000,005l Probówkowe Twin Tower
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
zainspirowany zbiornikami piko i femto postanowiłem założyć 2 zbiorniki każdy po 5 ml w probówkach borokrzemowych do analizatora biochemicznego pointe- takie probówki OW
podłoże: 1 shrimp soil 0,1 ml 1 ziarno żwiru
2 piach 1 ziarno żwiru
woda RO/kranówa 1:1
Oświetlenie: światło słoneczne ekspozycja SW
Flora";taiwan moss
Fauna: nie wiem jutro zajrzę pod mikroskop liczę na Paramecium caudatum
nawożenie: jeszcze nie wiem najmniejszą pipetę posiadam 10mikrolitrów
zapraszam do komentowania
P.S. już myślę o zbiorniku w kapilarze do hematokrytu  10 mikrolitrów pojemności
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Moim zdaniem przesadziłeś  W takim małym pojemniku "zakładanie" flory i fauny nie ma sensu...może niedługo będzie w kropli wody, ktoś robił 
-
Gość
●
Teraz wystarczy to tylko szczelnie zamknąć i sprzedawać na tarku jako magiczną wodę z Lichenia w ktorej samo wytwarza sie życie..haha, jak dla mnie zakladanie takich zbiornikow jest bezsensu...no ale jak komuś to sprawia przyjemność...
-

papaj841
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Strzelce Op.
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wiatam
Ja mam wrażenie ze tu ostatnio odbywa się konkurencja "im mniejsze tym lepsze" nuuuuuuuuuuudaaaaaaaaa...
Pozdrawiam
-

Brnapisz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bielawa-aktualnie N.Ireland
Usunięto użytkownika 15150
bądzmy poważni, to NIE jest akwarystyka
ja rozumiem że to może sprawiać przyjemność,
ale żeby to pokazywać 
-
Usunięto użytkownika 15150
●
myślę że o taki odzew mi chodziło. Oczywiście nie zamierzam utrzymywać tego zbiornika- nie widzę sensu(tak samo jeżeli chodzi o kapilarę). Z drugiej strony to nie ja zacząłem. Nasuwa się jednak pytanie gdzie jest granica przyzwoitości, kto ją ma wyznaczać i jakim prawem czy jest to 5 litrów 500ml 100ml 10 czy ile? Mech wrócił do akwa podobnie jak podłoże i woda. Czy pokazywanie takiego zbiornika jest niewłaściwe, myślę że nie w końcu nie łamie regulaminu ani ogólnie pojętego prawa... Zastanawiam się jednak czy podobne słowa krytyki nie padały gdy powstawała nanoakwarystyka...... Może to właściwy moment by rozpocząć dyskusję na temat: "Dobrostan roślin i zwierząt w nanoakwarystyce"
Pozdrawiam
-

moonrider
●
chyba ożywia się trend w akwarystyce, podobny do tego, który obserwuję w supermarketach. dawniej ochroniarze budzili respekt, a teraz są coraz mniejsi
swoją drogą żeby tylko miniaturyzacja nie "weszła" do budownictwa mieszkaniowego i kilku innych
a Kolegom, którzy wcześniej komentowali życzę nieco dystansu (Autorowi grauluję - oczywiście tegoż dystansu) - przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie liczy na to, że taki pojemniczek będzie brał udział w konkursie na aranżację naturalną - i pozdrawiam
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy
-

