Jaki nawóz macro polecacie? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaki nawóz macro polecacie?

Liczba wyświetleń: 7165·Odpowiedzi: 8
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

05 lut 2011, 14:51 Jaki nawóz macro polecacie?  (#1)  

Jaki nawóz Macro polecanie? Obecnie stosuję PG Macro (+PG Classic + K2SO4), z całkiem dobrym rezultatem, ale właśnie kończy mi się butelka PG i zastanawiam się czy nie zmienić go na coś innego. Nad zmianą nawozu zastanawiam się z powodu pojawienia się nitek na mchu, czyli prawdopodobnie jakichś nadmiarów/niedoborów w nawożeniu. O czym pisałem w tym temacie, btw byłbym też wdzięczny za odp. na temat nitek w TYM temacie.

wujek_bogdan
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
gogi509 Międzyrzecz/Dublin

05 lut 2011, 15:01   (#2)  

Jeśli chodzi o gotowce macro to lepiej samemu zrobić nawóz.Mieszasz KNO3+KH2PO4+MgSO4+K2SO4...I proszę mamy super nawóz.
Jeśli chodzi o PG to niepodobna mi się że zawiera amoniak,niby w dojrzałym akwarium to bez znaczenia,ale po co nam skoki NH3 tym bardziej jak ma się problemy z glonami,choć wielu sie też z tym nie zgodzi :)
P.S.Sól zawarta w np.easy live fosfo jest warta ok.50groszy a nawóz kosztuje jak dobrze pamiętam 50złotych :shock: :shock: :shock:
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein

gogi509
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Międzyrzecz/Dublin

Anonim 16408

05 lut 2011, 15:15   (#3)  

easy life nitro

Anonim 16408

ali1986 Strzelin

05 lut 2011, 15:18   (#4)  

P.A

ali1986

Miasto: Strzelin

05 lut 2011, 15:24   (#5)  

gogi509 napisał(a):Jeśli chodzi o gotowce macro to lepiej samemu zrobić nawóz.Mieszasz KNO3+KH2PO4+MgSO4+K2SO4...I proszę mamy super nawóz.

Mam już kupione sole: KN03+KH2PO4+MgSO4+K2S04, ale czekają aż zaopatrzę się w porządny zestaw testów. Z soli podaję jedynie K2S04 + raz na jakiś czas Fe dla uzupełnienia PG Macro.
Zastanawiałem się czy nie zacząć nawozić solami, tylko nie wiem czy mieszać je wszystkie razem, czy jednak lać wg pomiarów (nie chcę stosować EI, bo nie uśmiecha mi się co tydzień wymieniać 50% wody).

cielak201 napisał(a):easy life nitro

To są tylko azotany, a nie kompletne Macro. Seria EasyLife raczej mnie nie interesuje, na razie nie mam kompletu testów, a żeby stosować każdy makroelementowy nawóz z osobna wypada badać chociażby NO3 i PO4.

A wracając do gotowych nawozów. Polecacie coś poza PG. Jaka jest różnica w składzie PG Macro, i PG Macro red? Który z PG Macro uważacie za najlepszy i dlaczego?

wujek_bogdan

Usunięto użytkownika 15150

05 lut 2011, 15:50   (#6)  

wujek_bogdan napisał(a):
gogi509 napisał(a):Jeśli chodzi o gotowce macro to lepiej samemu zrobić nawóz.Mieszasz KNO3+KH2PO4+MgSO4+K2SO4...I proszę mamy super nawóz.

Mam już kupione sole: KN03+KH2PO4+MgSO4+K2S04, ale czekają aż zaopatrzę się w porządny zestaw testów. Z soli podaję jedynie K2S04 + raz na jakiś czas Fe dla uzupełnienia PG Macro.
Zastanawiałem się czy nie zacząć nawozić solami, tylko nie wiem czy mieszać je wszystkie razem, czy jednak lać wg pomiarów (nie chcę stosować EI, bo nie uśmiecha mi się co tydzień wymieniać 50% wody).

cielak201 napisał(a):easy life nitro

To są tylko azotany, a nie kompletne Macro. Seria EasyLife raczej mnie nie interesuje, na razie nie mam kompletu testów, a żeby stosować każdy makroelementowy nawóz z osobna wypada badać chociażby NO3 i PO4.

A wracając do gotowych nawozów. Polecacie coś poza PG. Jaka jest różnica w składzie PG Macro, i PG Macro red? Który z PG Macro uważacie za najlepszy i dlaczego?

chyba nie do końca rozumiesz.. każdy nawóz to sole i dlatego ktoś Ci je poleca
a to nie jest tak, że sole=EI oraz podmiany 50%
choć wielu akwarystów stosujących przeróżne nawozy pewnie takie podmiany robi bo jest to najlepszy sposób prewencji glonów

z soli możesz sobie zrobić to samo co Easy Life i lać tyle samo co zaleca producent
Nie potrzeba testów, wiesz ile lejesz, mniej więcej wiadomo ile jedzą rośliny i przyglądasz się czy działa

a z takim aqua art to ani nie wiesz ile lejesz ani w jakich proporcjach...

możesz zatem skomponować sam nawóz i podawać go tak jak do tej pory podawałeś inny, przepisów jest wiele, często są to przepisy nawozów dostępnych w handlu pod znanymi markami

oczywiście możesz kupić gotowca, ale fajnie jak byś rozumiał że on w niczym lepszy od soli nie będzie

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 lut 2011, 16:44   (#7)  

Jezus napisał(a):chyba nie do końca rozumiesz.. każdy nawóz to sole i dlatego ktoś Ci je poleca
a to nie jest tak, że sole=EI oraz podmiany 50%
choć wielu akwarystów stosujących przeróżne nawozy pewnie takie podmiany robi bo jest to najlepszy sposób prewencji glonów

Oczywiście, że rozumiem, że nawóz to rozpuszczone sole, dlatego też zamierzam się kiedyś przestawić na sole. Ale zdaje sobie też sprawę, że moja wiedza na ten temat jest ograniczona i dlatego też zastanawiam się na "firmowym" nawozem gdzie ktoś z większą wiedzą dobrał proporcje.

