Obudowa kopie prądem. - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Obudowa kopie prądem.

Liczba wyświetleń: 8996·Odpowiedzi: 29
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok

05 sty 2011, 17:20 Obudowa kopie prądem.  (#1)  

Mam dziwny problem. Mam obudowę z odbłyśnikami i dodatkowo jest wyklejona folią
aluminiową. Jak są włączone świetlówki to pieści prądem (zawiasy odbłyśniki wsjo).
Przy grzebaniu w akwarium mam czerwony łokieć od przypadkowych dotknięć
odbłyśnika. Nie ma raczej szans że gdzieś mam przebicie. Mam doprowadzone
zasilanie do statecznika ( na zewnątrz obudowy) kablem dwużyłowym fabrycznym.
Od tego wchodzą do środka obudowy z dużym zapasem kabla oprawki bryzo-szczelne.
Podejrzewam że coś się tam indukuje.

* Czy to normalne i się do tego przyzwyczaić ?

* Jak sprawdzić czy na pewno nie mam przebicia z sieci? Wolę kupić miernik
i zmierzyć niż zdjąć obudowę. Próbowałem zmierzyć napięcie ale miernik, który
mam okazał się być za krótki nawet na zmierzenie napięcia na bateryjce.
Nowy miernik by mi się przydał.

* Mogę uziemić obudowę, puścić zasilanie do startera trzy-żyłowe, czy to coś da ?
Czy ktoś też tak ma ?

hadda
Ranga: Zainteresowany tematem

MasterBarti Jankowice k. Pszczyny

05 sty 2011, 19:14   (#2)  

Nie znam się za bardzo, ale chyba jak podłączysz uziemienie to wszystko powinno być ok.

Jak masz śrubokręt do sprawdzania prądu w gniazdku (taki z lampką), to po dotykaj nim miejsc obudowy w których cię kopie.
Powinien świecić że jest prąd, podłącz statecznik na kablu z uziemieniem i śrubokręt powinien już nie reagować na dotyk obudowy, tak samo jak i ty.

PS: zgaduję, że w pokoju z akwarium nie masz paneli podłogowych tylko płytki albo coś w tym stylu ?

MasterBarti
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Jankowice k. Pszczyny

loomp Kraków

05 sty 2011, 20:00   (#3)  

Na pewno nie jest to przebicie bo wówczas byłoby tam pełne napięcie 230V, a kontakt z nim nie jest przyjemny i nie da się go ignorować ;) Nie jest to też zjawisko elektrostatyczne bo jak mówisz każde dotknięcie obudowy = "smyranie".

Uziemienie obudowy pomoże z pewnością, pod warunkiem, że faktycznie masz instalacje 5-cio lub 3 żyłową ( z żółto zielonym przewodem ochronnym). Zabieg ten wyrówna potencjał obudowy z potencjałem ziemi, a zatem również Twoim.

Pozdrawiam i powodzenia ;)

loomp
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Galibardi Warszawa

05 sty 2011, 20:05   (#4)  

wystarczy, że cienkim drucikiem podłączysz obudowę do kaloryfera :) powinno pomóc

Galibardi
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

saper Wrocław / Kiełczów

05 sty 2011, 20:17   (#5)  

loomp napisał(a):Na pewno nie jest to przebicie bo wówczas byłoby tam pełne napięcie 230V, a kontakt z nim nie jest przyjemny i nie da się go ignorować ;) Nie jest to też zjawisko elektrostatyczne bo jak mówisz każde dotknięcie obudowy = "smyranie".

A ile idzie z takiego statecznika na swietlowki ? Nadal 230V, czy juz moze jakies 24V ? I wtedy kopie to 24V.

Jesli to przebicie, i je uziemisz to moze wybijac wyłącznik różnicowy, o ile takowy masz w skrzynce. Tak myślę, ale mogę się mylić.

saper
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław / Kiełczów

05 sty 2011, 20:28   (#6)  

Włącz odwrotnie wtyczkę do gniazda

Mariusz59
Ranga: Początkujący

Anonim 16408

05 sty 2011, 20:35   (#7)  

masz przebicie i koniec sprawdz dobrze cale okablowanie, nie kombinuj pamietaj ze obudowe okleiles folia

Anonim 16408

Anonim 16408

05 sty 2011, 20:36   (#8)  

Mariusz59 napisał(a):Włącz odwrotnie wtyczkę do gniazda

a co "+" i "-" w gniazdku mamy? to nie napiecie stale

Anonim 16408

05 sty 2011, 20:39   (#9)  

Żadne przebicie, żadnych korków nie będzie wybijać, podłącz tylko uziemienie do statecznika i będzie git.

