54 l - mroki pamięci - odrodzenie
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
_______________________________________________________________________________________________________________
Kierując się waszymi wskazówkami zrestartowałam zbiornik.
Dlatego też, będę na bierząco aktualizowac wszystkie informacje dotyczące zbiornika
Akwarium w nowej aranżacji działa od 25 stycznia
szkło: 60x30x30 - 54 l brutto
Oświetlenie: 2 x15 wat - 6 h na dobę
Podłoże : Aqua Substrate II+ , piasek kwarcowy
Filtracja:Aquaclear 20 hagen (gąbka, żwir amonowy,bio ceramika)
Ogrzewanie: Grzałka z termostatem Weipro 50wat
Preparaty: Planta Activ mikro, makro, potas, ferro - aktiv
Technika co2 - butla 1,5 kg z zaworem iglicowym
Parametry wody:
PH - 7,5
GH - 13
KH - 7
(po zastosowaniu AS2 - zauważyłam zmianę parametrów wody)
Rośliny:
Eleocharis aciuclaris
Rotala green
Obsada:
narazie pusto
Ostatnio edytowano 27 sty 2011, 17:59 przez rudablondynka, łącznie edytowano 7 razy
-

rudablondynka
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
witam  ,
a wiec tak trzeci plan juz jest teraz trzeba pomyśleć nad środkiem akwarium i przodem ...... masz mało światła wiec proponuje na środek kilka cryptocoryn a na przód ładnie rozłożony mech przyczepiony do płaskiego kamienia korzen przesuń bardzoej na środek do akwarium mozna dodać jeszcze bobilisy i microsoria bedzie dobrze powodzenia
-
zadek86
●
No cóż wpadłaś w forumowe sidła, teraz kolejno dokupisz: więcej światła, więcej roślin, nawozy, filtr kubełkowy, zaczniesz kombinowac z CO2 (i tak skończy się na butli). Potem zrobisz restart całości i wymienisz bazalt na coś pro roslinnego. Bedziesz miała całą szufladę nawozów, testów, penset i nozyczek. Tak to sie prędzej czy później skończy  ))
Niektórzy potem piszą posty "Wyprzedaż" ale Tobie tego nie życzę.
Moja rada jest taka, poogladaj zbiorniki i pomyśl co ci się podoba, potem pomyśl czy masz na to czas i kasę. Potem decyduj.
Powodzenia
Jedrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Acha zapomniałem o filtrze RO, ew. mozesz też kupowac wodę w zoologii...
Jedrek
-
jedrek1911
●
KH i GH narazie się nei przejmój, jeśli chcesz mieć piękne i zjawiskowe akwarium, zacznij od butli z CO2 zakup na lata, nawet jak z czasem akwarium urośnie to wciąż korzystasz z jednej butli. Filtr wymienić na kubełkowy, może być nawet chińszczyna za 100zł z allegro, sam mam i chwalę sobie. Światło będzie potrzebne 2x24W. No i w przyszłosci worek Amazonii. to tyle jeśli chodzi o wydatki żeby zjawiskowe akwarium było w ogóle możliwe i przyjemnie w prowadzeniu. I wierz mi lepiej kupić to od razu niż bawić się w pół środki bo prędzej czy później kupisz to wszystko, a to co kupiłaś wcześniej wyląduje w koszu.
Po drugie jak już ktoś wsponiał, oglądaj, oglądaj i jeszcze raz oglądaj zbiorniki innych.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
ogólnie jak na początek to całkiem nieźle.
-

maslo_82
●
Ja również dopisuje się do forumowiczów i twierdzę że bardzo ładne akwa  a teraz konkrety:
CO2 przy dużej biomasie roślin, którą planujesz by stworzyć satysfakcjonujący Cię aranż to podstawa tak jak oświetlenie, które z czasem okaże się niewystarczające... 12h oświetlenia to trochę za długo przeważnie pali się około 8-10h, ale to pewnie zmniejszysz adekwatnie co do mocy świetlówek  Przydały by się również mikro i makro w płynie, gdzie po jakim czasie pewnie zaczną wytępować niedobory i proponował bym PlantaActive, które są w przystępnej cenie, ale z tym bardzo uważnie bo zacznie się inwazja glonów :O
pzdr.
Zmiana tematu jest skuteczna, kiedy jest mniej przejrzysta...
-

