Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
Czy ktoś z Was zastanawiał się jak długo akwarium jest w stanie bezpiecznie pełnić swoje zadanie? Chodzi mi o żywotność sylikonu, zmęczenie materiału itp. Czy ryzyko, że szyby się "rozejdą" w ogóle należy brać pod uwagę, czy technologia materiałów używanych do produkcji akwariów jest tak dopracowana, ze nie warto sobie tym zupełnie zaprzątać myśli?
Chętnie dowiem się co sądzicie na ten temat, pozdrawiam!
-
Connector
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Łódź
nie wien, jak to jest ogólnie, ale bardzo istotne jest to, czy zbiornik był cały czas zalany wodą, bo jeśli była długa przerwa, to slikon często twardnieje i się rozszczelnia.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
a szyba moze sama peknac,kolega mi opowiadal ze siedzial sobie i uslyszal trzask odwrucil sie a tam rysa pionowa wiec szybko wylal wode akwarium mial 112 owalne,jestem ciekawy czy wymyslil to czy tak naprawde moglo sie stac,przeciez to jest szklo hartowane
romo
-
romo27
●
- Miasto: brak
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
romo27 napisał(a):a szyba moze sama peknac,kolega mi opowiadal ze siedzial sobie i uslyszal trzask odwrucil sie a tam rysa pionowa wiec szybko wylal wode akwarium mial 112 owalne,jestem ciekawy czy wymyslil to czy tak naprawde moglo sie stac,przeciez to jest szklo hartowane
Witam.
Przednia szyba nie jest do końca hartowana, w wyniku gięcia szyb pod wpływem temperatury nabiera pewnych właściwości szkła hartowanego ale nie możemy mówić, że jest to typowe szkło hartowane, ponieważ nie pękałoby jak to opisujesz lesz rozbijałoby się w drobinki.
Co to pytania connektora, w tej kwestii mogę uważać się za eksperta. Najważniejszą rzeczą mającą wpływ na żywotność akwarium jest odpowiednie przygotowanie samego szkła przed sklejeniem. Zdarza się, że nieprawidłowe odtłuszczenie szyb może prowadzić do rozchodzenia się spoin silikonowych. Sprawdzić tego przed zakupem niestety nie jesteśmy w stanie. Nawet najwięksi producenci akwariów w Polsce mają wiele na sumieniu. Drugą rzeczą jest czyszczenie akwariów z kamienia żyletkami, w wyniku którego użytkownicy sami uszkadzają spoiny.
Główna przyczyną pękania akwariów jest niewłaściwe ich ustawienie. A to źle wypoziomowane szafki lub brak jakiegokolwiek materiału wyrównującego po zbiornikiem.
-
norbii
●
- Ranga: Stały bywalec
haha
No ale nie napisałem najważniejszego. Z nam zbiorniki klejone silikonem, które mają już ponad 10 lat i nic im nie dolega 
-
norbii
●
- Ranga: Stały bywalec
10 lat to jest duzo ,akwaria powinny wytrzymywac 70 - 100 lat
romo
-
romo27
●
- Miasto: brak
-
Swój zbiornik wymieniłem po 17 latach .Rozszczelnił sie minimalnie .
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
Mam silikonowe akwaria 20 i 40 l (moje pierwsze!) oba zakupione w 1987 r., które przez ostatnie kilkanaście lat nie były używane. Od roku używam ich ponownie - nie ma (na razie...) problemów ze szczelnością. Szyby są grubości 4mm.
Kolega miał 80 l, które używał przez 18 lat. Żadnych problemów ze szczelnością, ale szyby nieco zaleciały lekką "mgiełką", której nie dało się zmyć. Dlatego je wymienił.
-
zorin
●
Powiązane tematy
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Cześć,
Odebrałem ostatnio zamówiony zbiornik 300L. Klejony na zamówienie czarnym silikonem. Szkło od frontu opti. Grubość 10mm.
Zastanawiam się nad jakością klejenia. W jednym miejscu warstwa silik...
Witam, posiadam zbiornik o wymiarach 60x40x40 (cm) i planuję zakup filtra sunsun HBL 801, ale czytałem w internecie artykuły, że HBL 801 to za mało do zbiornika 60 cm.
Czy ktoś kto używał może mi dor...
Witam
Dawno mnie tu nie było w sensie dodania wątku :)
Planuję założenie zbiornika o wymiarach 130 dł x 45 szer. i 50 wys. szkło opti.
Chciałbym poznać Wasze propozycje odnośnie oświetlenia - będzie ...
Część,
Zbiornik dojrzewa, a ja się zastanawiam nad obsadą do mojego baniaka, wiem, wiem sprawa indywidualna, ale mam kilka typów i może kogoś wypowiedz mnie przekona do danego gatunku. Styl jaki star...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
Witam, od jakiegoś czasu kusi mnie powrót do akwarystyki po dobrych kilku latach przerwy.
Rozważam zbiornik niewiększy niż 100 cm i tutaj mam dwa typy: 90x60x45 lub 100x50x50. Pytanie do Was, który by...
Cześć,
nie znalazłem żadnego tematu związanego z chłodzeniem zbiornika chłodziarką i tu mam do was pytanie,
Interesuje mnie w zasadzie wszystko gdyż nie są to małe pieniądze ^^
- hałas
- pobory prą...
|