Aquasubstrate vs Amazonia kilka pytań . - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Aquasubstrate vs Amazonia kilka pytań .

Liczba wyświetleń: 7625·Odpowiedzi: 32
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
dylus grudziądz
Czytam i czytam i czytam i zastanawia mnie jedno .Swego czasu miałem zbiornik na AS II przy pracach w zbiorniku stwierdziłem że kulki substratu rozpadają się w rękach (pod wpływem wody zrobiły się miękkie ) .Każdorazowe próby przesadzenia roślin kończyły się chmurą białego zmętnienia w wodzie i rozpadaniem się kulek substratu ,ostatecznie przy likwidacji AS ze zbiornika wyciągałem błoto które niczym nie przypominało tego substratu jaki wsypywałem do zbiornika 6 worków substratu poszło na zmarnowanie .Moje pytanie jest takie .Czy Amazonia Aqua Soil też jest taka nie trwała ???? chodzi mi o to czy kulki amazoni pod wpływem wody też tak łatwo się rozpadają ????Czy można spokojnie przy amazoni przesadzić roślinkę nie powodując przy tym rozpadania się kulek amazoni i chmury zmętnienia w akwarium ???? Ktoś na forum pisał że kulki amazoni są twarde i trudno je rozgnieść .W końcu czy amazonia daje się restartować to znaczy czy mogę ją w razie restartu spokojnie wyjąć ze zbiornika i ponownie użyć czy jak w przypadku AS zrobi się błoto .
Przepraszam że pytam ale po ostatniej wpadce z AS chcę uniknąć kosztów i rozczarowań z kolejnego nie trafionego zakupu .

Zbiornik wyglądał tak
Obrazek
Obrazek
Obrazek

dylus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: grudziądz

maslo_82 Poznań

12 lut 2011, 12:24   (#2)  

amazonia nie rozpada się, jest cały czas twarda, normą jest że starą amazonię bierze siędo nowego baniaka i dodaje świeżej.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

dylus grudziądz

12 lut 2011, 12:29   (#3)  

maslo_82 napisał(a):amazonia nie rozpada się, jest cały czas twarda, normą jest że starą amazonię bierze siędo nowego baniaka i dodaje świeżej.

Czyli nie zrobi się błoto jak w przypadku AS ??? Jeszcze mam pytanie ile amazoni muszę kupić na zbiornik 130x50 odejmując grubość szyb 128x48 ????

dylus

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 19452

12 lut 2011, 12:39   (#4)  

Sam mam zbiornik na AS II co prawda nie długo bo dopiero niecałe 2 miesiące. Szczerze mówiąc na początku sam się zdziwiłem faktem, iż to podłoże jest tak miękkie, ponieważ nigdy wcześniej nie miałem z nim kontaktu. To prawda przy każdym mocniejszym ruchu gdy kuleczki aquasubstratu się poniewierają uwalniają nawozy i powstaje malutkie zmętnienie(w tym przypadku) gdy chcesz przesadzić roślinę robi się chmura. Wniosek z tego taki że (ja np.) jak ja sadzę rośliny pincetą nie grzebiąc przy tym w podłożu zmętnienie nie powstają. Trzeba z nim po prostu umiejętnie się z tym podłożem posługiwać. W każdym razie co do 2 to podłoże nie rozpuszcza się oczywiście bo tam chyba wspomniałeś o samym substracie. Ale te zmętnienie przestają grać dużą rolę gdy akwarium ładnie zarośnie, utworzą się trawniki i w zbiorniku nie będzie nawet kawałka otwartego czystego podłoża.

PS; Przy tym podłożu nie należy wpuszczać ryb grzebiących sami już wiecie czemu, a już na pewno nie takich jak np. dorosłe bocje wspaniałe :lol: chyba że tak jak już pisałem wcześniej w akwarium utworzą się trawniki itd. 8)

Pozdr Lilo

Anonim 19452

dylus grudziądz

12 lut 2011, 13:11   (#5)  

Znalazłem kalkulator wyliczania podłoża i wynika z niego że na zbiornik 130x50x60 wysoki przy założeniu że wysokość podłoża z przodu będzie 4 cm a z tyłu 7 potrzebne jest mi 28 l substratu co daje 3,11 worka 9 litrowego .Czy taki układ dna będzie prawidłowy ???? Czy ta ilość podłoża spełni swoje zadanie ????? No właśnie czy jest jakiś przelicznik który to ustala ,amazonia reguluje parametry wody no ale aby to działało musi być ustalona jakaś granica to znaczy minimum przy jakim podłoże działa na słup wody .Cały czas mówię o amazoni.

