Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam. Mam problem z ilością dozowania CO2 , czytałem już różne tematy na forum , ale nie mogę trafić na ten który odpowiedział by mi na moje pyt, lub wszystko jest nie jasno. Otóż mam akwa 300 l , cieniutkie oświetlenie 2x T8 30 w , filtr 1400 l /h i sprzęt do CO2 ...1. Proszę o odpowiedz ile bombelków na minutę potrzebuje ... ilośc roślin umiarkowana /spora . Ryb minimum. 2. Jakie minimum potrzebuje oświetlenie do tego oto akwa ? 3. Chcę założyć małe akwa na próbę LOW TECH ... jednak czy ktoś z was to testował ? Czy warto ? Prosze o pomoc
-

Szczero
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z tego co ja się orientuję to do Low tech nie podaje się CO2.
-
1qwerty
●
- Ranga: Początkujący
CO2 zawsze jest przydatne.Korzystnie wpływa na roślinność,czy to w LowTechu gdzie jest mniej potrzebne(ale przydatne) Czy to w HighTechu gdzie jest bardziej potrzebny,i nie można z niego zrezygnować .
-

sebolerro
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
-
Szczero napisał(a):1. Proszę o odpowiedz ile bombelków na minutę potrzebuje ... ilośc roślin umiarkowana /spora . Ryb minimum. 2. Jakie minimum potrzebuje oświetlenie do tego oto akwa ? 3. Chcę założyć małe akwa na próbę LOW TECH ... jednak czy ktoś z was to testował ? Czy warto ? Prosze o pomoc
ad.1) o bąbelkach na sekunde zapomnij bo to w żaden sposób nie jest wymierne. im więcej tym lepiej. możesz to kontrolować za pomocą testu pH i przyduchy ryb, tzn. jak pH będzie w niskich zakresach to gazujesz za dużo, jak ryby się będą dusić to gazujesz za dużo. w ten prosty doświadczalny sposób stwierdzisz szybko ile powinieneś podawać CO2. nie tylko moje obserwacje wykazuję, że im więcej tym lepiej i łatwiej
ad.2) światła ile chcesz! dziwne pytanie: ile potrzebujesz. ile potrzebują roślin to jest pytanie, a następne jakie rośliny  jak Ci rosna to mają okej. jak będziesz miał więcej to będą rosnąć szybciej oraz przyjmą się bardziej wymagające. to też możesz stwiedzić doświadczalnie
ad.3) małe jest (pozornie) proporcjonalnie tańsze w prowadzeniu ale odwrotnie proporcjonalne w łatwości utrzymania (jako ekosystemu) w równowadze
jakbyś pokazał co masz i dokładnie opisał to mądrzejsze Koleżanki i Koledzy z forum chętnie Ci pomogą
pzdr
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy
-

mocho
●
- Miasto: Tarnów
Witam
Krótko, podawaj tyle CO2, aby poziom pH nie spadł poniżej 6,8. To jest najbardziej ogólna podpowiedź na ogólne info o twoim zbiorniku.  Powodzenia.
-
norbii
●
- Ranga: Stały bywalec
mocho napisał(a):jakbyś pokazał co masz i dokładnie opisał to mądrzejsze Koleżanki i Koledzy z forum chętnie Ci pomogą
Dzięki śliczne, skorzystam jak wszystko wyruszy i jeśli będę oczywiście miał jakieś pytania  Bo szafka pod akwa niestety dopiero w ten pt przyjedzie... Roślinki siedzą w małym 30 l baniaczku i czekają na przeprowadzkę  Daje im dwutlenek , lecz ilość... "na oko" ... nie za dużo na pewno , bo ryby nie są ospałe , nie spostrzegłem zmiany w zachowaniu  To by było na tyle, jeszcze raz dziękuje ,i jeśli będe miał jakieś pytania spodziewam się Twoich odpowiedzi i pomocy 
-

Szczero
●
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
witam, dawno nie robiłem micro z kalkulatorem zulixa i zapomniałem jak wpisać dawkę jaką będę dawał dziennie do akwarium i czy dając intermag i chelat zelaza to w dwóch okienkach u góry po lewo ma być...
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka;
Akwarium 112L
Oświ...
Cześć! Zarejestrowałem się na tym forum aby poprosić Was o poradę w ustabilizowaniu mojego akwarium. Nie mogę sobie z tym poradzić od dłuższego czasu ani nawet ustalić czy chodzi o mikro/makro oraz mo...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
|
|