sump daleko od akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

sump daleko od akwarium

Liczba wyświetleń: 3843·Odpowiedzi: 15
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

28 sty 2011, 10:19 sump daleko od akwarium  (#1)  

Witam, Jestem obecnie w trakcie budowy domu. Niedługo zbliża się moment wylewania posadzek, dlatego chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych użytkowników nt. wykonania instalacji. Kilka założeń: planuję zbiornik 720l (200x60x60 cm), sump około 200l oddalony od zbiornika o 8m w innym pomieszczeniu. Pomiędzy zbiornikiem mam zamiar ułożyć, w warstwie izolacyjnej (styropian), rury PE-x/Al./PE o średnicy 25mm (odpływ z akwarium) i 16mm (zasilanie z sumpa).
1. Czy takie oddalenie sumpa od akwarium (8m) ma rację bytu?
2. 25mm średnicy rury to nie za dużo - czy warto w kominie zastosować jakiś prefiltr, żeby wyeliminować ewentualne zatkanie odpływu? Może inną rurę lepiej wstawić?
3. Rozważałem też możliwość puszczenia rurek w ścianie na wysokości około 2,2m (konieczność przejścia ponad drzwiami), ale wtedy bym musiał zainstalować chyba 2 pompki dużej mocy (wznoszenie ponad 2m) jedną po stronie akwarium, drugą po stronie sumpa. Jedyną zaletą tego rozwiązania jest to, że można spuścić wodę z takiego układu i pozostawić rurki puste. Przy ułożeniu w posadzce zawsze pozostaje tam woda, która przy czasowym braku obiegu może zacząć żyć własnym życiem.
Wszystkie sugestie mile widziane

piotrk_76
Ranga: Początkujący

28 sty 2011, 10:54   (#2)  

Zasadnicze pytanie : z jakiego materiału są te rury (aliminium?).

Cerebus
Ranga: Poznaje temat

28 sty 2011, 11:09   (#3)  

Cerebus napisał(a):Zasadnicze pytanie : z jakiego materiału są te rury (aliminium?).

rury są warstwowe Wavin'a do wykonywania instalacji wody użytkowej. Posiadają atest PZH itp. Konstrukcja od wewnątrz plastik-aluminium-plastik.

piotrk_76

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mar0752 Zalesie, ok. Krakowa

28 sty 2011, 11:22   (#4)  

Hulać to powinno. Jedynym problemem mogą być opory. Trzeba będzie zastosować jakaś mocniejszą pompkę. Ja bym proponował zamiast rurki 16mm dać 20mm. zawsze to będzie lepiej woda przepływać. Przy swoim filtrze zewnętrznym miałem rurki 12/16 a jak wymieniłem na większe to od razu lepiej zaczęło to działać. Dałem taką średnicę rurek, by średnica kolanek, czy też innych zaworów, czy trójników miała średnicę wewnętrzną 16mm. Do łączenia użyłem asortymentu systemu PEX. Niby to aluminium, ale nie zauważyłem negatywnego wpływu.

mar0752

Miasto: Zalesie, ok. Krakowa

Jano68 Brzesko

28 sty 2011, 11:36   (#5)  

Musisz pamiętać że orurowanie z czasem będzie "zarastać". Jak każdy filtr i jego oporządzenie raz na jakiś czas trzeba będzie wyczyścić, jak to przewidziałeś u siebie?

Nie wiem dla czego nie chcesz rozwiązania z sumpem w szafce.
Ewentualnie w piwnicy jeśli takowa znajduje się pod tym pomieszczeniem.
Widziałem takie rozwiązanie. Sump oraz całe oporządzenie znajdowały się w piwnicy bezpośrednio pod akwarium, w stropie były tylko niewielkie otwory z rurami. Akwarium (spore akwarium :D) stało na niewielkim podwyższeniu podłogi w salonie.

