Czy mieszać ryby jednego gatunku? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy mieszać ryby jednego gatunku?

Liczba wyświetleń: 1738·Odpowiedzi: 5
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
piowo2007 Słupsk
Mam pytanie dotyczące zakupu ryb.
Jeżeli kupię całą obsadę w jednym sklepie lub od jednego hodowcy, to czy nie istnieje niebezpieczeństwo wystąpienia problemów z rozrodem?
Chodzi mi o genetykę. Przeważnie takie rybki to jeden wylęg... Czyli rodzeństwo. A wiadomo co się dzieje podczas krzyzowania takich osobników... Rodzą sie chore, upośledzone, osłabione osobniki...
Tak więc czy nie należy kupowąć np. samców w jednym miejscu a samic w innym itp?

piowo2007
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Słupsk

23 sty 2011, 21:31   (#2)  

Twoje obawy są uzasadnione, ale nie przejmowałbym się tym za bardzo na twoim miejscu. Nie zakładasz chyba hodowli na skalę przemysłową.

norbii
Ranga: Stały bywalec

piowo2007 Słupsk

23 sty 2011, 21:41   (#3)  

Ale chciałbym rozmnażać... Czyli lepiej zakupić stadko z co najmniej dwóch źródeł?
A może w zoologicznych ryby kupione na giełdzie są i tak pomieszane a dobrane rozmiarowo tylko...

piowo2007

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 sty 2011, 22:47   (#4)  

piowo2007 napisał(a):Ale chciałbym rozmnażać... Czyli lepiej zakupić stadko z co najmniej dwóch źródeł?
A może w zoologicznych ryby kupione na giełdzie są i tak pomieszane a dobrane rozmiarowo tylko...

Jeżeli chcesz rozmnażać ryby to zakup w różnych miejscach jest jak najbardziej wskazany.
Dobrze też zrobić zakup w różnym czasie by uniknąć sytuacji w której to nasze ryby chociaż zakupione w różnych miejscach będą pochodziły od tego samego hodowcy a dodatkowo z tego samego tarła.
Im dalsze powiązania genetyczne tarlaków tym lepszej jakości i wolny od obciążeń genetycznych przyszły jego narybek.
Nie napisałeś tylko z jakim gatunkiem chcesz bawić się w hodowle

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

piowo2007 Słupsk

23 sty 2011, 23:02   (#5)  

Zasady są chyba ogólne... Odnoszą sie do większości gatunków...

Ja rozważam prętniki lub szczupieńczyki pręgowane jako rybę podstawową...
Stadko jakiegoś gatunku razbor jako ławica.
Na dnie cierniooczek i mału gatunek bocji.

Nie wiem czy jest sens dorzucać jeszcze jakieś krewetki...

piowo2007

23 sty 2011, 23:35   (#6)  

piowo2007 napisał(a):Zasady są chyba ogólne... Odnoszą sie do większości gatunków...

Tak to ogólna zasada dotycząca wszystkich gatunków, im mniejszy stopień pokrewieństwa tym lepiej dla jakości przyszłego potomstwa.
Jaki gatunek chcesz rozmnażać pytałem tylko z ciekawości.
powodzenia w hodowli

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 209875
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
IMG_3092.jpg

Czy to są wiciowce?

DamianKr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2439
Hej, Obserwuje u skalarów takie dziwne odchody i zastanawiam się czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami np. wyciowcami? Normalnie to bym na 100% stawiał na wiciowce ale karmię praktycznie w 8...
IMG_20251205_192533.jpg

Czy to jakaś choroba ryby?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2298
Hej Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
IMG_20251122_092949.jpg

Zbrojniki, efekt walki czy choroba?

paka747 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2014
Cześć, Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
23.071.jpg

Codziennie padają ryby

Kinga w Zwierzęta · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6326
Cześć, Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi. Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca pad...
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2942
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
YouTube

Czy Szczupieńczyk złoty może być z guppikami?

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5342
Witam, Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....

Jakie ryby do bojownika

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5457
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...

Jak często karmicie ryby?

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4377
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10173
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Statystyki

Ten temat przegląda 791 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 791 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.