Krycha
●
- Miasto: Tczew
Aha i na razie "w zastępstwie CO2" proponowałbym EASYCARBO.
Zmiana tematu jest skuteczna, kiedy jest mniej przejrzysta...
-

Krycha
●
- Miasto: Tczew
No widzisz już się zaczyna:-)
A ja przewrotnie poradzę Ci inaczej - wymyśl aranż oparty o mchy i paprocie,do tego jakieś korzenie itp. Rośliny kupuj najlepiej od kolegów z forum RA ew. innych forów np."krewetkowych", ceny i jakośc roślin są często bez porównania (oczywiście na plus) w stosunku do sklepów.
Odpuść na razie CO2, natomiast trochę światła musisz dołożyć - minimum jeszcze jedna 15 w. Pomyśl co z wodą, trochę należałoby obniżyć tą twardość, najlepszy sposób to zmieszać kran z RO. Ściągnij parametry kranówy z wodociągów i policz ile RO musisz dodać, żeby obniżyć GH do ok 8-10, KH starają się trzymać na poziomie 4-5. Wodę z RO często można kupić w zoologiach, ja w Krakowie kupuje po 2,50 zł za 5l. więc miesiącznie nie jest to jakaś zabójcza kwota. Oczywiście na dłuższą metę lepiej kupić filtr RO.
Co do nawożenia, mchy i paprotki też go potrzebują, ale że rosną znacznie wolniej, to i nawozi się je znacznie mniej, zdarza się, że wystarcza to co w podmianach plus to co samo się wyprodukuje w akwa. Konieczne będzie zasilanie węglem - bez czegoś w rodzaju Easy Carbo się nie obejdzie.
Filtr przydałby się mocniejszy ale możesz spróbować z tym który już masz.
Pozdr
Jedrek
-
jedrek1911
●
Na początek, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, widzę tu kilka bardzo cennych wskazówek... od momentu kiedy trafiłam na to forum to czuję się tak jakbym przybyła tu z jakiegoś akwarystyczneego średniowiecza. Pod koniec miesiąca planuję modernizację oświetlenia i wymianę podłoża i tu prozę o ewentualne wskazówki osób które już przerabiały oryginalne pokrywy.
Przeglądałam też różne podłoża - cenowo najbardziej przyjazne są dla mnie aqua substrate II i jbl manado, co polecacie?
-

