|
|
Pomiar PO4 w wodzie metodą kolorymetryczną
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
siedząc dziś w moim małym laboratorium zastanawiałem się czy nie mierzyć za pomocą mojego spektrofotometru zawartości PO4 tak jak mierzę ją we krwi moich pacjentów najniższe wartości które mógłbym zmierzyć to 0,5 mg/l maszyna bardzo dokładna (na pewno dużo dokładniejsza niż ludzkie oko... Co o tym myślicie? Słyszałem że z testami jest jakiś problem z dokładnością itd...
P.S. poza tym jeszcze Fe K Mg Ca... azot niebiałkowy(mocznik)
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
To na jaki adres mamy wysyłać próbki wody z naszych baniaczków??? 
-
piotrek_pajak
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Katowice
spokojnie najpierw trzeba by to przetestować... niedługo musze i tak zamawiać odczynniki to się rozejrzę jakie są dolne granice oznaczalności tych testów. fosforany już sprawdziłem i da radę (ogólnie maszyna jest do surowicy krwi a tam wszystkiego więcej niż w wodzie)Jakby się dało z resztą to można zrobić akcję i pobadać...
-

moonrider
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Skoro masz dojście to ja bym pokombinował, wszelkie klasyczne testy w stosunku do kolorymetru chowają się w dokładności i wiarygodności i ...w możliwościach rodzaju badań.
-
Cerebus
●
- Ranga: Poznaje temat
Witam
Genialne jak masz możliwość zrobienia tego spektrofotometrem to na co czekasz?
Musisz zrobić próbkę o znanym ppm tzw wzorcową i próbkę zerową i do dzieła.
pozdro TAM
Szkoda, że ja nie pracuję w zawodzie.
-
norbii
●
- Ranga: Stały bywalec
tych próbek wzorcowych to nie muszę robić bo to półautomat -liczy zmianę ekstynkcji roztworu w czasie metodą end point lub kinetyczną. pozostaje mi tylko przetestować odczynniki na rozcieńczonym multikalibratorze bo krew przy wodzie to jak rosół przy mineralnej....
-

moonrider
●
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
nawozenie-yokuchi-gen.jpg
Zapraszam do zapoznania się z artykułem i dyskusji na temat zaproponowanej metody nawożenia:
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/nawozenie/5340-nawozenie-gen-growthive-exc...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Witam Wszystkich.
Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...
Witam forumowiczów,
Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Witam,
Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem?
Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...
Mam dość wysokie ph w akwarium w którym do podmiany używam osmozy z mineralizatorem Qualdrop GH+.
Wynosi ono 7.6. Podloze aktywne ale juz dosyć lecie, ma kilka lat. Z rok temu dostałem ok 2 cm świeżeg...
Ostatnio rozmawiałem z akwarystą, który ma zbiorniki głównie na ro ale również na kranówce. Glony pojawiają się u niego jedynie w akwariach na kranówce. Mimo, że akwaria na wodzie RO są prowadzone bez...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
|
|