Jezus napisał(a):a z takim aqua art to ani nie wiesz ile lejesz ani w jakich proporcjach...
możesz zatem skomponować sam nawóz i podawać go tak jak do tej pory podawałeś inny, przepisów jest wiele, często są to przepisy nawozów dostępnych w handlu pod znanymi markami

Taki jest plan, ale raczej zdecyduję się na podawanie nawozów osobno i mierzenie parametrów, a nie na autorską mieszankę o stałych proporcjach. Bo w tym drugim przypadki naworzenie autorskim nawozem niewiele się różni od nawożenia gotową mieszanką. Prawda?

A skoro jesteśmy już przy temacie własnych mieszanek soli, to jakie stosujecie proporcje w nawoazch makro?

wujek_bogdan

05 lut 2011, 16:54   (#8)  

ja jestem na Ei ale używam testów po4 no3 i fe

i staram się dawać stosunek 10/1/15-20 odpowiednio npk
możesz użyć kalkulatora Spidera nawet jeśli nie chcesz EI to on świetnie liczy jak zrobić każdy nawóz

a stężenia jakie staram się utrzymywać choć na razie bardziej mierzę ile jedzą mi rośliny
i wychodzi coś koło 20ppm no3 na tydzień
bo trzeba wiedzieć ile zjadają jak się chce mieć w miarę stabilne stężenia

dążę do 15ppm no3 1.5 po4, 25-30K czego sie nie da zmierzyć, i około 0.25fe

jak znasz zapotrzebowanie roślin w Twoim zbiorniku można spokojnie uzywając kalkulatora skomponować taki nawóz który takie parametry Ci zapewni
i lać 6x w tygodniu albo i raz dla leniwych

i zobaczysz że po podmianie masz np 1ppm po4 dodajesz porcję jednodniową nawozu, rośnie Ci do np 1.5ppm po4, a za 24 godziny masz znów 1ppm to znaczy że działa

tylko przy podmianach trzeba odpowiednio uzupełniać

z drugiej strony nie wiem czy jest sens sie bawić w tak dokładne testowanie tego
ale mnie to na razie bawi

:wink:

gogi509 Międzyrzecz/Dublin

05 lut 2011, 20:54   (#9)  

A jaka to wiedza nawozić solami(do ogarnięcia w 20 minut).Wszystko ogranicza się do jednego kalkulatora i do wiedzy jaka wartość jest najlepsza (lub w normie)dla jakiegoś składnika-czyli podstawy
Sam uzdatniam 100% i jestem bardzo zadowolony jak na początki...
Wiem ile czego jest dokładnie bez testów.Podmieniasz wodę i delikatnie uzupełniasz makro+micro,bez paniki i na spokojnie no i przede wszystkim tanio
:wink:
P.S.bez chloraminy i metali ciężkich takich jak w kranie-od tego gu..a tylko glony rosną :roll:
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein

gogi509
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Międzyrzecz/Dublin

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3963
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
GEN-X-1.jpg

Nowość Yokuchi GEN X - nawóz all in one

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3163
GEN-X-1.jpg Informacja od producenta: Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
Rich-Solution-1200x630-px.jpg

Qualdrop Rich Solution - nowy nawóz ze stajni QualDrop

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1496
Rich-Solution-1200x630-px.jpg Do gamy nawozów QualDrop trafił preparat Rich Solution: ich Solution to preparat makroelementowy zawierający łatwo przyswajalne formy azotu i fosforu. Jest przeznaczo...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 14714
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...
IMG_20230329_191619.jpg

Jaki nawóz do akwarium ze sporą obsadą ryb.

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8570
Witam. Mam akwarium 73L ze sporą obsadą ryb gdzie mam dość wysokie No3=25 i Po4=2. Podaje vimi all in one codziennie 7ml, ono jakos szczególnie nie zwieksza No3 i Po4 ale wydaje mi się ze powinienem z...

Jaki mineralizator?

_norbert_2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2834
Witam jaki mineralizator byście polecili do akwarium 54l na wodzie ro, na podłożu jałowym bez podawania co2 z niewielką ilością niewymagających roślin ,żeby GH było w okolicach 8. I też żeby ph było w...

Jak dozować nawóz

wojtalkow w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7687
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie. W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...

Jaki mineralizator kupić

Piotrek190275 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5403
Witam wszystkich mam takie pytanko jaki mineralizator kupić. Chodzi o Qual Dropa: KH Bulder czy GH One Plant. Pytanie to zadaje ponieważ przechodzę z Kranówki na RO. A że jestem laikiem w tym temacie...

Jaki mineralizator ro

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2536
Dzień dobry Już od dawna walczę z glonem cladophora. Pisałem już o tym. To dziadostwo nie ustępuje od bardzo dawna. Pomyślałem, ze nie będę brać kranówki ani kranówki z ro tylko stworze sobie już na ...

Jaki mineralizator do 800l

wachcio w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 10300
Witam Zastanawiam się nad przejściem w moim akwarium 800l (ok 700l wody) całkowicie na wodę RO gdyż do tej pory używałem RO/kranówka w stosunku 1/1 ale niestety kranówka ma żółtawe zabarwienie uwidac...

Statystyki

Ten temat przegląda 962 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 962 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.