rudablondynka
●
Witam
Specem nie jestem, akwarium zjawiskowego na pewno nie mam, ale rośliny mi rosną i jestem zadowolony z efektów. A piszę o tym w odniesieniu do postów, że i tak skończysz na drogim podłożu.
Zamieszczam kilka linków do mojego akwarium gdzie podłożem były tzw półśrodki: sam żwir, dawniej bazalt potem akwariowy drobny, nawożenie: kiepska symfonia złota i proszki do makro.
1. wyrosło na 2x54W (240L)
2. wyrosło na 3x54W (300L)
Na pewno CO2 traktować należy jako niezbędność - tu się nie będę spierał.
Istnieje też sposób prowadzenia akwariów z podłożem na bazie ziemi ogrodowej. Na tym forum leży gdzieś dobry wątek ze sporą listą prezentowanych zbiorników na ziemi - rozwiązanie tanie nie tylko przez sam koszt takiego podłoża, ale również przez mniejsze wymogi świetlne i brak CO2.
Polecam stronkę holendry.pl gdzie zaprezentowanych jest kilka zbiorników z podłożem na glinie, tanim nawożeniem, ale z CO2 i większym światłem niż w typowych "ziemnych" akwariach.
Szanowni koledzy akwaryści, nie sprowadzajmy akwarystyki do wyjątkowo drogiego hobby. Ono może być drogie - jak każde inne - ale nie musi.
Pozdrawiam, R. 
-
rodia
●
-
Wersja tania modernizacji:
światło :15 wat stara świetlówka 13 watt Osram T5 na stateczniku z żarówki energooszczędnej i + wyklejenie pokrywy taśmą alu
CO2 - bimbrownia + EC
podłoże - ziemia + żwirek (kolor do wyboru) 1-3 mm
nawożenie - potas z K2SO4
rośliny: Tu musisz się dobrze zastanowić bo akwa małe, trawnik to z gałęzatki lub wgłebki
drugi plan - kryptokoryny ,może sagitaria po bokach , tył - hygrophilie, nurzaniec(jak kto lubi), boltibis,mycrosium.
Na korzeń anubias - jak obrośnie wygląda super.
Co do wody to zamiast ro polecam kationit - przy tym litrażu mała kolumna też wystarczy - choć więcej babrania niż przy RO. Z zoologa wodę ro trza jeszcze przywieść a 10l to 10kg.
Wersja droga - to już doradzano - ale zgadzam się z kolegami - tu już bez półśrodków.
-
Przepol
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
od manado, to z daleka, bo wygląda jak byś pokruszoną cegłę powrzucała, po za tym nie zawiera ono żadnych składników odżywczych.
Akwarium roślinne bez CO2 to uważam a wynalazek, dla ludzi którzy prowadzili już wiele zbiorników na CO2 i teraz już im się nei chce przy nich robić. Prawda jest taka, że bez CO2 i żyznego podłoża, bo trzeba się na prawdę znać, żeby taki zbiornik dobrze wyglądał i żeby go glony nie zjadły, na efekty bedzie trzeba czekać miesiącami, zdecydowanie łatwiej popełnić błędy. Prawda jest taka, że bez odpowiedniego wyposażenia, tylko się zniechęcisz.
Co do oświetlenia, to uważam ze najlepszym rozwiązaniem będzie sprzedanie pokrywy na allegro, bo można za nią dostać dość ładne pieniądze, i zrobić akwarium typu otwartego. Ładniejsze i pewnie taniej wyjdzie niż modernizacja pokrywy, jako oświetlenie zastosować 4 moduły AquaEL Decolight 11W, wyjdzie ze 150zł a w razie czego można dokładnie sterować ilością światła. Możesz nawet na początek kupić 3 moduły a jak bezie kasa to czwarty.
CO2 uznałbym za wydatek obligatoryjny, jeśli nie chcesz od razu wydawać kasy, to zrób sobie reaktor z kwasku cytrynowego, bo bimbrownia sprawia bardzo wiele problemów jeśli w akwarium są już ryby. Ogólnie najlepiej wystartować akwarium bez ryb, wtedy dawać CO2 do oporu z bimbrowni. Unikniesz plagi glonów. Firmowe nawozy to zostawiamy dla tych co chcą żeby im roślinki przetrwały, a nie rosły. Nalepiej kupić suche sole w sklepie RA albo na Allegro, Azot Fosfor Potas Magnez wymieszać w osobnych butelkach, zeby można było dawać różne dawki poszczególnych makroelementów (właśnie dlatego nie kupujemy firmowych nawozów, bo ich użytkowanie kończy się najazdem glonów). Najważniejszym powodem zakupu suchych soli jest ich cena, rzędu 10-15zł za komplet starczajacy w Twoim akwarium na lata.
Jak akwarium wystartuje na bimbrowni, to powedzmy po miesiacu czy półtora kupujesz butlę i podajesz tyle CO2 eby nie potruć ryb.
Podłoże, no od biedy może być Aqua Substrate II, ale jednak polecałbym Amazaonię, jak przeraża Cięcena, to możesz albo zrobić jakąś plaże,rzeczkę z piasku kwarcowego, wtedy starczy spokojnie 6L worek amazonii, albo pod amazonię dać zwykły żwirek akwarystyczny 1-1,5cm ale uformuj spad taki żeby przodu widać było tylko amazonię.
Amazonia, ułatwi Tobie bardzo wiele rzeczy na starcie, przez pierwszy miesiąc podajesz tylko potas i nawet nie musisz specjlalnie mierzyć dawek.
Ostatnio edytowano 09 sty 2011, 11:18 przez maslo_82, łącznie edytowano 1 raz
-