dylus

zwolins Głogów

12 lut 2011, 13:48   (#6)  

Witam
Robię restart w moim 100x40x50 i daję 4x9l amazonii, to to trochę więcej niż zakłada producent, który radzi użyć 9l na 60 litrowy zbiornik

zwolins
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Głogów

dylus grudziądz

25 lut 2011, 14:21   (#7)  

A czy może mi ktoś podać różnice między Amazonią I a Amazonią II ???? Mam zamiar zastosować to podłoże w zbiorniku paletkowym .Czytałem w internecie że Amazonia II jest mocno przesycona nawozami przez co powoduje problemy na starcie zbiornika no i że z czasem mocno się zbryla .Czy ktoś może mnie oświecić ???

dylus

25 lut 2011, 14:30   (#8)  

dylus napisał(a):A czy może mi ktoś podać różnice między Amazonią I a Amazonią II ???? Mam zamiar zastosować to podłoże w zbiorniku paletkowym .Czytałem w internecie że Amazonia II jest mocno przesycona nawozami przez co powoduje problemy na starcie zbiornika no i że z czasem mocno się zbryla .Czy ktoś może mnie oświecić ???

Zobacz tutaj:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... alaya.html

Krzysztof

dylus grudziądz

25 lut 2011, 17:38   (#9)  

Krzysztof Jania napisał(a):
dylus napisał(a):A czy może mi ktoś podać różnice między Amazonią I a Amazonią II ???? Mam zamiar zastosować to podłoże w zbiorniku paletkowym .Czytałem w internecie że Amazonia II jest mocno przesycona nawozami przez co powoduje problemy na starcie zbiornika no i że z czasem mocno się zbryla .Czy ktoś może mnie oświecić ???

Zobacz tutaj:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... alaya.html

No i to mnie zbiło całkiem . :shock: W akwarium paletkowym zalecane jest niskie ph jak i twardość ogólna tak więc najlepszym rozwiązaniem było by kupno podłoża Malaya .Nie chcę rezygnować z roślin a jak doczytałem jest to podłoże pozbawione azotu więc trzeba stosować azot podawany do wody .Im więcej czytam tym mniej wiem .Zależy mi aby podłoże było trwałe więc najlepiej tu wypada Amazonia ale słabiej ona reaguje z wodą .Czy różnice działania na wodę (parametry ph,i twardość )między Amazonią i Malayą są aż takie duże ????? Czy ktoś to sprawdzał .Wodę w kranie mam twardą około 20 stopni niemieckich a co za tym idzie i ph mam wysokie więc korzystam z osmozy jednak interesuje mnie czy Amazonia zbije ph poniżej 7 ????? O twardości nie wspominam bo pewnie cudów nie ma i za bardzo w dół nie poleci .No ale do jakich wartości są zbijana parametry ??? Ogólnie napisane że do optymalnych potrzebnych do wzrostu roślin no właśnie a jakie to są te parametry optymalne ???? Czy przy 20 stopniach twardość spadnie do np 12 a przy ph 8 spadnie poniżej 7 ????A może Malayę pomieszać z Amazonią ???

Znalazłem jeszcze ciekawą ofertę podłoża Oliver Knott Nature Soil

Czy to podłoże ma granulki twardsze od Amazoni pytam bo w opisie napisano że może być jako wkład filtra :shock: Zależy mi na podłożu trwałym i dobrym jeśli trzeba będzie dokarmię rośliny do słupa wody .
Ostatnio edytowano 25 lut 2011, 18:02 przez dylus, łącznie edytowano 1 raz

dylus

macek.g UK

25 lut 2011, 18:02   (#10)  

W/g mnie powinienes zastosowac Amazonie 1 i sie nie stresowac :wink: sam mam pewnie z 3 lata i jest spokoj,ewentualnie przy zmianie aranzacji dosypuje troche wzgledem wlasnych potrzeb.

macek.g
Ranga: Znający temat

Miasto: UK

dylus grudziądz

25 lut 2011, 19:01   (#11)  

