Jaka jest przyczyna powstawania zielenic punktowych? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaka jest przyczyna powstawania zielenic punktowych?

Liczba wyświetleń: 3988·Odpowiedzi: 6
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Powiedzcie mi, dlaczego na dwóch roślinkach powstają spore kolonie zielenic. Jest to, anubias i jakaś jeszcze jedna wysoka wolno rosnąca. Obok roślinki są czyste, mimo że z tymi zaatakowanymi mają bezpośrednią styczność. Woda podmieniana regularnie. NO3 na poziomie 10 mg/l. PO4 około 0,5 -0,8 mg/l. Oświetlenie 40W na 65 litry z tym, że od około tygodnia świeci się tylko 24W przez 6 godzin. Z nawozów to podaję tylko EasyCarbo codziennie po 1,5 ml oraz 6 ml potasu raz na tydzień. Inne roślinki pną się w górę, są zielone i zdrowe. Te zaatakowane też ładnie rosną, wypuszczają nowe listki, ale jest coraz więcej zielenic. Czytałem poradnik o glonach na tej stronie, ale nic nie wywnioskowałem tym bardziej, że tylko dwie zaatakowane. Można prosić o jakąś pomoc?

Attack89
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki Nowa Ruda

16 lut 2011, 13:35   (#2)  

A wrzuć nam zdjęcie akwarium + zbliżenie zarażonych liści.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

16 lut 2011, 14:17   (#3)  

Chciałbym uniknąć rozprzestrzenienia :!: się zielenic tym bardziej, że w następnym tygodniu przyjdzie mi kilka roślinek. 3 małe anubiasy, 2 żabienice , 5 trawników glossostigmy i jeszcze kilka innych mniej znanych. Zamówiłem też tło wewnętrzne, które obsadzę mchem. Anubias, co prawda powinien być przywiązany do korzenia, ale dowiedziałem się od hodowcy, że przy takim podłożu, jakie mam bez problemu będzie rósł gdyż dochodzi tam tlen i korzenie nie będę gniły. Rozrasta się ładnie. Odkąd go mam to wypuścił 4 liście. Specjalnie zrobiłem cień dla anubiasa z tej wysokiej roślinki, ale to nic nie daje. Nie chcę, aby to cholerstwo zaatakowało mi te, co są i rosną bardzo ładnie oraz te, które zamówiłem. Innych glonów brak

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Roślinka za korzeniem zaczęła intensywnie rosnąć. To są listki, które wypuściła w zaledwie 1,5 tygodnia

Obrazek

W tym temacie też problem z anubiasem. Czy to jest przypadłość tej roślinki :?:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=34617

Attack89

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

16 lut 2011, 22:46   (#4)  

Taki duży serwis i tak duże forum a nikt nie potrafi pomóc :?

Attack89

Anonim 1811

17 lut 2011, 17:22   (#5)  

To normalne, że na starszych liściach wolno rosnących roślin pojawiają się takie glony. Raczej nie musisz się martwić o ich nadmierne rozprzestrzenienie. Skuteczne mogą być otoski i usuwanie zaglonionych liści.

Anonim 1811

19 lut 2011, 01:09   (#6)  

Mi się wydaję, że za dużo światła pada na tego anubiasa. To roślina wolno rosnąca i nie wymagająca dużo światła z doświadczenia wiem, że w cieniu świetnie daje sobie radę i nie przybywa wtedy tyle kropek.

AquaNL

MikołajW Bydgoszcz

19 lut 2011, 13:42   (#7)  

40W/65L - za dużo światła, tym bardziej, że nie masz CO2, masz niewiele roślin, a też nic nie piszesz o podłożu (sam żwir, ziemia?). Pozostań przy tych 24W i postaraj się zacienić Anubiasa jak pisze AquaNL - to wybitnie cieniolubna roślina (np.poprzez dodanie roślin pływających).

MikołajW
Ranga: Znający temat

Miasto: Bydgoszcz

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_20260130_171052[1].jpg

Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ?

Badman w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3194
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia. Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
3.jpg

Atak zielenic

Coniaq w Glony · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 70411
Witam. Posiadam zbiornik 100x50x58 który funkcjonuje prawie dwa lata. W styczniu tego roku zmieniałem aranżację, wymieniałem podłoże, lecz od samego początku były problemy. Mineralizowałem wodę minera...
zdj.jpg

Co to jest ?

Badman w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1752
Przez 1,5 miesiąca nie widziałem swojego akwarium, siostra tylko nieznaczne robiła dolewki oraz karmiła ryby. Dziś była podmiana wody i przycinka roślin. Na korzeniu pojawił się glon lub jakaś dziwna ...
2.jpg

Co to jest i jak się tego pozbyć?

Matimoski w Glony · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 11958
Witam serdecznie. Potrzebuję pomocy z glonami. Nie wiem już czy jest to zakwit wody czy też coś innego. Zaczęło sie pare tygodni temu, zauważyłem taką jakby dziwną mgiełkę zaraz nad roślinkami. Dwa dn...
258311131_6461964757210487_1147930530440905817_n.jpg

Prośba co to jest za glon?

git66 w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5052
Witam. Prośba o identyfikację glonów ze zdjęcia. Trochę zaniedbałem sobie podmiany wody. Za rzadko i za mało. I pojawił się nieproszony gość. Parametry wody sprzed dwóch tygodni ph ok 6.8. Kh ok 9. NO...
YouTube

Jonizator - dlaczego w pionie jest lepiej niż w poziomie

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 9349
Zachęcam do zapoznania się z argumentami. Co o tym sądzicie?

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1763
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2413
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Co to jest ktoś ma pojęcie?

tomasz barański w Glony · Odpowiedzi: 69 · Wyświetlenia: 22967
Jedna strona rośnie jak szalona druga nic. Widać na zdjęciach roślinki z invitro. Zbiornik 3 miesiące. Parametry wody ok. Akwa 72l Oswietlenie 10w leddy slim Podłoże substrat nie pamiętam firmy. Dałe...

Nie glon, nie sinica. Zagadka, co to jest :)?

Rfck w Glony · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 8461
Mam to to tylko w jednym akwarium, jak już się wziąłem za wyczyszczenie rurek to po tygodniu mam uwalone taką oto czarną mazią, tylko na rurkach. blck1.jpg blck2.jpg

Statystyki

Ten temat przegląda 269 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 269 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.