rotala macrandra - dziurawienie lisci, bledniecie, smierc
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Mam taka dziwna przypadlosc ze rotala macandra czesciowo rosnie mi ladnie a czesciowo ma jakies problemy ze robia sie dziury w lisciach a nastepnie powoli bledna i na koniec rozpadaja sie. Wtedy wyrastaja boczne szczepki ktore ladnie rosna i potem czasmi sytuacja sie po jakims czasie powtarza. Zauwazylem takze ze w pogostemonie stellatus robia sie pojedyncze dziury w nie tak starych lisciach. Ogolnie rosliny w akwarium sa w bardzo dobrej kondycji tylko na tych Dwoch zauwazylem problmey. Co ciekawe stellatus i rotala macandrea ogolnie rosnie bardzo dobrze tylko czesc sadzonek ma takie problemy. Podejrzewa ktos czego to moze byc niedobor?
-

xkowalski
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Krakow
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bo pewnie beda pytania  akwarium
zbiornik:
160l
nawozenie:
Co2 z butli cisnieniowej + easy carbo codziennie dawka producencka,
Macro roztwory soli zgodnie z EI metoda dawki z dokumentu spidera.
micro - intermag - minimalnie wyzsze dawki niz producenta
Cotygodniowe pdmiany 50%
oswietlenie:
3x 24W T5
1x 70W HQI
czekam na sugestie
-

xkowalski
●
A jak wygląda u Ciebie twardość i temperatura?
Wydaje mi sie że moja rotala gorzej rosnie w twardej wodzie, czytałem też że woli temp do 22*C cieplej jak 25 powoduje problemy.
Ostatnio brakowało mi tez magnezu i czubki zamarły macrandzie i ammani, powypuszczały w tedy pełno bocznych odrostów.
-
Pethro
●
Twardosci dawno nie sprawdzalem przyznam sie. Woda jest okolo 25 stopni. Z tego co pamietam to nie mam jakies twardej wody. Z chwile sprawdze
-

xkowalski
●
na testach JBL
KH = 7
7 < GH <14 z tego co pameitatm z innych testow wychodzila mi okolo 9
-

xkowalski
●
Ja mam podobny problem z rotala i pogostemonem, tak samo mi sie działo ale zaczelem więcej dawkować potasu i jest wszystko ok:) Teraz na macrandra green mam malutkie listki i nie wiem dla czego:( A z ta temperatura jest ok ja tez mam 25 
-

ali1986
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Strzelin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ali a nie brakuje im azotu ? albo wegla ?
-
Pethro
●
Czytalem tez gdzies ze bielenie liscie dziurwaienie a potem umieranie moze byc powodem malej ilosci micro elementow. Zaczynam sie przychylac do teog bo okazalo sie ze mialme niski poziom. Narazie zwiekszylem i badam co bedzie sie dzialo
-

xkowalski
●
R. macrandra należy do wrażliwych gatunków. Lubi miękką wodę i nie toleruje dużej ilości soli rozpuszczonych w wodzie. Jeśli korzystasz z wody kranowej to może ona stanowić problem. U mnie pomimo twardości 8 i 11 macrandra miała tylko ładne szczyty, a stare liście bardzo szybko dziurawiły się i obumierały... problemem pewnie było stężenie soli wapnia ok 60 ppm w kranówce. Inne rośliny przy tym miały się świetnie.
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
ale zauwazylem tez ze postogemon stellatus takze sie dziurawi, inne rosliny maja sie wrecz super 
-

xkowalski
●
Powiązane tematy
bon2.jpeg
Rotala Bonsai znana pod nazwą Ammania bonsai to kompaktowa forma podobna do Bacopy caroliniany charakteryzująca się atrakcyjnym wyglądem, małymi rozmiarami i wolnym tempem wzrostu, dzięki ...
Wymiary akwarium + objętość: 90x50x50 - 225l
Oświetlenie: Chihiros VIVD 3
Nawożenie (z uwzględnieniem dawek na dany okres czasu): własna linia nawozowa, mineralizacja wody RO -VIMI Reminamin,
CO2...
viv-super-pure-6.jpeg
Zapraszam do zapoznania się z zajawką dystrybutora:
Z ogromną przyjemnością informujemy o poszerzeniu naszej marki ROTALA o AKWARIA SUPER PURE TANK :)
AKWARIA SUPER PURE T...
maflora-intense.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej ...
rotala-maflora-light.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże kr...
rotala-rotundifolia-blood-red-1.jpg
Nowość w ofercie Tropica - Rotala rotundifolia 'Blood red'
Blood Red to najintensywniej czerwona odmiana Rotala rotundifolia. Jest to roślina łatwa w uprawie, ...
Hej,
Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....
Zamierzam kupić akwarium 360L i mam dylemat, co wybrać. W internecie nie znalazłem informacji, na temat różnic, wad i zalet. Jeżeli ktoś miał/ma doświadczenia z tymi zbiornikami, proszę o podzielenie ...
Witajcie, po tym gdy pękło mi akwarium, przymierzam się do zakładania nowego. Więc chodzi mi o rotale h'ra w poprzednim akwarium udawało mi się utrzymywać wodę na poziomie pH 6.8,
W nowym akwarium będ...
Około 2 tygodnie temu zakupiłem ślimaki zebry, chodziły normalnie wszystko było ok przez tydzień później zaczęły się odklejać od szyb więc je przewracałem, aż w końcu zaczęły zdychać. Przed wpuszczeni...
|
|