Jano68

Miasto: Brzesko

malkowski2 Kraków

28 sty 2011, 11:42   (#6)  

Według mnie lepszym rozwiązaniem jest to w podłodze natomiast odległość 8 metrów jest spora, wystąpią spore opory przepływu. Jednak przy wystarczająco wydajnej pompie powinno się udać:)

malkowski2

Miasto: Kraków

28 sty 2011, 12:40   (#7)  

Jano68 napisał(a):Musisz pamiętać że orurowanie z czasem będzie "zarastać". Jak każdy filtr i jego oporządzenie raz na jakiś czas trzeba będzie wyczyścić, jak to przewidziałeś u siebie?
Nie wiem dla czego nie chcesz rozwiązania z sumpem w szafce.

Czyszczenia rur nie przewidziałem i faktycznie jest to poważny problem do zastanowienia.
Sumpa wolałbym uniknąć, ponieważ szafka będzie wykonana z drewna więc nie chciałbym mieć tam otwarty zbiornik. Może zostawię tylko jedną rurkę do doprowadzenia wody na dolewki a zamiast sumpa w szafce zamontuję jakiś kubełek np Eheim 3e 2078. Odpływ natomiast zrobię montując zwykłą rurkę przez ścianę bezpośrednio do ogrodu.

piotrk_76

Jano68 Brzesko

28 sty 2011, 12:57   (#8)  

piotrk_76 napisał(a):Sumpa wolałbym uniknąć, ponieważ szafka będzie wykonana z drewna więc nie chciałbym mieć tam otwarty zbiornik.

Kto Ci powiedział że filtr-sump ma być otwartym zbiornikiem?
Sam mam pokrywę wykonaną ze styroduru bo tania i wygodna w docinaniu. Przez to parowanie w szafce ograniczyłem do minimum.

Zastosowałem też rozwiązania ułatwiające częstą i dużą podmianę wody, tyle że prosto z kranu.
Zero wiader, zero przelewania, zasysania. Cała podmiana to odkręcam zawór kulowy spuszczam, następnie dolewam za pomocą baterii prysznicowej która miesza do odpowiedniej temp.

Teraz gdy jesteś na etapie wykończenia domu, to najlepszy czas by to rozplanować i tanio wykonać.
Ja Tak właśnie to zrobiłem.

Jeszcze jedno: możesz też zrobić ogrzewanie zbiornika z CO, super się sprawdza i oszczędzisz na rachunkach za energię.

Jano68

Miasto: Brzesko

Tomasz Kurek Konstancin - Jeziorna

28 sty 2011, 13:26 Re: sump daleko od akwarium  (#9)  

piotrk_76 napisał(a):Witam, Jestem obecnie w trakcie budowy domu. Niedługo zbliża się moment wylewania posadzek, dlatego chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych użytkowników nt. wykonania instalacji. Kilka założeń: planuję zbiornik 720l (200x60x60 cm), sump około 200l oddalony od zbiornika o 8m w innym pomieszczeniu. Pomiędzy zbiornikiem mam zamiar ułożyć, w warstwie izolacyjnej (styropian), rury PE-x/Al./PE o średnicy 25mm (odpływ z akwarium) i 16mm (zasilanie z sumpa).
1. Czy takie oddalenie sumpa od akwarium (8m) ma rację bytu?
2. 25mm średnicy rury to nie za dużo - czy warto w kominie zastosować jakiś prefiltr, żeby wyeliminować ewentualne zatkanie odpływu? Może inną rurę lepiej wstawić?
3. Rozważałem też możliwość puszczenia rurek w ścianie na wysokości około 2,2m (konieczność przejścia ponad drzwiami), ale wtedy bym musiał zainstalować chyba 2 pompki dużej mocy (wznoszenie ponad 2m) jedną po stronie akwarium, drugą po stronie sumpa. Jedyną zaletą tego rozwiązania jest to, że można spuścić wodę z takiego układu i pozostawić rurki puste. Przy ułożeniu w posadzce zawsze pozostaje tam woda, która przy czasowym braku obiegu może zacząć żyć własnym życiem.
Wszystkie sugestie mile widziane

Wtopeczka,
Każdą odległość da się wykorzystać. Zależy to tylko od wydajności pompy.
Radzę CI być nie oszczedzała na przekrojach rur.
1. Potzrebujesz mocnej pompy a takie powinny mieć wyjścia o średnicy od 25mm (osobiście bym zastosował 32mm)
2. W kominie odwierć 3 otwory : jeden na wejscie i dwa na wyjścia.
Osobiście główny spad z komina do sumpa bym zrobił z 40mm a rewizję na 32mm.

