Hej!
Z powodu braku weny aranżacja jest taka, a nie inna:P
Jak pewnie wiele osób zauważy układ i obsada są wzorowane na aranżacji wykonanej przez Olivera Knotta i wystawionej na targach "Zoomark 2009" w Bolonii.
Nawożenie: początkowo:
- K2SO4: 3 razy w tygodniu po 1,2ml (szwagrowy Seachem Fluorish Potassium)
- Sera BioNitrivec: 1 raz w tygodniu po 10ml
- EasyCarbo: codziennie po 1ml
docelowo:
- metoda EI (NPK: 3 razy w tygodniu po 19ml; CSM+B: 2 razy w tygodniu po 9,5ml)
Podmiany: początkowo: 50% co dwa - trzy dni
docelowo: 50% raz w tygodniu (tak jak jest zalecane przy metodzie EI)
Akwarium zostało zalane 14.01.2011, czyli już ponad tydzień temu. Nadal nawożę tylko potasem.
Kondycja roślin: Najbardziej zauważalny przyrost widać na didiplis diandra, która zmienia swoją formę "z żelu" na akwariową, czyli po prostu wydłużają jej się listki. Początkowo (zaraz po wyciągnięciu z pudełka wyglądała na miniaturkę dużej rośliny, a jej liście miały jakieś 3mm długości). Niestety Utricularia graminifola nie wszędzie przyjęła się dobrze. I to prawda, co o niej mówią: sadzenie jej to prawdziwy horror - nawet przy użyciu pęsety.
Aranżację (wg. uwag z tego wątku - za co wszystkim serdecznie dziękuję) będę kształtował przez odpowiednie przycinanie roślin - szczególnie staurogyne, która w pewnym momencie będzie przysłaniała kamienie.
Dzisiaj tylko fotki roślin użytych do aranżacji. Pewnie jutro będzie fotka obsadzonego zbiornika.
Całkiem ciekawy projekt, chociaż od frontu trochę traci na perspektywie. Szkoda, że nie podwyższyłeś bardziej podłoża z tyłu. Trzymam kciuku za Utricularię, mi się z nią jeszcze nigdy nie udało
Tez mam kawałek takiej lawy tylko ze z dziura w środku i jakoś nie bardzo potrafiłem ją wyeksponować ale widzę że jednak się da i wygląda całkiem atrakcyjnie.
Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia
Na wstępie chciałbym się przywitać gdyż jestem tutaj nowy 8)
Szkiełko optiwhite 50x25x25.
Docelowo będzie to zbiornik roślinny z krewetami i microrosborami.
Oczywiście będę tutaj relacjonował prog...
Cześć! Jestem tu nowy i chciałbym założyć moje pierwsze akwarium roślinne. Mam jednak problem dotyczący wyboru roślin. Planuje zasadzić:
- Hemianthus callitrichoides
- Eleocharis acicularis (tak ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 325 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej