Parę pytań przy zakładaniu nowego zbiornika - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Parę pytań przy zakładaniu nowego zbiornika

Liczba wyświetleń: 617·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam, zakładam drugi zbiornik tym razem 300L, chciałbym podzielić się co zamierzam i z czego skorzystam, może coś przeoczyłem a może coś podpowiecie.

Akwarium 120x50x50, Filtr Eheim 2075, Oświetlenie dwa stateczniki po 2x54 W T5, Podłoże 5 worków 9l ADA Amazonia I, CO2 Butla 1,5kg + reaktor , Ogrzewanie grzałka przepływowa 300W.

1. Zastanawiam się czy tyle podłoża to jest odpowiednia ilość, wyliczyłem to z kalkulatora zamieszczonego w RA, ale jak to jest w rzeczywistości wystarczy?
2. Mam też drugi filtr Tetra EX700, który mógłbym wykorzystać podłączając go do reaktora CO2, czy nie ma to sensu stosując tylko Eheim 2075?
3. Robiąc start na Amazoni I z tego co wyczytałem to przez pierwszy tydzień trzeba podmieniać wodę co 2 dni a w kolejnym tygodniu co 4 dni, co ze światłem, oraz czy obsadzić od razu akwarium roślinami?

Chciałbym jak najmniej problemów na starcie z tym podłożem, dlatego proszę o wszelkie sugestie, które mi w tym pomogą.

dcieslik
Ranga: Poznaje temat

dcieslik napisał(a):1. Zastanawiam się czy tyle podłoża to jest odpowiednia ilość, wyliczyłem to z kalkulatora zamieszczonego w RA, ale jak to jest w rzeczywistości wystarczy?
2. Mam też drugi filtr Tetra EX700, który mógłbym wykorzystać podłączając go do reaktora CO2, czy nie ma to sensu stosując tylko Eheim 2075?
3. Robiąc start na Amazoni I z tego co wyczytałem to przez pierwszy tydzień trzeba podmieniać wodę co 2 dni a w kolejnym tygodniu co 4 dni, co ze światłem, oraz czy obsadzić od razu akwarium roślinami?

Witam
Powinno wystarczyć,chyba,że planujesz jakieś górki w aranżacji.
Ma to sens ponadto możesz zrobić jeden z filtrów jako mechaniczny drugi jako biologiczny.
Obsadź akwarium od razu roślinami im ich więcej tym lepiej, świeć 4-5 godzin na początek co tydzień zwiększając o 1-2 godziny aż dojdziesz do zaplanowanego czasu.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Screenshot_20260302-121911.SmartLife.png

Zużycie prądu przy ogrzewaniu podłogowym

TenOdTego w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3174
Przypadkowo przeprowadziłem test zużycia prądu przez grzałkę. Temperatura w akwarium 22 stopnie. Akwarium 243 litry. Parametry otoczenia na stałym, niezmiennym poziomie. Filtr kaskadowy FZN-3 + grza...
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20115
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2653
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
IMG_20250628_175146_edit_24347285525451.jpg

Jak obniżyć wysokie PH przy niskim KH?

Pszenica w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 12137
Cześć wszystkim, zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody. Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą: PH 7,5 KH 4 GH 6-7 No2 0 Woda w kranie: PH 8,5 KH 3 GH...
IMG_20240915_125340_1.jpg

Jakość klejenia zbiornika

paka747 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3431
Cześć,  Odebrałem ostatnio zamówiony zbiornik 300L. Klejony na zamówienie czarnym silikonem. Szkło od frontu opti. Grubość 10mm. Zastanawiam się nad jakością klejenia. W jednym miejscu warstwa silik...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1564
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Bezpieczna bimbrownia kilka pytań do zaawansowanych

PanPanek w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3343
Witam jestem że tak powiem początkujący mam kilka pytań do osób które już sporo siedzą w temacie będę wdzięczny za pomoc. Jeśli chodzi o podawanie co2 z bimbrowni: Zdławienie przepływu gazu powoduje ...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1715
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Drugi filtr zewnetrzny do zbiornika 240l

pening270 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4927
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4978
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Statystyki

Ten temat przegląda 319 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570945
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 319 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.