Nie przejmuj się, że woda zacznie żyć własnym życiem.

Przemyśl tez kwestie stałej podmiany z odpływem w kanał z sumpa.

Powodzenia
Pozdrawiam
Tomasz Kurek

Tomasz Kurek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Konstancin - Jeziorna

28 sty 2011, 15:09   (#10)  

Ponieważ to plastik to kwestia korozyjności wody odpada.
Ja bym zastosował jedną średnice rur , czyli 25, to powinno w zupełności wystarczyć patrząc w przyszłość (a robisz raz i to na długie lata).
Kwestia zarastania : ponieważ to będzie element stały to w grę wchodzi czyszczenie chemiczne (dlatego pytałem o materiał), może i odrobinę kłopotliwe poniekąd, ale pewne i skuteczne.
Rury ciągnij na poziomie podłogi i nie baw się w jakieś obejścia nad drzwiami, czyli przejście przez framugę.
Może to w tych punktach kłócić się z estetyką (chyba że zamaskujesz), ale pozbywasz się innych kłopotów dużo gorszych.
Kwestia odległości nie ma znaczenia, ma znaczenie tylko kwestia naczyń połączonych.
Ponieważ decydujesz się na sump to tak jak kolega powyżej zauważył warto pokusić się o automatyzacje podmian, czyli poprowadzenia z miejsca "postoju" sumpa odpływu do ścieku, jesteś przed wylewka, więc jest okazja, tu wystarczy klasyczny PVC 16.
Położyłbym ten odpływ również w okolicy akwarium ponieważ...czasami koncepcja postoju sumpa może ci się zmienić i powędruje on z przyczyn "obiektywnych" pod akwarium...może za parę lat.
A położona rurka w zalewce jeść nie woła i nie przeszkadza, gorzej jak będzie potrzebna a jej nie ma...nawet jak nie będzie wykorzystana to i tak przeszkadzać nie będzie,a ten drobny element nie będzie miał wpływy na stan wylanej płaszczyzny.
I to samo dotyczy dojścia wody do uzupełniania...

Jeszcze jedna rzecz przyszłościowa : zasięgnij informacji czy punkt w którym stoi akwarium (nie wiem czy parter czy piętro) przeniesie ciężar statyczny gdzieś do 1,5T.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia i za parę lat może wystartujesz z morskim ,a w tym momencie będziesz juz gotowy nie tylko z obciążeniem ale i z rurami.

Ja u siebie mam pełną automatykę i to zrobioną na klasycznych rurkach akwariowych jakie można kupić z metra i zbytnio się nie szczypałem z prowadzeniem, a mam w sumie też z 8 m.
Ale gdybym miał możliwość zatopienia tego wszystkiego w podłodze... 8)...to bym nie musiał kombinować z prowadzeniem co jest wykonalne, ale niesamowicie upierdliwe.

Teraz zastanów się nad koncepcjami technicznymi i prowadzenia instalacji.
Kwestie automatyki na razie zostawmy, bo jak będziesz miał instalacje to będzie proste szczególnie przy sumpie.

Cerebus

28 sty 2011, 15:36   (#11)  

Cerebus napisał(a):ponieważ to będzie element stały to w grę wchodzi czyszczenie chemiczne (dlatego pytałem o materiał)

a konkretnie jakich środków można używać, żeby je łatwo można było wypłukać i nie zakatować życia w zbiorniku po ponownym uruchomieniu supma?

