2 x 70W HQI w akwa 130l netto, czy to nie za dużo?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam, jak zaznaczyłem w nazwie tego postu, moje pytanie dotyczy oświetlenia HQI. 2X70W w akwa roślinnym ok 130 l netto. Zastanawiam się czy taka ilość światła nie wywoła inwazji glonów. Ewentualnie czy mógłbym pozostać przy tym pomyśle pod warunkiem zmniejszenia czasu oświetlania akwarium? Proszę o ewentualne sugestie do ilu godzin powinienem zredukować ten czas.
-
stryqqq
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bielsko-B
Witam,
z mojego niewielkiego doświadczenia:
Zbiornik 62l netto i 70 W HQI świecenie około 10-12 h dziennie zaowocowało glonami (pomimo sporego dawkowania CO2), obecnie ograniczyłem do 6h dziennie i obserwuję co będzie się działo.
Również przyłączam się do pytania - jak ugryźć takie duże oświetlenie?
Pozdrawiam
Andrzej
-

Andrzej_Nowak
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
Usunięto użytkownika 15150
jak się nawozi mocno i gazuje to takie światło wg EI nie powinno powodować glonów
jak w praktyce nie wiem, na pewno fajnie będzie wyglądać i szybko rosnąć
ja bym spróbował
-
Usunięto użytkownika 15150
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wydaje mi się że zaryzykuje, ewentualnie zostawię 1 żarnik i dołączę 2 rury po 20 W. Pokrywa jest własnego projektu wiec z przerobieniem nie powinno być problemu.
-
stryqqq
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bielsko-B
stryqqq napisał(a):Wydaje mi się że zaryzykuje, ewentualnie zostawię 1 żarnik i dołączę 2 rury po 20 W. Pokrywa jest własnego projektu wiec z przerobieniem nie powinno być problemu.
Witam,
i jak efekty używania HQI z takim mocnym światłem?
Pozdr. Andrzej
-

Andrzej_Nowak
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
Powiązane tematy
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
Witam.
Moze slabo szukalem, ale nie znalazlem nigdzie projektu DIY, który jako bazę pod LEDy SMD używał dedykowanej płytki pcb (aluminium lub laminat FR4). Coś w stylu komercyjnych produktów. Większo...
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie na forum 😀 .Od dwóch lat mam akwarium Juvel rio 125 i półtora tygodnia temu robiąc jego restart naszło mnie aby postawić duże akwarium . Obecnie jestem na takim...
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
|
|