mocho
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tarnów
Akwarystyka jest pasja... Kazdy odnajduje w niej swoje zakamarki.
Mysle, ze o wiele bardziej humanitarne jest trzymanie zdzbla mchu w probowce, niz bojownika w szklance albo zlotej rybki w kuli, albo organizowanie przyduchy na rzecz wysokiego co2 w rosliniaku
Szkoda, ze aranzacja zostala zlikwidowana  bardzo fajny ten dwu-kolorowy aranz byl, przy odpowiednim zdjeciu i swietle efekt bylby ciekawy
Mnie moje maluchy pozwalaja zrozumiec bledy, ktore popelniam przy wiekszych zbiornikach, a przy okazji zrozumialem, ze wszelkie konkursy akwarystyczne powinny odbywac sie wylacznie na zywo, a nie po przez zdjecia, bo wiadomo...
Pozdrawiam serdecznie 
-
Fosforan
●
Może to właściwy moment by rozpocząć dyskusję na temat: "Dobrostan roślin i zwierząt w nanoakwarystyce"
To dobry temat ale rozszerzyłbym go jeszcze o "Nature Aquarium". Mam wrażenie, że w zbiornikach pana Amano zwierzęta, a przede wszystkim ryby to designerski dodatek, który uzupełnia kompozycję. Ryby traktowane są jako "element wystroju". Niech mi ktoś powie, czy w zbiorniku, w którym są 3 kamienie (oczywiście ułożone zgodnie ze sztuką) i trawnik z heńka, trzymanie ławicy ryb, które wymagają kryjówek, zarośli i przyciemnionego światła jest ok?
-
aure
●
- Ranga: Początkujący
aure napisał(a):To dobry temat ale rozszerzyłbym go jeszcze o "Nature Aquarium". Mam wrażenie, że w zbiornikach pana Amano zwierzęta, a przede wszystkim ryby to designerski dodatek, który uzupełnia kompozycję. Ryby traktowane są jako "element wystroju". Niech mi ktoś powie, czy w zbiorniku, w którym są 3 kamienie (oczywiście ułożone zgodnie ze sztuką) i trawnik z heńka, trzymanie ławicy ryb, które wymagają kryjówek, zarośli i przyciemnionego światła jest ok?
Na pewno nie,
tylko jaką mamy pewność, że nie zostały tam wpuszczone na potrzeby wykonania zdjęcia.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Fosforan napisał(a):Akwarystyka jest pasja... Kazdy odnajduje w niej swoje zakamarki. Mysle, ze o wiele bardziej humanitarne jest trzymanie zdzbla mchu w probowce, niz bojownika w szklance albo zlotej rybki w kuli, albo organizowanie przyduchy na rzecz wysokiego co2 w rosliniaku Szkoda, ze aranzacja zostala zlikwidowana  bardzo fajny ten dwu-kolorowy aranz byl, przy odpowiednim zdjeciu i swietle efekt bylby ciekawy  Mnie moje maluchy pozwalaja zrozumiec bledy, ktore popelniam przy wiekszych zbiornikach, a przy okazji zrozumialem, ze wszelkie konkursy akwarystyczne powinny odbywac sie wylacznie na zywo, a nie po przez zdjecia, bo wiadomo... Pozdrawiam serdecznie 
zgadzam się w pełni
Fosforan- moge ci odstąpić te 2 próbówki założysz iwagumi... ja się trochę boję (zły odbiór części społeczeństwa  ) a poza tym chcę się skoncentrować na moim głównym zbiornikiem. Sztuka nie lubi ograniczeń i moim zdaniem to co powinno ją ograniczać to prawo moralne i dobro istot żywych. Kwestie dobrego smaku, i gustu , uczuć religijnych są dyskusyjne jak gusta zresztą... Natura nie lubi skrajności w im większą popadamy tym więcej wysiłku możemy poświęcić by tej naturze nie zaszkodzić... Pozdrawiam
-

moonrider
●
tylko jaką mamy pewność, że nie zostały tam wpuszczone na potrzeby wykonania zdjęcia
Tak, tylko to nie zmienia faktu, że to wciąż a może tym bardziej przedmiotowe traktowanie żywych istot. Jeśli podręczniki i hodowcy zalecają nawet kilkugodzinną, powolną adaptację niektórych zwierząt w nowych zbiornikach to zapewnianie takiego stresu tym zwierzętom wpuszczanym tylko na chwilę do zrobienia zdjęcia wydaje się być nie w porządku.
-
aure
●
nie likwiduj tego  dołóż butle co2  nawozy jakieś będzie git
hehe a tak na poważnie to kontrowersyjny pomysł z tą pojemnością... 
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
aure napisał(a):tylko jaką mamy pewność, że nie zostały tam wpuszczone na potrzeby wykonania zdjęcia
Tak, tylko to nie zmienia faktu, że to wciąż a może tym bardziej przedmiotowe traktowanie żywych istot. Jeśli podręczniki i hodowcy zalecają nawet kilkugodzinną, powolną adaptację niektórych zwierząt w nowych zbiornikach to zapewnianie takiego stresu tym zwierzętom wpuszczanym tylko na chwilę do zrobienia zdjęcia wydaje się być nie w porządku.
Niestety ani Ty ani ja nie mamy na to wpływu.
Jeśli ktoś chciałby obejrzeć jak Amano przygotowuje akwarium do zdjęć zapraszam tutaj:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... amano.html
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Jak dla mnie to fajny bajer żeby przy szpanować przy kolegach lub właśnie na forum.  Ciekawe choć bez sensowne.
-

Michał.Waw
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Michał.Waw napisał(a):Jak dla mnie to fajny bajer żeby przy szpanować przy kolegach lub właśnie na forum.  Ciekawe choć bez sensowne.
a dla mnie fajny bajer by: sprowokować do poważnej dyskusji 10 forumowiczów... trochę się boję że nazywając temat "Dobrostan zwierząt i roślin w akwarystyce" odpowiedzi było by 2 po miesiącu... Zyjemy w miejscu i czasie które sensacją i skandalem stoi... bez eventu nie ma commentu... taki ten świat teraz ...a może zawsze taki był...
-