Czy ktoś może odpowiedzieć czy Oliver Knott Nature Soil ma granulki twardsze od Amazoni .Wydaje się że cenowo korzystniej wypada niż Amazonia no i opinie typu że nie barwi wody i przy starcie woda kryształ zachęca do tego podłoża .Podoba mi się Amazonia ale chcę dobrze i dla roslin i ryb .Paletki potrzebują stałych parametrów i nie uśmiecha mi się robienia podmian co dwa dni po starcie na Amazoni .

dylus

Anonim 1811

25 lut 2011, 20:26   (#12)  

Granulki Nature Soil nie są tak trwałe jak Amazonia (chociaż samoistnie się nie rozpadają). Dotyczy to wersji czarnej, brązowa jest dość nietrwała.

Anonim 1811

dylus grudziądz

26 lut 2011, 00:36   (#13)  

chester napisał(a):Granulki Nature Soil nie są tak trwałe jak Amazonia (chociaż samoistnie się nie rozpadają). Dotyczy to wersji czarnej, brązowa jest dość nietrwała.

Zalecenia podłoża Oliver Knott
Zalecenia:
- nie stosować razem z produktami, które zwiększają pH lub GH
- podłoże powstało z naturalnych surowców, zatem może zawierac np. drobinki drewna lub torfu
- zalecane do stosowania w akwarium słodkowodnym, paludarium i terrarium
- nie zaleca się stosowania podłoża przy rybach intensywnie grzebiących w podłożu
- nie zaleca się odmulania podłoża
- w przypadku akwarium bez roślin, może być wykorzystywany jako wkład biologiczny do filtra
- wody odlana z akwarium podczas regularnym podmian wody, nadaje się idealnie do podlewania domowych roślin doniczkowych

Jeśli podłoże jest cienkie i się rozpada to chyba przeczy temu co napisano na czerwono
Jak by było zastosowano do filtra to musi być nie pylące ,porowate i trwałe bo przy przepływie wody zostało by wypłukane z filtra i tyle z tego wkładu .

dylus

sk91 Włocławek

26 lut 2011, 00:55   (#14)  

Kup Amazonie I i tyle.
Rośliny ładnie rośną, podłoże jest trwałe (coś jak rodzynki w czekoladzie). Można normalnie restartować (robiłem to niedawno).
Na pewno będziesz zadowolony.

Podmiany co 2 dni robisz tylko na początku. Przez pierwszy tydzień. Ja jak restartowałem, użyłem 9l czteromiesięcznej i 3l nowej i nic nie barwiło.
Uważam że efekty jakie uzyskuje się na Amazonii I rekompensują początkowe podmiany.

sk91

Miasto: Włocławek

dylus grudziądz

26 lut 2011, 12:08   (#15)  

Polecacie Amazonię ze względu własne doświadczenia a czy nie jest tak że podłoże Knotta jest porostu mało popularnym podłożem ????Może jest zbyt mało zbiorników na tym podłożu i z tąd tak skąpe informacje ???

dylus

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

26 lut 2011, 12:53   (#16)  

mam brązowe podłoże olivera w swojej 112 .Ładnie zbija ph i gh roślinki nieźle się przyjmują nie licząc małego henia .którego już samo posadzenie nie było łatwe .Podłoże to ma w porównaniu do amazoni1 ogromne granulki jest dużo mniej trwałe i szybciej się zamula .
Przy zmianie aranżacji na pewno zmienię podłoże na amazonie.
POzdrawiam:)

olejek5
Ranga: Początkujący

dylus grudziądz

02 mar 2011, 13:39   (#17)  

Czytając wasze wypowiedzi wszyscy wskazujecie na Amazonię więc myslę że Knotta sobie odpuszczę .Mam jednak jeszcze jedno pytanie brać Amazonię I czy II ,zaznaczam zależy mi na twardości i trwałości ziaren (często przesadzam rośliny ) no i czasami będę robił restarty .Woda u mnie w kranie ma 20 stopni Niemieckich i Ph w granicy 8 .Oczywiście mam osmozę .W zbiorniku są kiryski i ślimaki Helenki nie chcę się ich pozbywac .Jak wiadomo Helenka się zakopuje a kirys pływa przy dnie więc podłoże musi być na tyle trwałe aby nic nie pływało w toni .

