brunatnice w wezyku filtra - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

brunatnice w wezyku filtra

Liczba wyświetleń: 1287·Odpowiedzi: 4
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok

09 sty 2011, 20:54 brunatnice w wezyku filtra  (#1)  

Witajcie.

Mam taki otóż problem:
zlikwidowałem akwa przez przeprowadzke, jednak przed przeprowadzeniem sie zaniedbalem zbiornik.
Pojawiły się glony głównie w wężykach kubełka w sporej ilości.
Więc... co powinienem zrobić.
Wymienić na nowe? Czy może jeżeli glony wyschły to nie pojawia się po restarcie?
Lub też może jeszcze coś innego?

Z góry dziękuję za poradę.

zawiasc

maslo_82 Poznań

09 sty 2011, 21:14   (#2)  

to nie brunatnice, to po prostu zanieczyszczenia z akwarium, normalna sprawa, nie do ominięcia.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

09 sty 2011, 21:37   (#3)  

Zanieczyszczenia na wylocie? W ilosci takiej że zapchały całą deszczownice a do tego po czyszczeniu filtra? Mało prawdopodobne.

zawiasc

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
twronka Kraśnik LKR

09 sty 2011, 22:48   (#4)  

Miałem to samo, na wlocie i wylocie węże były brązowe mniej więcej po 3 m-cach działania filtra.
Filtr czyściłem, ale węży jakoś nie ruszałem, dopiero po jakimś czasie je wyczyściłem szczotką na drucie (taką do węży). To nie są glony, tylko zabrudzenia takie same jak na gąbkach w filtrze. Po przeczyszczeniu jak na razie ich nie widać.
pozdrawiam

twronka
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraśnik LKR

09 sty 2011, 23:01   (#5)  

Bardzo wazne jest regularne czyszczenie węzy szczotką od środka przy okazji czyszczenia filtra. Kup sobie wycior do węzy i problem z głowy.

rychu616
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Glony

Powiązane tematy

YouTube

Brunatnice zniknęły po 2 tygodniach

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2154
Zapraszam do obejrzenia. Metoda kosztowna, ale skuteczna :) Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
20220324_191718.jpg

Pierwotniaki po wycieku filtra

arkosw w Glony · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9928
Witam. Mam akwarium jakies 3 miesiace od 3,5 tygodnia juz kończyłem walke z okrzemkami bo było ich multum wszędzie ( przerzuciłem sie na RO + mineralizator qualdrop , wczesniej była woda destylowana +...

Brunatnice? Prosba o identyfikacje oraz pomoc

czupurny w Glony · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7004
Czesc, Jestem swiezym akwarysta roslinnym i niestety moja wiedza a co gorsza praktyka w tym temacie jest dosc mizerna co widac po moim akwarium. Dlatego tez zwracam sie z ogromna prosba do Was o ...

Brunatnice.

bartłomiej krygowski w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6105
Witam. Mam problem z glonami(myślę że to brunatnice) a mianowicie po założeniu i obsadzeniu roślinami akwarium pojawiły się glony na szybie, roślinach i dekoracjach. Akwarium na razie nie zasiedlone. ...

Czy to brunatnice?

Marblo w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2203
Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji.

Brunatnice zlazly teraz wata rosnie

zielistka w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4575
Witam was ponownie, We wcześniejszym poscie narzekałam na inwazję brunatnic, te cholery znikły ale teraz mam taką oto plagę (foto) Daję też fotę parametrów wody. Chlor wykrywa mimo że dodawałam uzda...

Brunatnice?? ale zeby az tyle??? za jakie grzechy

zielistka w Glony · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 10261
Witam, Mam problem z brunatnicami (chyba). Akwarium założone 28.06. Nietypowe trochę bo 190l, trójkątne (70cm x 70cm x 60cm wysokości). Oświetlenie standardowe 2x t5 28W barwa 865, + dodane 2G11 2x55...

The Glon Tour (zielenice, brunatnice, compsopogon)

leukanos w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1757
Cześć, mam trochę przejść z różnymi glonami i proszę o pomoc w potwierdzeniu czy poprawnie rozpoznałem same glony, oraz czy moja obecna strategia jest poprawna. Na początek trochę o samym zbiorniku. ...

Uciązliwe brunatnice

Anonim 4156 w Glony · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4761
1. Wymiary akwarium: 120 l 2. Oswitlenie: Juwel T8 2x15 W, 9h świecenia 3. Rodzaj podłoża: żwirek 4. CO2: butla, drabinka, 1 bąbel na sek (inaczej nie mierzę) 5. Rodzaj filtracji: HW 302, gąbka 2x, ku...

Brunatnice w akwarium - przyczyny

yamo12 w Glony · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 8661
Podejrzewam ze mam u siebie brunatnice, mam je prawie od początku (czyli 2 miesiące). Siedzą na roślinach, na tylnej szybie no i pływają w toni To właśnie to o co w innym poście się pytałam). Czytałam...

Statystyki

Ten temat przegląda 306 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 306 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.