moonrider
●
Myślę, że korzystne, a może nawet korzystniejsze byłoby przygotowanie zestawień i wskazówek dla młodych akwarystów.
Bo w czym problem.
Nano akwaria są piękne, zajmują mało miejsca, są tanie itd. problem zaczyna się wtedy gdy ktoś zaczyna upychać do nich zbyt dużo ryb, lub źle dobiera gatunki np. takie ,które preferują silny strumień wody lub są stricte ławicowe.
Dyskusje na ten temat nic nowego nie wniosą.
Każdy wie, że popełniane są błędy a dyskusja na forum nie zmieni tego.
Co Wy na to aby spożytkować tę energię na coś bardziej pożytecznego?
Co przez to rozumiem: przygotowanie listy potencjalnych gatunków ryb do zbiorników o pojemności: 20x20, 30x30, 60x30x30 cm itd.
Taki materiał można ładnie opracować graficznie i umieścić w dziale "Zwierzęta", każdy akwarysta miałby do niej dostęp i mógłby zdobyć niezbędna wiedzę nt. gatunków jakie potencjalnie najlepiej nadają się do jego akwarium.
Co o tym sądzicie? Czy nie lepiej skoncentrować klawiatury na takim opracowaniu? 
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Myślę, że korzystne, a może nawet korzystniejsze byłoby przygotowanie zestawień i wskazówek dla młodych akwarystów. Bo w czym problem. Nano akwaria są piękne, zajmują mało miejsca, są tanie itd. problem zaczyna się wtedy gdy ktoś zaczyna upychać do nich zbyt dużo ryb, lub źle dobiera gatunki np. takie ,które preferują silny strumień wody lub są stricte ławicowe. Dyskusje na ten temat nic nowego nie wniosą. Każdy wie, że popełniane są błędy a dyskusja na forum nie zmieni tego. Co Wy na to aby spożytkować tę energię na coś bardziej pożytecznego? Co przez to rozumiem: przygotowanie listy potencjalnych gatunków ryb do zbiorników o pojemności: 20x20, 30x30, 60x30x30 cm itd. Taki materiał można ładnie opracować graficznie i umieścić w dziale "Zwierzęta", każdy akwarysta miałby do niej dostęp i mógłby zdobyć niezbędna wiedzę nt. gatunków jakie potencjalnie najlepiej nadają się do jego akwarium. Co o tym sądzicie? Czy nie lepiej skoncentrować klawiatury na takim opracowaniu? 
Może ta dyskusja nic nie wniesie ale właśnie wynikła z niej bardzo fajna propozycja...
niestety nie pomogę ,gdyż jestem akwarystycznym żółtodziobem i mógłbym wpisać tylko to co przeczytałem w książkach a niemógłbym się do tego odnieść empirycznie... Pomysł i cel zacny...
-

moonrider
●
Raczej w książkach o nich nie zdołamy przeczytać, ponieważ takich wydań papierowych nie ma (uwzględniających aktualną modę w odniesieniu do sprzętu), kiedy były pisane raczej nikt nie podpinał kubelłów pod akwaria rzędu 20l, nie stosował w niej bujnej roślinności itd.
Odnośnie dykusji nt. wykorzystywania ryb do zdjęć
kilku kolegów z tego forum miało okazję dowiedzieć się w jakich warunkach Amano wykonuje zdjęcia.
Dla tych osób, które wypad do Japonii mają dopiero w planach zapraszam do obejrzenia filmiku, można się poczuć jakby się tam było, polecam:
http://aquajournal.ru/video_view.php?id=4
Dla osób, które interesuje polska fotorelacja:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... amano.html
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Raczej w książkach o nich nie zdołamy przeczytać, ponieważ takich wydań papierowych nie ma (uwzględniających aktualną modę w odniesieniu do sprzętu), kiedy były pisane raczej nikt nie podpinał kubelłów pod akwaria rzędu 20l, nie stosował w niej bujnej roślinności itd.
"Akwarium moja pasja" Paweł Zarzyński- dostałem od teściowej  i przyznam się że jak na poradnik pierwszego kontaktu to książka zrobiła na mnie wrażenie. Napisana prostym językiem, prawidła akwarystyczne poparte(albo i nie) opisem własnych doświadczeń. No i o kubełkach wspomina (co prawda poleca podwójną wydajność przepływową w stos do pojemności akwarium. Na pewno doświadczeni akwaryści i "akuaskejperzy" znajdą w książce kilka błędów i stwierdzeń dyskusyjnych... Ale nie jest to opracowanie szczegółowe tylko proste kompendium. Ponadto przy opisie roślin i żwierząt akwariowych często kładziony jest nacisk na minimalną wielkość akwarium dla danego gatunku oraz na warunki utrzymania jednych czy drugich. Pozdrawiam
-

moonrider
●
Powiązane tematy
Objętość: 5L
Wymiary: 25 x 17 x 14 cm
Oświetlenie: Żarówka energooszczędna Philips ECONOMY CDL 865, 14W, 6400K
Czas naświetlania: 12h dziennie
Nawożenie:
Podłoże: Połowa -> j...
|