Problem z hbl-701 - czy ktoś taki posiada?
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Cześć,
Właśnie zakupiłem filtr kaskadowy hbl-701. Naczytałem się dużo pozytywnych opinii (poza tym, że tak naprawdę ma przerób mniejszy niż podany, ale dlatego kupiłem nieco większy niż trzeba).
Problem jest trudny do opisania, ale postaram się jak najjaśniej: We wnętrzu filtra znajduje się wirnik. Gdy kładzie się górną część obudowy, kładzie się też tę taką rurkę, rozszerzoną na jednej stronie. Ta rozszerzona część jak rozumiem, ma się jak najbardziej wpasować nad wirnik.
Problem w tym, że ma ona mniejszą średnicę, niż ta taka mała obudówka wokół wirnika. Nie mogę więc jej wpasować idealnie. Albo część tej rurki zatrzymuje wirnik, albo jest tak nastawiona, że jest duża przestrzeń między tą rurką a wirnikiem, co powoduje wyraźny spadek wydajności.
I teraz pytania: Czy to jest normalne? Czy to możliwe, że sprzedający dał mi zły element? A jeśli to jest normalne, to jak sobie poradziliście ze zmontowaniem tego?
Aktualnie, u mnie ta górna część obudowy nieco odstaje w górę, tzn. jest między nią a główną obudową przestrzeń, bo jak przycisnę, to ta rurka co to ma być nad wirnikiem, wciska się w ten wirnik....
Ja wiem, że to chińszczyzna, ale większość opinii w internetach jest pozytywna.
-
konrados
●
- Ranga: Początkujący
Napisz do sprzedawcy i opisz problem gdyz podejzewam ze elementy sa zamienione , zawsze ie moze zdazyc ze myły obywatel kontynentu azjatyckiego zamiast o pracy 16 godzinnej myslał o misce ryzu lub aranzacji nowego akwarium 
300 L Palety 112 L Roslinne 27 L CUBE 30 Iwagumi
-

adriaco
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Norwegia
No tak tak też i myślę, ale sprzedawca chociaż odpowiada na pytania, to nie wydaje się, by miał jakieś doświadczenie z tymi filtrami, pewnie po prostu kupuje u tych chińczyków, pakuje i sprzedaje, ot wszystko.
Dlatego miałem nadzieję, że ktoś tutaj miał jakieś doświadczenia z tym filtrem.
-
konrados
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam ten filtr tylko ze model 301 , i u mnie wszystko pasowało jak nalezy.
300 L Palety 112 L Roslinne 27 L CUBE 30 Iwagumi
-

adriaco
●
- Miasto: Norwegia
Mam ten filtr tylko ze model 301 , i u mnie wszystko pasowało jak nalezy
Ta końcówka co to się nakłada nad wirnik wpasowała się w te wyżłobienia na pierścieniu wokół wirnika?
Jeśli tak tzn. że jednak sprzedawca coś pomylił kurde no... ale ja mam pecha ostatnio.
-
konrados
●
Ja mam model HBL-501 i u mnie chyba wszystko pasowało. Jedynie z czym miałem problem to z jego odpaleniem, trzeba było go zalać wodą przed uruchomieniem
Jeśli możesz to zrób zdjęcia i postaram się pomóc, a później zajrzę do swojego filterka i dam znać.
-

kkobus1
●
-
Moja dziewczyna ma 701 i tam jak źle skręcisz rurki to tak będzie
nie wiem czy nie trzeba po prostu tej rurki dochodzącej do wirnika przekręcić bo wiem o czym mówisz i to nie powinien być błąd a poprzez przekręcenie tej ostatniej powinno pasować
Napisz czy się udało
a jak nie to daj zdjęcia to sprawdzę bo nie problem wyciągnąć rurkę 
-
Spawciu
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Musisz po prosty pokręcić tą nasadką która ma się wpasować do wirnika i powinno być ok. Za pierwszym razem też miałem problem z wpasowaniem tego 
Pozdrawiam Daniel Stożek
-

Daniek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Nowy Targ
Uff, ok udało się
Gdy już się zabierałem za fotografowanie i za mierzenie średnic tych niepasujących elementów, oświeciło mnie by włożyć to inaczej. Do tej pory próbowałem wcisnąć tak by w tej rurce nad wirnikiem wypustka wpasowała się we "wpustkę" (dziurę) w pierśćieniu nad wirnikiem a to trzeba było wypustkę włożyć w wypustkę i pokręcić by się wpasowało
No nic, udało się, działa 3x mocniej niż do tej pory i żadnych przerażających dźwięków nie wydaje.
Dzięki za pomoc!
ps. w tym filtrze domyślnie znajdują się wkładki z węglem aktywnym, znalazłem różne sprzeczne informacje na ten temat - używacie ich? Roślinki rosną? Bo to podobno potrafi wyjałowić wodę czyszcząc z mikro i makro elementów czy coś takiego...
-
konrados
●
Usunięto użytkownika 15150
W jakich akwariach macie ten filtr?
Chciałbym coś takiego użyć jako mieszcza wody i do rozpuszczania co2 w akwarium 54L,
Starczy czy może robi za duże zamieszanie?
-
Usunięto użytkownika 15150
●
Powiem Ci że mam ten filtr w 33L, na wkłady biologiczne starczyło miejsca tak może +/- 800 ml plus wata, tak żeby woda nie podchodziła za wysoko, cyrkulacja nie jest za dobra ale przy dł 45cm daje rade. Strumień wody leci prawie pionowo w dół więc dorobiłem rynnę pod wylot i teraz działa dobrze, w 54L raczej się nie sprawdzi, polecam Ci filtr aquaszut mini, coś w tym stylu, ściągasz cały plastik w którym jest gąbka i jak znalazł cyrkulator, mało miejsca, mało poboru prądu, przepływ ok 300L/h . no Eldorado ^^
-

OjGeN
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gliwice
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Czy grzałkę pokrytą "rosą" od środka, tak jak na zdjęciu wymienić jak najszybciej czy może zostać? Zauważyłem to w czasie prac porządkowych w akwarium, więc nie wiem od kiedy jest ta "r...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
Czy ma ktoś doświadczenie z wyżej wymienionymi filtrami?
Chciałabym zrezygnować z filtrów wewnętrznych na rzecz jednego filtra zewnętrznego.
Filtr do akwarium 200l, obsada to kiryski i molinezje (do...
|
|