|
|
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Usunięto użytkownika 15150
Szkło: 60x30x30
Filtr: kaskada fzn1 z ceramiką
Belka: 2x 24w sylvania 860, po restarcie świecę jedną 6h
Butla: szarozielona, 24h, gazuje >40mg/l
Podłoże:......
Woda, 50/50ro, wymiana 50%/ tydzień
Ph:
Kh:
Gh:
Temperatura pokojowa
Nawozy: EI, EC 2ml/d
Rośliny:
- Rotala green
-Rotala indica
-Rotala walichi
-Hemiantus micranthemoides
- Eleocharis acicularis
- Staurogyne sp.
- Echinodorus latifolius
- Hedyotis Salzmani
w planie Ludvigia brevipes
Zwierzaki
19.02
18.02
14.02
07.02.2011
25.01.2011
Akwarium na razie nie wygląda ciekawie, wiem
rośliny są osłabione po kuracji anty-glonowej
wyszedł taki prawie holender, nigdy nie chciałem holendra
będę regularnie aktualizował i zobaczymy co z tego wyrośnie, tak trochę jak zrobić akwarium krok po kroku tylko bez paru kroków.
W końcu doczekali się krytycy mojej krytyki (jak jesteś taki mądry to pokaż swoje akwarium) 
Ostatnio edytowano 01 sie 2011, 00:48 przez Usunięto użytkownika 15150, łącznie edytowano 21 razy
-
●
Nie wiem czy to tylko u mnie ale ja nie widzę żadnych zdjęć.
-

MarcinWisniewski
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Lublin
-
Bardzo wysublimowany nick oraz Avatar Jezus.
-

droser
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jezus napisał(a):W końcu doczekali się krytycy mojej krytyki (jak jesteś taki mądry to pokaż swoje akwarium) 
Myślę, że mieli prawo spodziewać się czegoś więcej, no ale nieważne  Może być z tego fajny roślinniak, zobaczymy co wyjdzie.
-
Anonim 1811
●
zdaję sobie sprawę z tego jak to teraz wygląda ale widzę też oczami wyobraźni efekt końcowy, którym ma być poprawny zwyczajny roślinniak, nie mam zapędów konkursowych
wrzucam to na tym etapie żeby pokazać jak to się będzie formować krok po kroku
takie moje pierwsze przemyślane akwarium w odróżnieniu od tych nie przemyślanych które zwykle negatywnie komentuje
-
●
Jezus
Z jednej strony to że takie imię wybrałeś sobie na forum to nic złego, jest to imię dość powszechne w krajach latynoamerykańskich i nie tylko i może świadczyć o tym że takie dali Ci rodzice. To przecież nic niezwykłego chociaż nie mozna powiedzieć że jest "oklepane".
Jednak avatar którego użyłeś jest juz chyba małym przegięciem.
można zwrócić na siebie uwagę w inny sposób
Co do zbiornika.
Tak jak napisał wcześniej Chester krytykujesz często innych na forum więc nie dziw się że inni spodziewali się po Twoim zbiorniku czegoś szczególnego
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
Ja przepraszam że nie na temat, ale o co chodzi z Avatar Jezus. Nick oryginalny, ale nie kumam skąd ten avatar. 
-
norbii
●
- Ranga: Stały bywalec
Dajcie spokój z tym avatarem. To akwarystyczne forum a nie katolickie.
Pozdrawiam Daniel Stożek
-