maslo_82
●
jak już koniecznie chcesz modernizować pokrywę, to najtaniej bedzie dołożyć dwa moduły AquaEL Eco Light 11W (nie mylić z Deco Light) są tańsze kosztują około 30zł i powinny wejść pod pokrywę.
-

maslo_82
●
Jeśli chodzi o pokrywe, to wolałabym z niej nie rezygnować, zamierzam hodować w akwarium labiryntowce więc pokrywa jest niezbędna. Wiem, że niektórzy modernizuja oryginalne pokrywy, nie wiem tylko co powinnam kupic i jak sie do tego zabrac. Jesli chodzi o podłoze chyba zdecyduje sie na aqua substrate II - rozmawialam ze znajomym ktorego zbiornik dziala na tym podlozu i jest zadowolony. Rozwazam tez uzycie piasku kwarcowego i tu pojawiaja sie pytania
- czy dróżka ułozona z piasku nie miesza sie z reszta podłoza? i co mozna ewentualnie na to zaradzic...sami rozumiecie nie chce pozniej wydłubywac bialych ziarenek z czarnego podloza
- czy krewetki nie przenosza piaseczku po całym akwarium (planuje na wiosne zakup kilku krewetek amano)
- czy w miejscu gdzie ma byc drozka sypie tylko sam piach, czy pod piaskiem musi byc normalne podłoze?
Czego ewentualnie zamiast piaseczku mozna uzyc przy robieniu tego typu aranzacji
Pytania moze srednio madre...ale kto pyta nie bladzi 
-

rudablondynka
●
Jedno podłoże od drugiego można oddzielić kamieniami,plastikowym przeźroczystym plastikiem(który da się zgiąć i nie będzie przeszkadzał wizualnie).. dużo jest rozwiązań ale zawsze coś się przedostanie.
Co do krewetek to raczej odwrotnie.Prędzej przeniosą aquasubstrat na piasek niż odwrotnie.
Co do modernizacji pokrywy.W castoramie są dostępne super zestawy oświetleniowe. gotowe belki 8 i 15w T5 wystarczy tylko podłączyć kabel i działa.(cena za 8w płaciłem 20zł a 15w po 30zł chyba była.Ze świetlówką ze wszystkim. W castoramie są także dostępne różne inne modele oświetlenia.Na świetlówki 1x15w,2x15w,1x18w,2x18w,1x36w,2x36w, i różne inne , a ceny bardzo przystępne.
-

sebolerro
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
-
Sebolerro a gdzie kupić taki "platikowy przeźroczysty platik" 
-

rudablondynka
●
Ja u siebie użyłem pociętej plastikowej butelki(na akwa 200l 8 butelek 1,5l pociąłem na 7cm paski ) ;p
-

sebolerro
●
-
Co do podłoża to ASII jest dobrym podłożem i nie potrzeba Ci podłoża Amazonia do pierwszego zbiornika roslinnego. Co do swiatła to są gotowe zestawy do rozbudowy pokryw akwariowych. Z tego co wiem to w sklepie RA do nabycia za przyzwoite pieniądze
No i koniecznie zestaw CO2 z butlą wysokocisnieniową 
-

Galibardi
●
- Miasto: Warszawa
Zbiornik fajny a przepis na zbiornik "zjawiskowy" to"
- Zbiornik ze szkła Optiwhite
- Podłoże, nawozy i co tylko się da firmy ADA
- Filtr to oczywiście kubeł Eheim
- CO2 z butli (najlepiej komplet AquaMedic)
Jak spełnisz powyższe założenia to będą same ahy i ohy
A na poważnie to podchodź do każdej rady ze sporym dystansem i nie daj się zagonić w spirale , światło,Co2, nawozy bo zbiornik powinien dostarczać przyjemności a nie być smutnym obowiązkiem
-

alibaba
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 90 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
|
|