Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
-
vieri
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To roślina 
-
norbii
●
- Ranga: Stały bywalec
No wygląda na to że to faktycznie roślina i to obrośnięta glonem  Roślina jaka nie wiem ale glon wygląda na zielenice 
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--
-

xinoxie
●
- Miasto: Filipowice, małopolska
-
Zamiast dochodzić co to za glon kup sobie kosiarki to zapomnisz co to krótkie nitki.
-
norbii
●
Roslina to Bacopa caroliniana ,a glon to chyba Oedogonium
-
Mattik
●
- Miasto: Głogów
Powiązane tematy
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Przez 1,5 miesiąca nie widziałem swojego akwarium, siostra tylko nieznaczne robiła dolewki oraz karmiła ryby. Dziś była podmiana wody i przycinka roślin.
Na korzeniu pojawił się glon lub jakaś dziwna ...
Witam serdecznie.
Potrzebuję pomocy z glonami. Nie wiem już czy jest to zakwit wody czy też coś innego. Zaczęło sie pare tygodni temu, zauważyłem taką jakby dziwną mgiełkę zaraz nad roślinkami. Dwa dn...
Witam. Prośba o identyfikację glonów ze zdjęcia. Trochę zaniedbałem sobie podmiany wody. Za rzadko i za mało. I pojawił się nieproszony gość. Parametry wody sprzed dwóch tygodni ph ok 6.8. Kh ok 9. NO...
Zachęcam do zapoznania się z argumentami.
Co o tym sądzicie?
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Jedna strona rośnie jak szalona druga nic. Widać na zdjęciach roślinki z invitro. Zbiornik 3 miesiące.
Parametry wody ok.
Akwa 72l
Oswietlenie 10w leddy slim
Podłoże substrat nie pamiętam firmy. Dałe...
Mam to to tylko w jednym akwarium, jak już się wziąłem za wyczyszczenie rurek to po tygodniu mam uwalone taką oto czarną mazią, tylko na rurkach.
blck1.jpg
blck2.jpg
Witam serdecznie
Prosiłbym o pomoc w identyfikacji nalotu na podłożu oraz na kamieniach i co może być jego przyczyną oraz jak z tym walczyć...
Akwarium 60L
Obsada 15 neonów inessa
NH3 0
NO2 0
NO3 ~2...
Witam, od 4 dni na liściach pojawiło się coś takiego i nie potrafię tego zidentyfikować. Zbiornik funkcjonuje od 8 dni. Podejrzewam, że może to być osad z podłoża, ale niepokoją mnie te linie.
Akwari...
|
|