-270122.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 60l z aranżacją autorstwa Jamesa Starr-Marshalla wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants... Czytaj więcej: https://roslinyakwariowe.p...
1-100122.jpeg

60l - Mark Evans (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3028
1-100122.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 60l z aranżacją autorstwa Marka Evansa wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants... Czytaj więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/...

Jak wyczyścić stary korzeń z glonów?

Wawzy w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 20729
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...

Statystyki

Ten temat przegląda 333 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570980
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 333 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.