Eheim2228 jak go odpowietrzacie??
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,mam problem z uruchomieniem filtra po jego czyszczeniu gdy się zapowietrzy nie posiadam zestawu do zalewanie eheima i musze się namęczyć by go uruchomić może macie na to jakieś sposoby ??
-

Piotras200
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Grodzisk Wielkopolski
-
Ja mam 2222 ale to ta sama konstrukcja.
Robię tak:
rurkę wylotową trzymam nad akwarium
otwieram zawory, zaczynam od rurki wylotowej
zasysam wodę przez rurkę wylotową i po chwili filtr jest pełen wody
wkładam rurkę do akwarium
włączam filtr
przechylam lekko na wszystkie strony, wyraźnie słychać jak powietrze wpada w wirnik i zostaje wyrzucone z filtra
po chwili filtr jest odpowietrzony i niesłyszalny
-
MasterBarti
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Jankowice k. Pszczyny
MasterBarti napisał(a):Ja mam 2222 ale to ta sama konstrukcja.
Robię tak: rurkę wylotową trzymam nad akwarium otwieram zawory, zaczynam od rurki wylotowej zasysam wodę przez rurkę wylotową i po chwili filtr jest pełen wody wkładam rurkę do akwarium włączam filtr przechylam lekko na wszystkie strony, wyraźnie słychać jak powietrze wpada w wirnik i zostaje wyrzucone z filtra
tego sposobu nie próbowałem następnym razem sprawdze tą technikę dzięki MasterBarti
-

Piotras200
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja mam 2228. Też się wkurzałem na zapowietrzony filtr. Teraz po czyszczeniu po prostu zalewam wodą mniej więcej 3/4. Zakładam głowicę, otwieram zawory, załączam prąd i działa  Kilka minut i spokój
Nie wiem, może robię to niewłaściwie i nieprofesjonalnie, ale skutecznie.
Poza tym mam na wylocie reaktor z korpusu narurowego,który trochę tłumi przepływ,a mimo tego opisany wyżej sposób chroni moją kochana druga połowę i nieletnie dziecię przed wysłuchiwaniem bełkotanych pod nosem "k..wa mać" z powodu zapowietrzonego Eheima 
-

Marcin Skiba
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Świnoujście
Marcin Skiba napisał(a):Ja mam 2228. Też się wkurzałem na zapowietrzony filtr. Teraz po czyszczeniu po prostu zalewam wodą mniej więcej 3/4. Zakładam głowicę, otwieram zawory, załączam prąd i działa  Kilka minut i spokój  Nie wiem, może robię to niewłaściwie i nieprofesjonalnie, ale skutecznie. Poza tym mam na wylocie reaktor z korpusu narurowego,który trochę tłumi przepływ,a mimo tego opisany wyżej sposób chroni moją kochana druga połowę i nieletnie dziecię przed wysłuchiwaniem bełkotanych pod nosem "k..wa mać" z powodu zapowietrzonego Eheima 
u mnie nawet zalewanie filtra do pełna przed zamknięciem nic nie pomagało 
-

Piotras200
●
-
To jakiś wyjątkowo wredny egzemplarz Ci się trafił
A tak na poważnie to filtr jest jak najbardziej OK, ale brakuje mu tego, co ma na przykład tańszy Fluval, czy choćby Tetra - czyli przycisku zalewania
Kiedyś, nie miałem jeszcze wtedy deszczownicy, wziąłem do ust rurkę wylotową filtra, żeby "zaciągnąć" i tylko się pysznej wody z akwarium opiłem bleeee....
-

Marcin Skiba
●
- Miasto: Świnoujście
Ja przykładam zasysaczkę z odmulacza do wylotu i zasysam. Jak nie pomoże to ruszam wężami tak żeby zalało silnik i bąble poszły wyżej.Jeszcze trzęsę filtrem. I tak jest z tym bieda. Mam prawie układ nierozbieralny. Chwila walki i w końcu rusza. Teraz mam dwa filterki w szereg i to już rusza od kopa ile by tam powietrza nie było.
-

hadda
●
MasterBarti napisał(a):Ja mam 2222 ale to ta sama konstrukcja.
Robię tak: rurkę wylotową trzymam nad akwarium otwieram zawory, zaczynam od rurki wylotowej zasysam wodę przez rurkę wylotową i po chwili filtr jest pełen wody wkładam rurkę do akwarium włączam filtr przechylam lekko na wszystkie strony, wyraźnie słychać jak powietrze wpada w wirnik i zostaje wyrzucone z filtra
i to jest najlepszy sposób zalewania filtra 
-

Zbyszek17
●
- Miasto: Łódź
Witam ja zalewam kubełek na max, nadmiar wody wylewa się po zamknięciu go głowicą. Zawsze zaskoczy.  Najszybsza metoda.
-
norbii
●
norbii napisał(a):Witam ja zalewam kubełek na max, nadmiar wody wylewa się po zamknięciu go głowicą. Zawsze zaskoczy.  Najszybsza metoda.
ale "mokra"
-

Zbyszek17
●
Zbyszek17 napisał(a):norbii napisał(a):Witam ja zalewam kubełek na max, nadmiar wody wylewa się po zamknięciu go głowicą. Zawsze zaskoczy.  Najszybsza metoda.
ale "mokra"
Kwestia wprawy, po jakimś czasie nic się nie wyleje 
-
norbii
●
wg mnie, moja metoda i tak jest najlepsza
wody nie da się napić bo przecież widać przez przeźroczyste węże,
a po 2gie wystarczy tylko lekko zassać na początku bo jak tylko woda zacznie lecieć do kubełka to leci aż do momentu napełnienia go.
No i dlatego zalecam trzymanie węża wylotowego powyżej powierzchni wody.
Metoda sucha no i bardzo szybka 
-
MasterBarti
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Jankowice k. Pszczyny
MasterBarti napisał(a):wg mnie, moja metoda i tak jest najlepsza 
Potwierdziłem i nadal też tak uważam. Sam też ją stosuję z dużym powodzeniem 
-

Zbyszek17
●
Ja w swoim 2228 przy zapowietrzeniu robię tak:
Zalewam go na maxa i zamykam. Gdy dalej jest zapowietrzony odłączam węże i w otwory dolewam wody. Pare szklanek i zawsze pomaga 
-

Mcj123
●
- Miasto: Gdańsk
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Hej
Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ?
Jakieś metody ?
Hej
Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
Hej
Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
Hej
Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
|