Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Jest ktoś w stanie powiedzieć jakie mchy są w tym zbiorniku?
-
Poszumczum
●
- Ranga: Poznaje temat
Wygląda na christmas moss.
Super efekt 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
ok christmas moss na korzeniu a na podłożu jest jeszcze jakiś inny chyba java moss?
wie ktoś z jakiego piasku zrobione jest to podłoże? na pewno jest to piasek ADA tylko który?
-
Poszumczum
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bright Sand na dole z przodu
-
poligraphica
●
Na dole niby christmas moss pomieszana z riccia na tylnym planie
-

zabojad
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Wspieram stronę kontem Premium
-
taki zbiornik zakłada się na samym piasku i kamykach pod mchy?
jak wygląda kwestia nawożenia? trzeba jakieś nawozy czy dla mchów wystarczy tylko CO2 z butli?
-
Poszumczum
●
z tylu jest troche power sandu i amazonia ..... co2 oczywiscie i nawozenie standardowe ADA
-
poligraphica
●
jesteś pewien ze jest tam power sand i amazonia?
http://www.aquajournal.net/suikei_data/ ... ry_03.html
np w tym zbiorniku rzekomo jest tylko bright sand a roślin jest sporo więcej i to chyba bardziej wymagających niż mchy
-
Poszumczum
●
Jakbyś przeczytał uważnie ten link, to wiedziałbyś, że aranżacja opiera się na kulach wabi-kusa (które same w sobie są żyzne, ponieważ składają się m.in. z Amazonii, ziemii, torfu itp), które wykorzystuje się w akwarium właśnie poprzez położenie na piasku
W tym linku (na dole, po prawej stronie) jest przykład takiego wykorzystania: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... arium.html
-

sarlight
●
- Miasto: Kraków
sarlight napisał(a):Jakbyś przeczytał uważnie ten link, to wiedziałbyś, że aranżacja opiera się na kulach wabi-kusa (które same w sobie są żyzne, ponieważ składają się m.in. z Amazonii, ziemii, torfu itp), które wykorzystuje się w akwarium właśnie poprzez położenie na piasku W tym linku (na dole, po prawej stronie) jest przykład takiego wykorzystania: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... arium.html
jak bym się na tym znał to bym nie pytał 
-
Poszumczum
●
Poszumczum napisał(a):jak bym się na tym znał to bym nie pytał 
Spoko, spoko:P Dlatego radzę każdemu, żeby przeczytał dział Artykuły zanim zacznie o coś pytać:P
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/index.php
-

sarlight
●
Czytałem sporo z tych artykułów ale temat wabi-kusa mnie nie interesował wiec pominąłem.
Wracając do tematu. W tym zbiorniku jest prawdopodobnie Power Sand, Amazonia i piasek. Z racji tego że zbiornik mam niewielki [36×22×26(Mini M)] a ze zdjęcia wynika że podłoża stosunkowo jest niewiele to wystarczy mi 1 litr substratu pod podłoże i 1litr granulatu z tym że w takiej ilości sprzedawany jest tylko Power Sand Special M, Amazonia, Amazonia Powder i Amazonia II Powder.
Które podłoża lub podłoże wybrać?
Czy Power Sand M można skruszyć na takie ziarna jak w Power Sand S?
http://www.aquajournal.net/suikei_data/ ... ry_01.html
http://www.aquajournal.net/suikei_data/ ... ry_03.html
np w tych zbiornikach jest tylko Aqua Soil i dodatki (no chyba że znowu czegoś nie zauważyłem)
mam w planie uruchomić dość spory filtr wiec może wystarczy sama amazonia
sorry że zadaje tyle pytań ale ten zbiornik jest troszkę nie typowy i nigdzie nie widzę podobnych tematów
-
Poszumczum
●
Przy tak małym litrażu ja bym się nie bawił w PowerSand i zastosował samą Amazonię. Najlepiej w wersji Powder
-

sarlight
●
Powiązane tematy
Witam. Co to za mech i czy można hodować go w akwarium? IMG_4887.JPG IMG_4888.JPG
Witam,
Zazwyczaj korzystałem z dwóch filtrów jeden do filtracji biologicznej i mechanicznej. W takim układzie nie ma problemu z ułożeniem wkładów.
Teraz w nowym 360L akwarium chciałbym mieć tylko je...
Witam Wszystkich,
Jestem nowa osoba na forum, możliwe ze odgrzewam już temat itd. śle chciałbym uzyskać pare konkretnych odpowiedzi lub ewentualnie ktoś bardziej doświadczony i oczytany mógłby mnie n...
Witam
11 dni temu wystartowałem mój baniaczek 30x30x35 (netto około 23l)
Podłoże - drobny żwir kwarcowy
Oświetlenie - LED 15W 6400K
Filtracja - kaskada 500l/h, wkłady: bio-gąbka, włóknina, ceramika...
Miałem do czynienia tylko z 2 odmianami (Christmas i Phenix) żaden z nich nie chciał się rozrastać pomimo przycinki, jaki gatunek mchu wybrać aby uzyskać podobny efekt jak na foto porastania kamienia ...
Jestem kreweciarzem :wink: i stwierdziłem, że w końcu przydałoby się mi się jakieś akwarium z rybkami. Od dłuższego czasu główkuję nad tym jak to ma wyglądać. Ogólny plan jest taki:
Nano akwarium Opt...
Witajcie,
Pokazały mi się glony na mchu.
Czekać jeszcze czy wyrzucić aby nie rozlazło się na inne rośłiny?
Witam mam pytanie czy taki mech można dać do akwarium ? IMG_20170423_130321.jpg IMG_20170423_130308.jpg
Mam krótkie pytanie do tych, którzy używali tego medium. Ten wkład pływa w wodzie czy tonie?
|
|