I jeszcze jedno pytanie w opisie podłoża Knotta jest takia zapis

w przypadku akwarium bez roślin, może być wykorzystywany jako wkład biologiczny do filtra

czy to nie dziwne ??? Jeśli podłoże było by miękkie to po umieszceniu w filtrze powinno się rozpaść .

dylus

gregor396 Radom

02 mar 2011, 14:19   (#18)  

mam pytanie odnośnie ASII+. Jako, że zawiera ono już różne mikro i makro to czy powinno się stosować metodę EI do słupa wody od samego początku czy dopiero później?

gregor396
Ranga: Początkujący

Miasto: Radom

Agnieszka S prawie Kraków

02 mar 2011, 15:19   (#19)  

Sama mam zamiar wystartować na Knocie :wink: Myślę, że za jakiś czas jak już więcej akwarii powstanie na tym podłożu, to upowszechni się tak samo jak AS II. Czytałam gdzieś opinie, że jeden facet ma u siebie to podłoże od pół roku i nadal kulki pozostają twarde.

Agnieszka S
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: prawie Kraków

dylus grudziądz

02 mar 2011, 15:37   (#20)  

Agnieszka S napisał(a):Sama mam zamiar wystartować na Knocie :wink: Myślę, że za jakiś czas jak już więcej akwarii powstanie na tym podłożu, to upowszechni się tak samo jak AS II. Czytałam gdzieś opinie, że jeden facet ma u siebie to podłoże od pół roku i nadal kulki pozostają twarde.

A to ciekawe bo opinie w tym wątku są inne na temat Knotta.Dowiedziałem się też że po starcie na amazoni parametry wody strasznie szaleją .Czy to prawda ???? Usłyszałem też że zamiast Amazoni przy paletkach lepiej zastosować Pro Soil firmy Aquate Nature .Informacje mam od sprzedającego który też w ofercie ma Amazonię .Stwierdził że przy starcie na tym podłożu nie szaleje no2,no3 i woda kryształowo czysta .Co ważne Pro Soil pozbawione jest wszystkich drobinek takich jak w Amazoni (drobnica pokruszonego podłoża ) .

dylus

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

766762687_1021635500778693_4982467018510898180_n.png.jpeg

ADA Amazonia PRO

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 452
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
podloze-aqua-substrate.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Aqua-Art AquaSubstrate I

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3207
podloze-aqua-substrate.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże ...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Aqua-Art AquaSubstrate Pro

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3047
podloze-aqua-substrate-pro.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
56068-1203316759.jpg

Batalia podłoży - ADA Amazonia ver 2

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1337
56068-1203316759.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
YouTube

Kilka rodzajów podłoży jaka kolejność i ile tego dać.

Sebosska w Podłoże · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6521
Hej zsinspirowalem się pewnym akwarium. Człowiek który je aranżował użył takich podłozy -piasek kwarcowy 1,3 mm -Rotala maflora light -Aquaforest lava soil black -Substrat jbl aqua basis plus Probl...
YouTube

ADA Amazonia Light kontra ADA Amazonia - różnice

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4111
Często padają pytanie o różnice między tymi podłożami, powyższy film fajnie to wyjaśnia.

Stara Amazonia.

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2083
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...

Problem z amazonia ver2

Andrzej31 w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8079
Witam, mam problem z amazonia ver2. Akwarium ma 17 dni nic nie rośnie rośliny się rozpadaja. Zbiornik 300l oświetlenie led 153w Filtracja 2 filtry Jbl 901 Co2 z butli 24h kolor wskaźnika zielony. ...

Aqua Soil Amazonia a Gh/KH

mkuczara w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2171
Cześć, Patrząc na opis Aqua Soil Amazonia, która ma w moje małej kostce, można wyczytać o jej własnościach zmiekczajacych. Przez to, że posiadam male akwarium i dostęp do twardej i bardzo miękkiej wod...

Ada Amazonia vs dark soil

Mariusz Rychlik w Podłoże · Odpowiedzi: 42 · Wyświetlenia: 19179
Witam zamierzam założyć akwarium na podłożu aktywnym. Chcę wybrać pomiędzy Amazonią i dark soil. Akwarium 150 x 60 x 50. Na razie mam 10 litrów call green base xr. Co jeszcze proponujecie pod podłoże ...

Statystyki

Ten temat przegląda 270 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 270 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.