Mikro od Roslinyakwariowe.pl - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mikro od Roslinyakwariowe.pl

Liczba wyświetleń: 963·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Macvi Opole

15 sty 2011, 14:15 Mikro od Roslinyakwariowe.pl  (#1)  

Witam, zaczynam swoją przygodę z EI i zaopatrzyłem się w sole http://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/suche-sole-estimate-index/nawozy-bazie-soli/zestaw-soli-metody-estimate-index-plyn-485g-p-9061.html

Wyliczyłem, że na swoje akwarium 112 litrów przy 50% podmianie co tydzień potrzebuję takie makro:

Makro 3x na tydzien:
KNO3 2,25 x 1,4 = 3,15 łyżeczki (x1,4 wyliczonez "oryginalnego" EI dla rozmiaru akwa 112l)
KH2PO4 ? x1,4 = 1,05 łyżeczki
MgSO4 6 x 1,4 = 8,4 łyżeczki
Rozpuszczone w 600ml RO wody (50ml jednorazowo 3xtydzien)

Jednak mam pytanie: czy ktoś może wie w jakim stężeniu zmieszane jest Micro z wyżej wymienionego zestawu? Rozumiem, że było wzorowane na "oryginalnym" przepisie EI ( dla zbiornika 80L) czyli:

*CSM+B - sucha mieszanka chelatowanych mikroelementów
Żelazo (Fe) 7.8%
Mangan (Mn) 2.2%
Miedź (Cu) 0.1%
Cynk (Zn) 0.4%
Bor (B) 1.4%
Molibden (Mo) 0.06%

Tylko pytanie w jakim stężeniu, czy też wyliczonym na 80 litrów akwarium? Niestety nie wiem jak to micro skalować dla swoich potrzeb akwarium 112 litrów. Chcę podawać je 2 razy w tygodniu.

PS W zestawie dostałem również osobno sole chelat Fe czy to może znaczyć, że nie ma go w ww. micro czy może porostu jest dodawane do zestawu extra, żeby użyć w razie ewentualnych niedoborów?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Macvi
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
spider72 Wick, Szkocja

15 sty 2011, 15:13   (#2)  

To płynne mikro z zestawu, to prawdopodobnie "Mikro" Intermagu. Zaraz w pierwszym poście pod artykułem masz opis jak go użyć na przykładzie akwarium 80 litrów.
Na Twoje akwarium, musisz go wlać do roztworu proporcjonalnie więcej tak jak to zrobiłeś z suchymi proszkami w makro.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Nawożenie MIKRO

MariuszH w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 9679
Mam na obecną chwilę wątpliwości jak poprawnie nawozić składnikami mikro. O ile np do żelaza, magnezu, miedzi czy manganu mam testy, o tyle np dla niklu, molibdenu, boru czy cynku (a przecież są jeszc...
IMG_20220106_142101321.jpg

Zwiększenie dawki mikro a niedobór potasu

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 55 · Wyświetlenia: 23304
Witam . Zbiornik na podłożu master soil 50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10) Ph6.9-6.3 Gh/kh 8/1 No3 5 Po4 0.2 Ca/mg...

Nawożenie mikro, a żelazo

GP w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1796
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...

Nawożenie mikro przy wodzie RO+kran

rekordarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3087
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...

Niedobory mikro na starych liściach

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3956
Dzień dobry Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza? Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...

Mikro - ilości nawozu

Sola13pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2717
Witajcie! Zasadniczo od startu w listopadzie 2020 przeszedłem w moim baniaku 200l spora drogę (szczególnie jeśli chodzi o wiedzę i świadomość). Dużo się też zmieniło i przeszedłem z LT na HT, chociaż ...

Jaki proszek mikro do EI?

noobscaper w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3652
Czy zna ktoś dobry proszek mikro, który można rozpuścić na dozowanie EI?

Nawóz MiKRo

Szymon871 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2152
Panowie zrobiłam nawóz makro z soli metoda EI. Mam też mikro: Chelat żelaza Chelat manganu Cynk Jakie są sugerowane zawartości tych pierwiastków w wodzie? Dobra kojarzę ze mikro po zgaszeniu swi...

Żelazo a dozowanie mikro

Rozrabiak w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1809
Cześć. Mam Fe 0mg/l. Dozować samo żelazo czy dawać całe mikro? Jak uważacie? Pozdrawiam, R.

Braki Mikro ? Białe stożki ?

puszek225 w Nawożenie · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 13073
Witam serdecznie, niestety nie jestem mocny w nawozeniu akwarium mam od 2 tyg. Oświetlenie 2x 24w Grolux i 6500K od 14-20 Podloze Platinium Soil Ponizej załaczam zdjęcia z roślinami którym liscie na...

Statystyki

Ten temat przegląda 314 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 314 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.