Ospa czy może coś innego ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ospa czy może coś innego ?

Liczba wyświetleń: 748·Odpowiedzi: 1
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Rypinus Kalisz

01 lut 2011, 22:15 Ospa czy może coś innego ?  (#1)  

Witam
Tydzień temu zauważyłem białe kropkii na moich zwinnikach czerwonoustych, ryby zaczęły także ocierać się o rośliny. Objawy bardziej pasowały mi do ospy niż do pleśniawki nie mniej pewności nie miałem, gdyż wcześniej nie miałem problemu z żadnymi chorobami. Podniosłem temperaturę do 30 *C i silnie napowietrzam, zastosowałem także FMC w ilości 6 ml (akwarium 63 litry), i przez dwa kolejne dni po połowie dawki. Wyczytałem, że cześć chemii pochłaniają rośliny i podłoże więc stąd zastosowanie w drugim i trzecim dniu kolejnych dawek. Jednakże kropek u ryb przybyło, w dodatku przebywają one większość czasu w kącie akwarium, a u kliku sztuk zauważyłem ubytki w płetwach. Właśnie te ubytki nie pasują mi do ospy, przynajmniej w tych opisach co czytałem nie było o tym mowy. Pocieszające jest to, że ryby nie straciły apetytu oraz fakt, że na otoskach nie ma jeszcze żadnych objawów. Temeratury nie podnosze więcej niż 30 stopni ze względu na krewetki, a także ze względu na ryby. Nie wiem czy by to wytrzymały.
Czy możecie mi napisać czy to na pewno ospa? A także jak długo walczy się z taką ospą gdy temperatura ma około 30 stopni ?
Rypinus

Rypinus
Ranga: Początkujący

Miasto: Kalisz

04 lut 2011, 11:20   (#2)  

przy temp 30 stopni około 3 dni, przy 34- 35 pasożyt ginie od temperatury, te białe kropki to pasożyty i jeśli są już na rybie to chemia ich nie zabija, dojrzewają na rybie i stają się coraz większe. Jeśli temp jest wysoka to szybko pasożyty dojrzewają, następnie odpadają od ryby by się rozmnożyć, powstają cysty czy coś takiego ( dokładnie nie pamiętam) i wtedy chemia je niszczy. Ważne jest że pasożyty wytwarzają też formy które potrafią przeżyć około miesiąca przy leczeniu chemią. Ja zawsze stosowałem Costapur Sera z wynikiem pozytywnym, temperatura 33 stopnie( jeśli masz rybki zimnolubne to należy uważać) . Lekarstwo lałem zgodnie z instrukcją. Po tygodniu podmianka około 20% i jeszcze raz lekarstwo. Później tylko profilaktycznie MFC Tropical... Im wyższa temperatura tym leczenie szybciej przebiega.

Gość

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_3092.jpg

Czy to są wiciowce?

DamianKr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2464
Hej, Obserwuje u skalarów takie dziwne odchody i zastanawiam się czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami np. wyciowcami? Normalnie to bym na 100% stawiał na wiciowce ale karmię praktycznie w 8...
IMG_20251205_192533.jpg

Czy to jakaś choroba ryby?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2316
Hej Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
IMG_20251122_092949.jpg

Zbrojniki, efekt walki czy choroba?

paka747 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2033
Cześć, Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2956
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
YouTube

Czy Szczupieńczyk złoty może być z guppikami?

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5370
Witam, Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....
462567088_412497971936673_3083659759601222666_n.jpg

Coś białe, ślimakowe, identyfikacja

Konstruktor88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3067
Cześć, Zauważyłem takie robale przy dnie, kręcą się między kamieniami, zdjęcie poniżej, czy to wypławki i NO Planaria pomoże?
20240308_202408.jpg

Co może dolegać skalarowi

WolfuxD w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2288
Witam od długiego czasu próbuje zwalczyć chorobę mojego skalara jak na dołaczonych zdj ale nie skutecznie próbowałem już go leczyć w mniejszym akwarium podając Zoolek Bactocaps C oraz protosolem i nie...

Coś dla miłośników bojowników...

FoCuS_PL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3000
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10199
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Żółw nie może nurkować

Kacper183 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2420
Witam Mam żółwia chińskiego i dzisiaj przeniosłem go ze starego akwarium do nowego 200l. Problem w tym, że w poprzednim akwarium żółw normalnie nurkował a w tym nie może. Nie wiem czy to wina akwariu...

Statystyki

Ten temat przegląda 320 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 320 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.