Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, moje akwarium ma 3 miesiące jak do tej pory nie było problemów z wodą, po podmianie wody i czyszczeniu filtra woda zaczęła robić się mętna. Po 3 dniach znowu podmieniłem 20% bo była mętna i znowu 3 dni i metna!!!  . Czy może ktoś pomóc? Co to może być pomocy! Gdzieś przeczytałem że to wynik dzialania pierwotniakow. Podmieniać wodę czy zostawić i czekać czy może coś innego zrobić  .Dziękuję za pomoc.
-
darow12
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Oleśnica
-
może podać Tetra Bactozym-szczepy bakterii
-
darow12
●
-
Witam
Ja miałem ten sam problem.Rozwiązanie jest proste zacieniasz akwarium np.kocem na 5 dni ,do środka filtra zewnetrzegona górę wkładasz szmatke taką od naczyń ,ona zaczymie wszystkie te zanieczyszczenia.Życzę powodzenia
-

angulia
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Milicz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mleczna woda to zapewne pierwotniaki. Umieszczenie zwykłej waty w filtrze i częsta jej podmiana troszeczkę pomaga. W moim przypadku dawanie bakterii (w płynie, kapsułki, tabletki) różnych firm na nic się zdało. Po podłączeniu dojrzałego filtra z innego akwa, 2 godz. słownie: dwie godziny, i po sprawie. Jeśli nie masz takiej możliwości to chociaż załatw sobie "syfek" z filtra.
Pozdrawiam.
-
BARNEJ8888
●
Witam ,jezeli chodzi o wkladanie szmatek od naczyn to jest to najwieszkasz glupota jaka mozesz zrobic...Woda w akwarium stala sie mleczna bo twoja flora bakteryjna przez czeste czyszczenie filtra zostala zabita...Jedyne co mozesz zrobic to zredukowac do minimun podawanie co2 (o ile wogole podajesz) albo najlepiej delikatnie napowietrzac wode i regularnie podawac pełne dawki bakterii, np. ada green bacter lub sery (innych niepolecam). Bakterie podawaj najlepiej bezposredniu do wlotu filtra (np. strzykawka) i przez tydzien lub dwa podmieniaj do drugi, trzeci dzien po 50% wody. Po kilku dniach napewno zauwazysz roznice i na przyszlosc polecam traktowac filtr zewnetrzy jako zywy organizm ktory nielubi kiedy pluka sie go pod zimna, chlorowana woda z kranu...pozdrawiam
-

papaj841
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Strzelce Op.
papaj841 napisał(a):Witam ,jezeli chodzi o wkladanie szmatek od naczyn to jest to najwieszkasz glupota jaka mozesz zrobic...
Też tak myślę
-
darow12
●
-
papaj841 napisał(a):Jedyne co mozesz zrobic to zredukowac do minimun podawanie co2 (o ile wogole podajesz) albo najlepiej delikatnie napowietrzac wode i regularnie podawac pełne dawki bakterii, np. ada green bacter lub sery (innych niepolecam). Bakterie podawaj najlepiej bezposredniu do wlotu filtra (np. strzykawka) i przez tydzien lub dwa podmieniaj do drugi, trzeci dzien po 50% wody. Po kilku dniach napewno zauwazysz roznice i na przyszlosc polecam traktowac filtr zewnetrzy jako zywy organizm ktory nielubi kiedy pluka sie go pod zimna, chlorowana woda z kranu...pozdrawiam
Bimbrownia odłączona, napowietrzanie jest, bakterie bedą ale ada raczej nie, bede czekał i podmieniał wodę.Nigdy więcęj płukania chlorowaną wodą.Dzięki za radę 
-
darow12
●
-
angulia napisał(a):Witam Ja miałem ten sam problem.Rozwiązanie jest proste zacieniasz akwarium np.kocem na 5 dni ,do środka filtra zewnetrzegona górę wkładasz szmatke taką od naczyń ,ona zaczymie wszystkie te zanieczyszczenia.Życzę powodzenia
Po co zacieniać akwarium? Pierwotniaki są heterotrofami!!!
-
norbii
●
- Ranga: Stały bywalec
darow12: jeśli to pierwotniaki, to woda w akwarium powinna nieprzyjemnie pachnieć - taki "zapach pierwotniaków".
Miałem podobny problem, niestety zaciemnienie, dodawanie chemii nic nie dało u mnie.
Dopiero jak podłączyłem lampę UV pozytywny efekt był widoczny już na drugi dzień. A trzeciego dnia woda była już przezroczysta.
-
Lenczek
●
co myślicie o wodzie utlenionej, przeczytałem gdzieś na forum że można też woda zwalczyc pierwotniaki
-
darow12
●
-
Powiązane tematy
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Witam serdecznie,
Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024.
Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr)
Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Czy woda może znaleźć się w czaszy (dzwonie?) dyfozora (w sensie dostać się do niej przez spiek ceramiczny), czy takie coś nie powinno się stać?
|
|