Cerebus napisał(a):warto pokusić się o automatyzacje podmian, czyli poprowadzenia z miejsca "postoju" sumpa odpływu do ścieku, jesteś przed wylewka, więc jest okazja, tu wystarczy klasyczny PVC 16.

jednym z argumentów na umiejscowienie supma z dala od akwarium jest obecność z tym pomieszczeniu pionu kanalizacyjnego (w salonie z akwarium nie ma i nie będzie kanalizacji), do którego mogę doprowadzić odpływ grawitacyjnie. chciałbym w możliwie największym stopniu posiłkować się fizyką, bez elektrozaworów itp.

Cerebus napisał(a):Jeszcze jedna rzecz przyszłościowa : zasięgnij informacji czy punkt w którym stoi akwarium (nie wiem czy parter czy piętro) przeniesie ciężar statyczny gdzieś do 1,5T.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia i za parę lat może wystartujesz z morskim ,a w tym momencie będziesz juz gotowy nie tylko z obciążeniem ale i z rurami.

jeszcze w trakcje prac budowlanych w miejscu przewidzianym na akwarium zazbroiłem chudziaka (który faktycznie był betonem klasy B15) kratownicą z drutu żebrowanego fi12 o oczku 15cm. dodatkowo w tym miejscu dam styro EPS200, a szlichte przezbroję już po całości siatką zbrojeniową do posadzek i mikrozbrojeniem - powinno wytrzymać 2 razy taki zbiornik

piotrk_76

28 sty 2011, 19:12   (#12)  

Nie rozumiem czemu upieracie się przy tak małych średnicach. Co jak co ale odpływ z sumpa do ścieku musi być spory żeby woda została odprowadzona do kanału na wypadek przerwy w dostawie energii.

Druga sprawa to odległość .... żeby przez 8m popchnąć wode pompa musi być wydajna a pompy te muszą mieć wyjście co najmniej 25mm. Każda pompa ma swoją specyfikę.
Na przykłądzie słynne go eheima 1260 .... można pchać wodę rurą 20mm ale na rurze 25mm ma większą wydajność. Waty generalnie są istotne więc lepiej mieć większą wydajność przy tym samym poborze prądu niż mniejszą. Obecnie na rynku pojawiły się pompy Reef Octopus które IMO mają najlepszy współczynnik ceny do wydajności do poboru prądu. Pompy te mają wyjścia na rury 32mm. Pisząc powyższe miałem właśnie ten tok rozumowania na myśli. Poza tym przy większych przekrojach nie trzeba będzie niczego udrażniać.
Pozdrawiam
Tomasz Kurek

Tomasz Kurek

mar0752 Zalesie, ok. Krakowa

28 sty 2011, 22:09   (#13)  

Udrożnienie rur to żaden problem. Wkłada się trochę ostrej gąbki i przepycha wodą pod ciśnieniem. Ja tak robię, nie potrzeba żadnych żmijek czy czegoś tam podobnego. Ale faktycznie średnica rur jest do przemyślenia, ja jestem za większymi średnicami niż przewidzianymi do danego urządzenia

mar0752

Miasto: Zalesie, ok. Krakowa

28 sty 2011, 23:51   (#14)  

Tomasz Kurek napisał(a):Na przykłądzie słynne go eheima 1260 .... można pchać wodę rurą 20mm ale na rurze 25mm ma większą wydajność. Waty generalnie są istotne więc lepiej mieć większą wydajność przy tym samym poborze prądu niż mniejszą. Obecnie na rynku pojawiły się pompy Reef Octopus które IMO mają najlepszy współczynnik ceny do wydajności do poboru prądu. Pompy te mają wyjścia na rury 32mm. Pisząc powyższe miałem właśnie ten tok rozumowania na myśli. Poza tym przy większych przekrojach nie trzeba będzie niczego udrażniać.