Daniek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Nowy Targ
Jestem katolikiem i avatar delikatnie mowiac jest nie na miejscu. Imieniem i awatarem ktos podszywa sie pod kogos (w aspekcie religii katolickiej Boga), kim nie jest. Mozna sie czuc urazonym.
Regulamin:
3.6 Zabrania się obrażania lub ośmieszania innych osób w jakikolwiek sposób.
Art. 196. Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Ostatnio edytowano 23 sty 2011, 21:19 przez Grafalski, łącznie edytowano 1 raz
-
Grafalski
●
droser napisał(a):Bardzo wysublimowany nick oraz Avatar Jezus.
Ja nie rozumiem dlaczego taki atak. O co chodzi z tym avatar? A kicka faktycznie mógłby zmienić kolega
-
norbii
●
ok ok już zmieniam
a z tym art. 196 to kolegę chyba trochę poniosło
myślałem, że macie trochę więcej dystansu...
tu należy postawić kropkę w temacie tematu awatara(zachowam się elegancko jak przystało na kulturalne forum), to nie forum katolickie jak już ktoś wspomniał
a co do krytyki, przecież nie trzeba być mistrzem by być w stanie ocenić czy coś jest dobre a czy nie.
czym innym jest umiejętność robienia genialnych baniaków a czym innym wyczucie dobrego smaku, które Ci którzy robią genialne akwaria muszą mieć a na odwrót już nie koniecznie
a jak by ktoś miał sugestie na temat, które rośliny wywalić, gdzie upchać to co bym jeszcze chciał upchać, by by pozostać w stylistyce czysto roślinnej bez dodatków
to było by miło 
-
●
"Jezus" powinieneś zauważyć, że krytyka zawsze łatwiej jest odbierana od osób, które swoją wiedzą i postawą uzyskały pewne uznanie w kręgu. Jeśli sam nie pokazałeś wyczucia smaku w swoim baniaku to się nie dziw, że na Ciebie naskoczyli. Zrobić wysublimowany zbiornik to sztuka, ale większą sztuką jest go utrzymać odpowiednio a to już tzw. szacun dla tych którzy tego dokonali. A ty nie masz nic ciekawego do pokazania więc uznania w towarzystwie nie masz. Zrób zbiornik porządnie a wtedy krytykuj inne. Koniec tematu!!!
-
norbii
●
norbii napisał(a):"Jezus" A ty nie masz nic ciekawego do pokazania więc uznania w towarzystwie nie masz. Zrób zbiornik porządnie a wtedy krytykuj inne. Koniec tematu!!!
Nie lubię jak mi ktoś mówi co mam robić
zwróć uwagę że nigdzie nie pisałem że pokazuje ten zbiornik jako coś fajnego
i zwróć uwagę, że tam jest obsadzone 80%dna z czego 80% ma po 5 cm i urośnie
to taki jakby start, z którego coś może być a może nie, nie przedstawiam tego jako 'moje wspaniałe akwarium'
-
●
"w planach obcojęzyczna nazwa" Jakoś nie rozumiem takiego podejścia... co jest z tymi polskimi nazwami jakoś mało informacji niosą polskie sława, wyrażenia??? Nie jestem jakimś maniakiem polonistycznym ale żyjemy w Polsce to używajmy polskiego języka.
Taki ot ale jak takie coś widzę to od razu przypomina mi się praca i jak Niemcy przyjeżdżają do nas to musimy po niemiecku jak jedziemy do nich też musimy po niemiecku...
OT ale takie coś działa na mnie jak CZERWONA płachta na byka.
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
uuuuuu.... słabo. Sądziłem że główny krytykant forum jak już pokaże akwarium to będzie sensacja. A tu niestety...
-

LeweLeweLof
●
- Miasto: Łódzkie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
steehead napisał(a):"w planach obcojęzyczna nazwa" Jakoś nie rozumiem takiego podejścia...
to ironia z mojej strony LeweLeweLof napisał(a):uuuuuu.... słabo. Sądziłem że główny krytykant forum jak już pokaże akwarium to będzie sensacja. A tu niestety...
Proszę o chociaż drobne sugestie co zmienić żeby była sensacja
-
●
Jezus napisał(a):Proszę o chociaż drobne sugestie co zmienić żeby była sensacja
Tyle razy oceniałeś zbiorniki innych użytkowników, że nie śmiałbym pouczać nauczyciela. Czekam na to co zrobisz 
-

