Objętość - 63 litry
Wymiary - 60x30x35
Oświetlenie - Atman Dr-60, 2x15W (Phillips Aquarelle+Phillips 865)
Nawożenie - różne eksperymenty, od nie-nawożenia, przez EI, aż do tego co mam teraz, czyli mojego widzi-misię ustawionego empirycznie - zawsze sole, nigdy gotowizny
CO2 - butla 1.5 kg-szklany dyfuzor ze spiekiem roslinyakwariowe.pl - na bąble/sek nie zwracam uwagi - staram się trzymać stałe ph 6.8
Podłoże - ziemia ogrodowa wzbogacona keramzytem,gliną i torfem, na to żwirek bazaltowy 2-4mm
Parametry wody - namiętnie leje poznańska kranówę, ph 6.8, gh 14, kh 9(10), reszty nie mierze-wiem co leje i tego się trzymam
Temperatura - Aquael Easyheater 75W - 23-24 st. C
Filtracja - Kaskada Aquael FZN-2 (oba kosze gąbka od spodu, mały zeolit, duży bio-ceramika)
Gatunki roślin
Vallisneria Americana
Rotala Indica
Blyxa Japonica
Anubias Barteri Var. Nana
Taxiphyllum Alternans - Taiwan Moss
Cladophora Aegagropila
Cryptocoryne Petchii - Zwartka Backeta odmiana Petcha
Cryptocoryne Wendtii Green
Cryptocoryne Spiralis
Gatunki ryb
Hyphessobrycon eques - Bystrzyk minor - 12 szt
Kirysek panda - 6 szt
Ottocinclus - 4 szt
Długo dojrzewałem, żeby przedstawić moje akwa. Wśród tylu znamienitych postaci i ich perełek moje akwarium nie prezentuje się tak okazale. Ale...to moje pierwsze w życiu akwarium i jestem z niego dumny. W sumie żałuje, że nie zacząłem od małego cube`a, ale jak się zabierałem za kompletowanie osprzętu, to kostki nie były jeszcze tak popularne.
Akwa przechodziło różne okresy, jak to bywa u początkującego (dużo czytam to forum-może nie widać tego po postach, ale jestem tu ponad rok:)) Nie wszystkie rośliny mi się przyjęły, niektóre niedopasowane zupełnie rozmiarem. Zdjęcia przedstawiają to co jest obecnie, a do czego dochodziłem prawie rok.
Jestem zadowolony z tego co mi wyszło, aczkolwiek mam glony i to od dość długiego czasu. O ile nie jest to plaga to tu to tam coś wyłazi i psuje odbiór wizualny.
Co do nawożenia zacząłem na początku tylko od potasu i EasyCarbo. Szybko zauważyłem konieczność posiadania butli-wtedy też wjechał komplet soli. Z wykształcenia jestem biotechnologiem, więc ppm i chemia nie jest mi obca. Ale jakie stężenia lubi ziele to już inna bajka

Zacząłem od różnych zabaw, nie wychodziło- pojawiły się nitki, zaczęły wychodzić krasnorosty i szantarsje (wina wcześniejszego za małego filtra - Fan2), a jak już się pokazały to zostały i w jakiejś ilości rezydualnej ciągle są. Potem spróbowałem EI, ale mimo ciągłego zwiększania CO2, dodania głowiczki z FAN2 dla poprawy cyrkulacji itp nie działało to zbyt dobrze. Miałem wysyp pyłu na szybach (czego wcześniej nie doświadczyłem nigdy)oraz chmare nitek. Dałem sobie spokój bo 2 miesiącach. Aktualnie doszedłem do dawek, które mnie zadowalają :
NO3-10ppm, KH2PO4 - 1ppm, MgSO4 - 5 ppm (Nie-wt-czw-sob), mikro intermagu rozrobione 15 ml z 185 ml wody - i daje 10 ml (pon-sr-pt). K2SO4 całe 20ppm zaraz po podmianie. Te ilości mi działają dobrze, część glona się wycofała, zielsko rośnie zadowalająco.
Aranż cieszy oko - mam zamiar go pociągnąć do kwietnia/maja i zmienić na iwagumi. Trochę mnie busz przerasta z cięciem, a klasyczne proste iwagumi z niskimi roślinami przynajmniej pozwoli mi podziwiać rybki (a nie szukać ich po gąszczu).
Aha-co do zdjęć nie jestem mistrzem fotografii - mam niby lustrzanke nikona, ale niekoniecznie umiem wyciągnąć z niej to co najlepsze

Mam nadzieję, że się choć trochę podoba

pozdr.