|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Na korzeniu w akwarium pojawiły się białe kropki. Jest ich coraz więcej. Nie wprowadzałem ostatnio nowych roślin ani zwierząt. Dodatkowo neony zaczęły chorować. Na jednym jest kropka bardzo podobna jk na korzeniu a na kilku innych pojawiła się przezroczysta maź i łuski im schodzą. Co to może być?
Zbiornik:
Aquael Brillux 112l
Nawożenie:
EASYCARBO
Oświetlenie:
T5 2x24W
Filtr:
Eheim 2222
Grzałka:
Aquael 100W
Podłoże:
Aqua Substrate
Obsada roślinna:
Alternanthera Lilacina
Echiodorus Oriental
Lilaeopsis Mauritiana
Lilaeopsis New Zeland
Cryptocoryna Wendtii Weinberg
Anubias NanaAnubias Barterii
Zwierzęta:
6 x Prętnik
10 x Neon Czerwony
3 x Furcatus
6 x Otosek
2 x krewetka filtrująca
2 x ślimak zebra
-
kryzys13
●
- Ranga: Początkujący
kryzys13 napisał(a):2 x ślimak zebra
Witam!
Białe kropki należą do tego ślimaka (Neritina).
-
marthinez
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Szczecin
Josh
Nowy Tomyśl, Katowice
Ja też mam 2 neritiny i coraz więcej białych kropek na korzeniu, które bardzo cieżko schodzą.
Czy te białe kropki, to są jaja, odchody, złogi wapnia, czy jeszcze coś innego???
-

Josh
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Nowy Tomyśl, Katowice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
kordi
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Brzeszcze
Josh
Nowy Tomyśl, Katowice
kordi napisał(a):to są jaja
Ale nie zapłodnione, prawda?
-

Josh
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Nowy Tomyśl, Katowice
Nawet gdyby były zapłodnione, to i tak larwy umrą po wykluciu z kokonów (bo to nie jaja, ale raczej kokony), ponieważ do ich rozwoju potrzebna jest słona woda.

-

spajoo
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gliwice
Powiązane tematy
Cześć,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
Witam , wystartowałem zbiornik 160 l 80x40x50 metoda ciemnego startu, ponieważ mam podłoże aktywne. 4 dni temu posadziłem rośliny po podmianie 80 procent wody i wpuściłem ryby oraz krewetki. Zauważyłe...
Cześć,
Zauważyłem takie robale przy dnie, kręcą się między kamieniami, zdjęcie poniżej, czy to wypławki i NO Planaria pomoże?
Panowie, krew mnie zalewa. Nie jestem w stanie usunąć smug i zacieków z szyby. Akwa nie jest do końca zalane (i nie będzie).
Kiedy kładę na zbiorniku pokrywę (na razie jest tymczasowa, jutro zamawia...
Witam serdecznie,
Od kilku dni obserwuje namnażanie się białych robaczków które bez skrępowania zadomowiły się w mchu i wątrobowcu a także od czasu do czasu lubią popływać sobie w toni wody razem z ne...
Proszę o pomoc zakupiłem w internecie kilka ślimaków helmet. Jeden z nich został zakupiony wraz z białymi kropkami, które rozprzestrzeniły się po całym akwarium (kamienie, korzenie itp.). Dodaję kilka...
Dzień dobry,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji i ocenie niezidentyfikowanego nalotu moim akwarium.
Posiadam zbiornik, kostkę, 30x30x30 z krewetkami, wystartowany 2 msc temu i kilka tygodni temu zacz...
Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji białych kropek na szybie mojego krewetkarium.
Ich wielkość to ok. 0.5 mm, są stacjonarne, posiadają one małe czułki, które chowaj gdy coś się do nich zbliży (prz...
Witam, zastanawiałem się jak mogę usunąć stare pozostałości po kleju na korzeniu który nadal jest w akwarium. Czy ma ktoś sposób by usunąć te plamy bez konieczności zasłaniania ich roślinami lub wycią...
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...
|
|