Szukam pomysłu na zabudowanie szafki DIY pod akwa - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Szukam pomysłu na zabudowanie szafki DIY pod akwa

Liczba wyświetleń: 1897·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
tomato21 Warszawa
Witam
Zrobiłem taką oto szafkę pod akwa ale teraz chciałem to zabudować żeby nie było widać bebechów.
Może jakieś drzwiczki, może zdejmowany panel?? Teraz akwa stoi w innym miejscu, w kącie, zależy mi żeby front i jeden bok zakryć bo reszty nie widać.
Cały problem w przeróbce polega na tym że akwa nie będzie restarkowane (i tak jest świeże).
Proszę o jakieś fajne pomysły...
Obrazek

Pozdrawiam

tomato21
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 lut 2011, 10:46   (#2)  

Dorób boczne ścianki, drzwi oraz plecy z otworami na rury i przewody.
Dołóż jeszcze jeden blat i wywal plastik spod akwarium, zastępując go matą lub styropianem.
Raz, że ten plastik wygląda tak sobie, a dwa między plastikiem a blatem, będziesz mieć pełno kurzu.
Dwa, że w korytko (podstawkę) naleci wody i może zacząć nieco śmierdzieć, bo powstałej tam pleśni nie usuniesz.

Gość

sebolerro Bydgoszcz

02 lut 2011, 10:57   (#3)  

Witaj.
Pozwoliłem sobie skopiować Twoje zdjęcie i zamieścić kilka przeróbek.Mam nadzieję że wybaczysz zaistniałą sytuację,lecz jestem dość chory,i nie chciało mi się robić tego od początku ;p
Obrazek
Wystarczyło by tylko dodać jeszcze jeden blat,boki,zrobić panel przedni i drzwi,pomalować i już po robocie.Moją szafkę a'la ADA robiłem z tatą 3 dni od początku dosłownie,z malowaniem itd.. na 4 dzień stała już w pokoju.
I tak p.s. wywal ta podstawkę spod akwarium ;p

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 02 lut 2011, 10:59 przez sebolerro, łącznie edytowano 1 raz

sebolerro
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

tomato21 Warszawa

02 lut 2011, 10:59   (#4)  

g_stanislaw napisał(a):Dorób boczne ścianki, drzwi oraz plecy z otworami na rury i przewody.
Dołóż jeszcze jeden blat i wywal plastik spod akwarium, zastępując go matą lub styropianem.
Raz, że ten plastik wygląda tak sobie, a dwa między plastikiem a blatem, będziesz mieć pełno kurzu.
Dwa, że w korytko (podstawkę) naleci wody i może zacząć nieco śmierdzieć, bo powstałej tam pleśni nie usuniesz.

Witam
Warunek jest taki że akwa nie będzie restartowane bo ma 1,5 miesiąca, szukam jakiegoś pomysłu do zabudowy.

tomato21
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

02 lut 2011, 11:28   (#5)  

tomato21 napisał(a):
g_stanislaw napisał(a):Dorób boczne ścianki, drzwi oraz plecy z otworami na rury i przewody.

Witam
Warunek jest taki że akwa nie będzie restartowane bo ma 1,5 miesiąca, szukam jakiegoś pomysłu do zabudowy.

Jeżeli chcesz zrobić coś, co będzie miało ręce i nogi, to bez rozpierduchy się nie da. ;)
Chyba, że zastosujesz żaluzje lub rolety.

Gość

saper Wrocław / Kiełczów

02 lut 2011, 13:27   (#6)  

tomato21 napisał(a):Warunek jest taki że akwa nie będzie restartowane bo ma 1,5 miesiąca, szukam jakiegoś pomysłu do zabudowy.

Tez uwazam ze szkoda sie tak ograniczac.
To tylko 112 L akwarium ?

50% wody wywalasz - zostaje 55 L
20% wody zostawiasz w akwarium - 20 L
30% odlewasz gdzies na bok - 40L - np. 3 wiadra z castoramy.

Podmieniasz szafke, wlewasz z powrotem te 40L do tego 55L swiezej.
I masz 50% podmiane a nie restart.

saper
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław / Kiełczów

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1. Przód.jpg

SPIROGYRA w akwa - sposoby zwalczenia

sigmar w Glony · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20130
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :) więc wg prawidła Akwa 200l światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin ) Filtracja - Eh...
IMG_20230316_200454_8.jpg

DIY podświetlane tło z pleksi 6mm

joshua w Oświetlenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 15860
Cześć, Od jakiegoś czasu chodził za mną projekt podświetlanego tła z pleksi. Chciałem uzyskać efekt rozjaśnienia od dołu, bez rozświetlania całej powierzchni równomiernie. Do zbudowania tła użyłem: ...
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2507
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
YouTube

Tani automat do nawożenia DIY

jkozik w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 25208
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5948
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
IMG_20250602_124852.jpg

Tło wewnętrzne DIY

jacekp1 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 10590
Mając w planie aranżację akwarium 160L dla amerykańskich pielęgniczek postanowiłem zacząć od tła, które wymaga sporo czasu na przygotowanie. Byłem zainspirowany techniką kolegi użytą w wątku: https:/...
20251108_203757.jpg

72l pilna pomoc - ugięcie szafki

Kuba47 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3736
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 832
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1081
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Led pod pokrywę

kayaba w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2022
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...

Statystyki

Ten temat przegląda 387 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 386 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.