rotala macrandra - dziurawienie lisci, bledniecie, smierc - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

rotala macrandra - dziurawienie lisci, bledniecie, smierc

Liczba wyświetleń: 2710·Odpowiedzi: 9
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
xkowalski Krakow
Mam taka dziwna przypadlosc ze rotala macandra czesciowo rosnie mi ladnie a czesciowo ma jakies problemy ze robia sie dziury w lisciach a nastepnie powoli bledna i na koniec rozpadaja sie. Wtedy wyrastaja boczne szczepki ktore ladnie rosna i potem czasmi sytuacja sie po jakims czasie powtarza. Zauwazylem takze ze w pogostemonie stellatus robia sie pojedyncze dziury w nie tak starych lisciach. Ogolnie rosliny w akwarium sa w bardzo dobrej kondycji tylko na tych Dwoch zauwazylem problmey. Co ciekawe stellatus i rotala macandrea ogolnie rosnie bardzo dobrze tylko czesc sadzonek ma takie problemy. Podejrzewa ktos czego to moze byc niedobor?

xkowalski
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Krakow

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
xkowalski Krakow

03 lut 2011, 17:47   (#2)  

Bo pewnie beda pytania :) akwarium

zbiornik:
160l
nawozenie:

Co2 z butli cisnieniowej + easy carbo codziennie dawka producencka,
Macro roztwory soli zgodnie z EI metoda dawki z dokumentu spidera.
micro - intermag - minimalnie wyzsze dawki niz producenta
Cotygodniowe pdmiany 50%

oswietlenie:
3x 24W T5
1x 70W HQI

czekam na sugestie

xkowalski

03 lut 2011, 19:12   (#3)  

A jak wygląda u Ciebie twardość i temperatura?
Wydaje mi sie że moja rotala gorzej rosnie w twardej wodzie, czytałem też że woli temp do 22*C cieplej jak 25 powoduje problemy.
Ostatnio brakowało mi tez magnezu i czubki zamarły macrandzie i ammani, powypuszczały w tedy pełno bocznych odrostów.

Pethro

xkowalski Krakow

03 lut 2011, 19:19   (#4)  

Twardosci dawno nie sprawdzalem przyznam sie. Woda jest okolo 25 stopni. Z tego co pamietam to nie mam jakies twardej wody. Z chwile sprawdze

xkowalski

xkowalski Krakow

03 lut 2011, 19:22   (#5)  

na testach JBL
KH = 7
7 < GH <14 z tego co pameitatm z innych testow wychodzila mi okolo 9

xkowalski

ali1986 Strzelin

04 lut 2011, 11:59   (#6)  

Ja mam podobny problem z rotala i pogostemonem, tak samo mi sie działo ale zaczelem więcej dawkować potasu i jest wszystko ok:) Teraz na macrandra green mam malutkie listki i nie wiem dla czego:( A z ta temperatura jest ok ja tez mam 25 :wink:

ali1986
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Strzelin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

06 lut 2011, 17:21   (#7)  

ali a nie brakuje im azotu ? albo wegla ?

Pethro

xkowalski Krakow

06 lut 2011, 17:24   (#8)  

Czytalem tez gdzies ze bielenie liscie dziurwaienie a potem umieranie moze byc powodem malej ilosci micro elementow. Zaczynam sie przychylac do teog bo okazalo sie ze mialme niski poziom. Narazie zwiekszylem i badam co bedzie sie dzialo

xkowalski

MikołajW Bydgoszcz

06 lut 2011, 17:38   (#9)  

R. macrandra należy do wrażliwych gatunków. Lubi miękką wodę i nie toleruje dużej ilości soli rozpuszczonych w wodzie. Jeśli korzystasz z wody kranowej to może ona stanowić problem. U mnie pomimo twardości 8 i 11 macrandra miała tylko ładne szczyty, a stare liście bardzo szybko dziurawiły się i obumierały... problemem pewnie było stężenie soli wapnia ok 60 ppm w kranówce. Inne rośliny przy tym miały się świetnie.

MikołajW
Ranga: Znający temat

Miasto: Bydgoszcz

xkowalski Krakow

06 lut 2011, 17:57   (#10)  

ale zauwazylem tez ze postogemon stellatus takze sie dziurawi, inne rosliny maja sie wrecz super :)

xkowalski

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

bon2.jpeg

Rotala Bonsai (Ammania Bonsai) - opis

roslinyakwariowe.pl w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 33140
bon2.jpeg Rotala Bonsai znana pod nazwą Ammania bonsai to kompaktowa forma podobna do Bacopy caroliniany charakteryzująca się atrakcyjnym wyglądem, małymi rozmiarami i wolnym tempem wzrostu, dzięki ...
20250724_204603.jpg

225L - Rotala Maflora - Sergiusz Musielewicz

sergiusz1988 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6195
Wymiary akwarium + objętość: 90x50x50 - 225l Oświetlenie: Chihiros VIVD 3 Nawożenie (z uwzględnieniem dawek na dany okres czasu): własna linia nawozowa, mineralizacja wody RO -VIMI Reminamin, CO2...
viv-super-pure-6.jpeg

Nowe akwaria ze szkła "Super Pure" marki ROTALA

Piotr Baszucki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8530
viv-super-pure-6.jpeg Zapraszam do zapoznania się z zajawką dystrybutora: Z ogromną przyjemnością informujemy o poszerzeniu naszej marki ROTALA o AKWARIA SUPER PURE TANK :) AKWARIA SUPER PURE T...
maflora-intense.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Rotala Maflora Intense

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6591
maflora-intense.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej ...
rotala-maflora-light.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Rotala Maflora Light

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 7483
rotala-maflora-light.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże kr...
rotala-rotundifolia-blood-red-1.jpg

Rotala rotundifolia 'Blood red'

Piotr Baszucki w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2697
rotala-rotundifolia-blood-red-1.jpg Nowość w ofercie Tropica - Rotala rotundifolia 'Blood red' Blood Red to najintensywniej czerwona odmiana Rotala rotundifolia. Jest to roślina łatwa w uprawie, ...
20240401_191445.jpg

Świeży Baniak i płożąca się Rotala

KubaGsxR w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4580
Hej, Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....

Opti white czy Rotala Super Pure

tunajerzy w Szkło i meble · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7847
Zamierzam kupić akwarium 360L i mam dylemat, co wybrać. W internecie nie znalazłem informacji, na temat różnic, wad i zalet. Jeżeli ktoś miał/ma doświadczenia z tymi zbiornikami, proszę o podzielenie ...

Rotala h'ra

DmRO w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2508
Witajcie, po tym gdy pękło mi akwarium, przymierzam się do zakładania nowego. Więc chodzi mi o rotale h'ra w poprzednim akwarium udawało mi się utrzymywać wodę na poziomie pH 6.8, W nowym akwarium będ...

Tajemnicza śmierć ślimaków

Karol P w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 10230
Około 2 tygodnie temu zakupiłem ślimaki zebry, chodziły normalnie wszystko było ok przez tydzień później zaczęły się odklejać od szyb więc je przewracałem, aż w końcu zaczęły zdychać. Przed wpuszczeni...

Statystyki

Ten temat przegląda 430 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 430 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.