Niedawno powróciłem do mojego hobby i kupiłem roślinki do mojego akwa tylko nie wiem jak one się nazywają i prosiłbym was o zidentyfikowanie ich, ponieważ ja nie potrafię
1 2 Ta roślinka kwitnie bo jakoś szybko rosną liście do góry i wystaje ponad wodę ??
3 4 5
Kupowałem ją w zoologicznym i była w wodzie to raczej akwariowa Gdyby była do terrarium to nie rosła by w wodzie ;D a ta już coś tam listki puszcza świeże czyli...
Powiem ci tak że ta pierwsza roślina nie nadaje się do akwarium ktoś wcisnął ci kit. We Wrocławiu sprzedaja takie na Świebodzkim po 2 zł są to rosliny ogrodowe raczej jak się nie mylę tj.to trzmielina żółte odmiany też są .Łapią laików i w ten sposób zarabiaja na frajerach bez obrazy .
Ostatnio edytowano 03 lut 2011, 18:14 przez angulia, łącznie edytowano 1 raz
Roslina z 1 zdjecia na bank nie nadaje się do akwarium, raczej do palundarium.To ze kupiłeś ją w zoologu gdzie była zanużona to o niczym nie swiadczy.Czesto sprzedawcy wciskaja niedoswiadczonym akwarystom takie rodzynki.
2 to jakiś rodzaj Vallisneri,chociaż mi ze zdjęcia bardziej przypomona Sagittarie Platyphylla
3 bardzo podobna do Cyperus Helferi ale pewnosci nie mam.
4 Hygrophila corymbosa
5 Ludwigia repens
pablo77 napisał(a):Roslina z 1 zdjecia na bank nie nadaje się do akwarium, raczej do palundarium.To ze kupiłeś ją w zoologu gdzie była zanużona to o niczym nie swiadczy.Czesto sprzedawcy wciskaja niedoswiadczonym akwarystom takie rodzynki. 2 to jakiś rodzaj Vallisneri,chociaż mi ze zdjęcia bardziej przypomona Sagittarie Platyphylla 3 bardzo podobna do Cyperus Helferi ale pewnosci nie mam. 4 Hygrophila corymbosa 5 Ludwigia repens
1 doniczkowiec - nazywa się chyba fitonia
3 też wygląda mi na doniczkowca tylko nie pamiętam nazwy
trzecia to accorus i znowu niemiła niespodzianka bo by rósł w pełnym zanurzeniu wymaga niskich temperatur, pociągnie ci parę tygodni w tropikalnym akwarium i zgnije
reszta potwierdzam że to
4 Hygrophila corymbosa
5 Ludwigia repens
Przyjrzyjcie się liściom te drugie to ta fitonia i jest całkiem inna i kolor od środka liścia wychodzi na czerwono a u mnie jest zielony to chyba nie to
kinga tajmer w Glony· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9082
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
hyniks w Rośliny· Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 25715
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
waldimaszewski w Rośliny· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 7119
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital.
Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll:
Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
czaro1366 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1695
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
kajnia w Rośliny· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1792
Witam, rośliny które posadziłem w akwarium chyba gniją, woda jest mętna ma taki lekko mleczny kolor pomimo zastosowania purigenu w filtrze.
Czy coś może jeszcze je uratować?
Statystyki
Ten temat przegląda 328 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570966
• Liczba wątków: 48800
• Użytkownicy: 36927
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 328 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej