Kilka pytań odnośnie nawożenia EI dozowanie suchych soli - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kilka pytań odnośnie nawożenia EI dozowanie suchych soli

Liczba wyświetleń: 2154·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Po przeczytanym artykule odnośnie Ei mam kilka pytań:
Posiadam baniak 240l
Podłoże substat JBL aqua basis plus5 litrów a na tym żwirek
Oświetlenie( 0,67 lub 0.9 w/l t5 jeszcze się zastanawiam jakie dać)
Oczywiście CO2

PYTANKA:

Czym mierzycie ppm w akwarium?
Czy faktycznie podczas tego rodzaju nawożenia nie trzeba mierzyć żadnych parametrów wody prócz ph i ppm?
Gdzie kupić te wszystkie składniki- sole?
Jakie dozować ilości(sole makro i mikro) zaraz po restarcie do razu takie jak w artykule,po obliczeniu oczywiście czy mniejsze, a może na początku nie dawać?
Ile na początku oświetlać baniak i ile podawać co2
AAA przydałby się jakiś kalkulator ile mieszać tych( soli makro i mikro) na daną ilość światła i dany baniak??

Dzięki za ewentualną pomoc.

dynia7
Ranga: Początkujący

artur.kaczmarek Worthing UK

10 lut 2011, 12:10   (#2)  

Widze ze niewiele wiesz jeszcze, a wiec w akwarium mierzy sie wiecej parametrow - jak zaczynasz to mierzysz amoniak - test na NH3, azotyny NO2 - jak te dwie wartosci spadna do zera to masz dojrzale akwa - mierzysz potem NO3, GH, KH, pH . Na podstawie pH i KH jestes w stanie obliczyc poziom CO2 . NIe mierzy sie poziomu ppm bo to nie jest zaden skladnik w wodzie tylko jednostka stezenia (ang - Parts Per Million) czyli ile czastek danej soli jest na milion czastek wody. Sole kupujesz chocby w RA.pl i jazda. Ja osobiscie sole kupije w UK bo tu mieszkam i z kazdym jednym woreczkiem dostalem 'przepis' ile tego rozpuscic w 0,5 litra wody i ile potem tego wlewac na 100ltr akwarium wiec mnozysz to lub dzielisz w zaleznosci od litrazu akwa i masz przepis.Przydatna jest dokladna waga - ja mam taka 'kieszonkowa wage jubilerska zaa 8 funtow z Ebaya - sa tez na allegro. ALE trzeba robic testy i obserwowac kondycje roslin bo w zaleznosci od natezenia swiatla i poziomu CO2 rosliny beda potrzebowac mniej lub wiecej tych skladnikow, oprocz tego padnie ci rybka lub jakis lisc odpadnie i schowa sie gdies gdzie bedzie gnil i np PO4 i NO3 ci podskocza wiec musisz dolewac mniej. Pomocny jest tez zeszycik i olowek do notowania co wlaes , ile , kiedy i jaki rezultat odniosly twoje poczynania w celu lepszego zrozumienia o co tu chodzi. Jak znasz angielski to przeslij mi swojegi maila to przesle ci przepisy na rozrabianie soli bez zadnych kalkulatorow(u mnie dziala)

artur.kaczmarek
Ranga: Początkujący

Miasto: Worthing UK

piotrek_pajak Katowice

10 lut 2011, 12:13   (#3)  

ppm - parts per milion - ilość częsteczek na milion - jak się mierzy? zależy co chcesz zmierzyć - w akwarystyce główny stosunek to mg/litr i ml/litr
Co do pomiarów to możesz je robić albo możesz nauczyć się "diagnozować" niedobory przez obserwację roślin i ryb (np poziom CO2)
Składniki kupisz w tutejszym sklepie albo w innym b. popularnym :-)
Kalkulatora szukaj w artykule o EI - kalkulator spidera

piotrek_pajak
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Katowice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 15150

10 lut 2011, 13:12   (#4)  

rozwalił mnie kolega tym jak zmierzyć ppm

a więc jedyna rada przeczytaj jeszcze raz i później pytaj, bo się widać nie przyłożyłeś

testy nie są konieczne, i pewnie niewiele dadzą komuś kto chce mierzyć ppm'y

10 lut 2011, 18:58   (#5)  

chyba że koledze chodzi o zmierzenie ilości ppm danych jonów... Wiadomości może nie ma za dużo ale ten "Śmieszny" błąd może wynika z przejęzyczenia. Ostatnio kontrolujący mnie policjant powiedział do mnie: "Zmierzymy Panu promile..." nie zabrzmiało to dla mnie śmiesznie choć wynik 0.0 jak zawsze. a ja zmierzę sobie dziś ppm każdego z potrzebnych mi jonów bo sobie testy kupiłem...

Pozdrawiam

moonrider
Ranga: Znający temat

10 lut 2011, 19:16   (#6)  

tak ? propos przejęzyczeń

http://www.youtube.com/watch?v=ca1nQa2Feb0

11 lut 2011, 09:31   (#7)  

Jezus napisał(a):tak ? propos przejęzyczeń

http://www.youtube.com/watch?v=ca1nQa2Feb0

Z wyrka spadłem... :):)
Pozdrawiam Sebastian.
80x40x40
Obrazek

bastek76
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Tani automat do nawożenia DIY

jkozik w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 25590
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
180l.jpg

Estimative Index (EI), dozowanie suchych soli, ale prościej.

spider72 w Nawożenie · Odpowiedzi: 661 · Wyświetlenia: 312895
Wstęp Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
20240515_214127.jpg

Dobór nawożenia

Marcin Szafraniec w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3749
Czołem wróciłem do akwarystyki po ładnych 15 latach przerwy. Coś tam sobie powoli przypominam, coś odświeżam ale mam prośbę o pomoc w doborze czy to linii nawozowej czy to konkretnego produktu do moje...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 15153
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...
20230214_214431a.jpg

Prośba o pomoc w ustaleniu nawożenia

Tycik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5014
Cześć wszystkim. Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku. Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto. Oświetlenie:...

AF PO4 Boost - dozowanie

pi3cho82 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4550
Witam, Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem? Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...

Rezygnacja z nawożenia Makro

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2889
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...

Nawożenia solami

kuubaw w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1794
Witam co oznacza nawożenie solami CSM+B od nawożenia solami mikroelementami ?

Pora nawożenia na podłożu aktywnym.

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3364
Witam . Pytanie czysto teoretyczne . Czy macie jakieś określone pory nawożenia NPK na podłożu aktywnym. Pytam się gdyż wychodzę z domu o 6 rano a światło odpala się o 10 tak więc nawozy podaje przed...

Nawozy rozrabiane - parę pytań

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6449
1. Czy Mikro Intermagu + Fe powinno się konserwować E300 i sorbinianem potasu? Pytam ponieważ rozrobiłem najpierw Micro w wodzie RO oraz Fe a później dodałem kwas askorbinowy i Sorbinian. No i ściemni...

Statystyki

Ten temat przegląda 336 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571027
 •  Liczba wątków: 48816
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 335 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.