LeweLeweLof
●
- Miasto: Łódzkie
LeweLeweLof napisał(a):Jezus napisał(a):Proszę o chociaż drobne sugestie co zmienić żeby była sensacja
Tyle razy oceniałeś zbiorniki innych użytkowników, że nie śmiałbym pouczać nauczyciela. Czekam na to co zrobisz 
Proszę Cię nie ironizuj, btw ciekaw jestem czy znalazł byś choć jedną niepochlebną opinię z mojej strony, z którą byś się nie zgodził
a ja czekam aż to urośnie i da mi szanse zrobienia czegoś, wszystko poza heńkiem jest posadzone w przeciągu ostatniego tygodnia
-
●
Trochę siedzę na forum ,dużo czytam , mało pisze i wiem jak autor się wypowiada
o Avatarze się nie wypowiem , temat zamknięty , nie widziałem , mnie to w takim razie nie interesuje
Zacznę od nazw roślinek  trochę się zdziwiłem że to nie masz do końca zrobione , bo to że się wypowiadasz jak się wypowiadasz to nie znaczy że musisz być nie wiadomo kim (że jakimś super aquascaperem) żeby komuś mówić co masz źle , ale nazwy roślinek to chyba już mogłeś się postarać
Bo aż tak dobry w te klocki nie jestem ale po nazwach bym wiedział co jak rośnie i czy dobrze rozmieściłeś wielkościowo
-więc brak niektórych nazw roślinek na -
i trochę układ czerwonych roślinek nie pasuje
bo skoro Indice tak mi się wydaje dałeś z lewej strony na tyl
to czemu waliichi dałeś z prawej strony przez zielonym chyba henkiem dużym ??
tu takie zapytanko czy taki był zamiar , bo jakoś ja tego nie widzę
na 54l FZN1 nie za mało ??
i moim skromnym zdaniem jakoś tak od przodu akwarium będzie mało miejsca na niskie roślinki bo zaraz się wyższe będą zaczynały ? jakoś tak nie za blisko przedniej szyby ?
bo mówisz ze nie chcesz holendra a mi to na takie coś wygląda
no i czekamy aż zacznie wszystko rosnąć  i będę na pewno wpadał i oglądał 
-
Spawciu
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
co do nazw to po prostu nie miałem czasu szukać a akwarystycznym maniakiem nie jestem i nie znam wszystkich nazw na pamięć, postaram się nadrobić:)
co do czerwonych taki układ jest zamierzony a co z tego wyniknie zobaczymy, nie chciałem obok siebie sadzić czerwonych, docelowo rotala czerwona będzie bardzo wysoka, a walichi ma tworzyć kulę/kępkę na środkowym planie
fzn na razie daje radę, przyznam szczerze, że nie rozumiem tego jak niektórzy potrafią 3 kubłami takie akwarium filtrować, docelowo ma być kubełek ale też nie za duży
woda jest czysta rośliny rosną, po co mi większy filtr?
co do pierwszego planu to fakt niewiele zostanie na rośliny niskie ale w 30cm nie da się zaszaleć, tym razem postawiłem na odrobinę henia przy przedniej szybie, troszkę na środku. Staurogyne z prawej przy szybie też będzie dość krótko cięte.
a holendra nie chciałem w kontekście mojej przygody z akwarystyką a tu jakoś tak wyszło, teraz nie ma odwrotu

-
●
Powiązane tematy
1-90522.jpeg
Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 54l z aranżacją autorstwa Fabiana Beck wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants...
Czytaj więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/a...
5-270422.jpeg
Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 54l z aranżacją autorstwa Fabiana Beck wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants...
Zobacz więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/...
1-290322.jpeg
Zobacz więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/12592/mati1.jpg
Zapraszamy do obejrzeniaa kolejnej aranżacji Mateusza Salawy z grupy Aquascaping Team Poland. Tym razem prezentuje on a...
Objętość: 54L Flocik niestety
Wymiary: 60x30x30
Oświetlenie: 2x24W T5
Nawożenie: Planta Activ aquabotanique makro, mikro, potas, żelazo, EC
CO2 1b/1s przez dyfuzor szklany
Podłoże: Amazonia 9L
P...
Do akwarium roślinnego podejście drugie.
Akwarium :arrow: 60x30x30
Światło :arrow: 2x24 865 w DIY lampie (prototyp, będzie ładniejsza :lol: )- ok 10h dziennie, od początku
CO2 :arrow: Do naru...
Litraż:54L
Wymiary:60x30x30
Oświetlenie:2x24W T5 Hagen GLO
Nawożenie: BRAK
CO2: Butla 2,5Kg, podawane na wylot do węża
Podłoże: ADA Amazonia I, razem 10L
Parametry wody: BRAK
Temperatura: 25
F...
Objętość
54l
Wymiary
60x30x30
Oświetlenie
3x8w philips master
Nawożenie (z uwzględnieniem dawek na dany okres czasu)
potas zgodnie z ulotką
CO2 (z uwzględnieniem sposobu dyfuzji gazu)
w...
Akwa 60x30x30 zwykłe czarny silikon- będzie opti
Filtracja- jakiś pożyczony na szybko aquaszut wewnętrzny, zamówiony Elite Crystal Flo 20
obsada - eksmitowane z ogólnego ramirezki
rośliny - podłoż...
Wymiary:
30x30x60 -standardowe 54 l
Oświetlenie:
2 x 15 W Phillips standard white, Sylvania, 12h/dzien
Podłoże:
żwir 2-3 mm czarny, warstwa 2-5 cm
torf 1-2 cm
Filtracja:
filtr kas...
|