Średnica 25mm tylko dlatego, że znam ten system (robiłem nim ostatnio instalację wodą) a większych akurat nie ma jeżeli chodzi o rury ciągłe. Nie dopuszczam (o ile to niekonieczne) łączenia rur w posadzce.

piotrk_76

29 sty 2011, 18:28   (#15)  

piotrk_76 napisał(a):
Tomasz Kurek napisał(a):Na przykłądzie słynne go eheima 1260 .... można pchać wodę rurą 20mm ale na rurze 25mm ma większą wydajność. Waty generalnie są istotne więc lepiej mieć większą wydajność przy tym samym poborze prądu niż mniejszą. Obecnie na rynku pojawiły się pompy Reef Octopus które IMO mają najlepszy współczynnik ceny do wydajności do poboru prądu. Pompy te mają wyjścia na rury 32mm. Pisząc powyższe miałem właśnie ten tok rozumowania na myśli. Poza tym przy większych przekrojach nie trzeba będzie niczego udrażniać.

Średnica 25mm tylko dlatego, że znam ten system (robiłem nim ostatnio instalację wodą) a większych akurat nie ma jeżeli chodzi o rury ciągłe. Nie dopuszczam (o ile to niekonieczne) łączenia rur w posadzce.

Dlaczego chcesz wykorzystać przy akwarium rury i system przeznaczony do instalacji wodnej ? Przecież są ogólno dostępne systemy tzw basenowe (szare pvc) i do nich dobre jakościowo przeloty szczelne. Osobiście używałem systemu nibco/matrix tylko raz. Nigdy wiecej nie wróce do tego systemu bo jest on stworzony do czego innego. Sprawa moze wydawać się skomplikowana jeśli chcesz mieć rure o dł8m w jednym kawałku. Wtedy również nie kładł bym rury o której piszesz. Są węże rurowe (nie wiem dokładnie jak to się nazywa ) ale dzięki nim zachowasz odpowiednia srednice i bez potrzeby łączenia jej kolankami, mufkami ponieważ mozna ją dowolnie giąć bez ryzyka zagięcia bądź złamania.
Pozdrawiam
Tomasz Kurek

Tomasz Kurek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

29 sty 2011, 20:41   (#16)  

piotrk_76

Soda kaustyczna.
Ale zanim będziesz zmuszony tego użyć to minie rok pracy układu, lekko licząc.
To zobaczysz już przy wydajności jak ci spada.
Jak masz blisko pion kanalizacyjny to kwestia odpływu ci odpada, a jak z dopływem wody "kranowej" ?

Cerebus

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1548
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
SunSun-modulowy-500lh.jpg

Taśma dwustronna do wewnątrz akwarium

Adip w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3459
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium. Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
akwa.jpg

jaki filtr do tego "akwarium"

radekjab w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3744
Cześć Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie". Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 353
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Ustawienie mocy na kubłach w 3 tyg akwarium

radziu1313 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1353
Witam koleżanki i kolegów! Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium. Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....

Jaki filtr do akwarium Optibent 70 ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2457
Syn ma od lutego akwarium Aquael Optibent 70 na standardowym wyposażeniu filtr Aquael Fan 1, lecz jego powszechnia gąbki strasznie mała, więc co kilka dni czyszczenie gąbki. Myślałem o Fan 2, znalazłe...

filtr kubełkowy plus reaktor co2 do akwarium 30 litrów

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3842
Dzień dobry Mam akwarium 30 litrów 29x29x35cm na dużym stole. Co2 jest podawane z butli niskociśnieniowej na dyfuzor. Chcę zastosować zewnętrzny lub wewnętrzny reaktor co2 aby gaz się w 100% rozpuszc...

~900L - Filtracja kubełkowa czy SUMP

zygfryd1708 w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6085
Witam, po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...

Akwarium 300 L i dwa filtry wewnętrzne Fan-3

densen w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1933
Witam Posiadam akwarium 300 litrów. Jako filtracje mam dwa filtry wewnętrzne Aquael Fan-3 z odłączonymi korpusami a w ich miejsce duże klasyczne gąbki. Pod względem filtracji biologicznej sprawdza si...

Wybór filtra do akwarium 160l

tomasz bracki w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3604
Witam Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...

Statystyki

Ten temat przegląda 862 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 862 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.