Kolegę kopie temu, bo On robi za uziemienie.
Jak by miał podłogę drewnianą to by nic takiego nie miało miejsca, po prostu by nie zamykał obwodu. Kopie cię nie napięcie a prąd. Napięcie naelektryzowanego swetra może wynosić kilkadziesiąt tysięcy V a tylko smyra.

Napięcie na wyjściu takiego statecznika jest chyba 2x wyższe od tego na wejściu a podczas startu świetlówki jest ponad 1000V i przy dość dużym natężeniu by zabić.
Dodam, że jak by go kopnęło przez jakieś przebicie, całe 230 z gniazdka to by go potrzepało równo i na pewno nie dotykałby nigdzie indziej tylko wszystko wyłączyłz prądu. Mnie się już zdarzyło kilka razy być po szmyranym takim prądem i powiem że ręce mi się trzęsły przez kilkadziesiąt minut a pikawa waliła jak szalona.

PS: Dotknijcie tylnej części obudowy komputera i np grzejnika. Jeżeli nie macie kompa podłączonego do uziemienia to gwarantuję że was lekko po szmyra.

MasterBarti

05 sty 2011, 21:16   (#10)  

Widzę bardzo wiele odpowiedzi. Dziękuję !
Więc tak: Mam nową instalację, różnicówki podczas remontu wypróbowane .. są wszędzie.
Uziemienie też. Statecznik nigdzie nie dotyka obudowy. Jest z tyłu przykręcony
na środku obudowy MDF. Podłoga drewniane dechy 2.5 cm grube plus klapki :).
Statecznik ma miejsce na uziemienie i mogę je podłączyć zmieniając kabel ale czy to coś da.
To kopanie to jest ciągłe i można pomylić np z lekko gorącym odbłyśnikiem. Całość
(odbłyśnikowo-foliowo-zawiasowa) nie styka się z żadnym kablem ani wodą.

Próbnikiem nic nie zmierzę. Świeci się już 25cm od obudowy :)

hadda

Galibardi Warszawa

05 sty 2011, 21:22   (#11)  

Nie wiem czy masz dom czy mieszkanie, ale jeżeli mieszkanie i to w starym budownictwie to możesz mieć uziemienie w mieszkaniu, ale nie w instalacji, w poprzednim moim mieszkaniu tak było, w kamienicy były stare instalacje i niestety nie było w nich uziemienia co powodowało, że wszystkie instalacje łącznie z pralką kopały i to ostro :(

Galibardi

05 sty 2011, 21:26   (#12)  

Obrazek
Obrazek

Zdiagnozowałem problem. Fotki i tak zamieszczę. Eksperymentalnie na pokrywę
położyłem na górę pojemnik na chleb metalowy IKEA. Nie dotykał niczego a kopał aż miło.

Z tego wynika że jest jakieś pole, które indukuje prąd we wszystkim metalowym.
Dalej nie wiem co z tym zrobić. Pewnie będę próbował uziemić obudowę oraz statecznik.

hadda

05 sty 2011, 21:37   (#13)  

hmm no z takimi bajerami to się jeszcze nie spotkałem.
Chyba najlepiej będzie jak opiszesz to na jakimś forum elektronicznym np. elektroda.pl
Tam ludzie powinni dysponować odpowiednią wiedzą.

Ewentualnie spróbuj wyłączać z prądu po jednej wtyczce i sprawdzaj czy dalej kopie i próbnik świeci się w powietrzu.

PS: zaintrygowało mnie to :)

MasterBarti

amddamian Zielona Góra

05 sty 2011, 21:56   (#14)  

Po tym zdjęciu z próbówką która nie dotyka niczego a pokazuje napięcie to dzwonił bym raczej po egzorcystę :shock:

amddamian

Miasto: Zielona Góra

Galibardi Warszawa

05 sty 2011, 22:00   (#15)  

ale jaja :)

Galibardi

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 19237

05 sty 2011, 22:00   (#16)  

Witam,
Temat mnie zainteresował z racji wykonywanego zawodu :) Ponad dwadzieścia lat jako elektryk ( obecnie w ośrodku pomiarów i automatyki, uprawnienia SEP do 110kV D i E :) praktycznie na wszystko . Wykonuje między innymi wiele pomiarów dotyczących ochrony przeciwporażeniowej.
Moim zdaniem na pewno przydałby Ci się przewód 3 żyłowy. Może sprostuję pewną sprawę dotyczącą instalacji trój i dwu żyłowych. W sieci dwu żyłowej (TN-C), jako jedną z ochrony dodatkowej mamy zerowanie ( robimy mostek w gniazdku od przewodu neutralnego roboczego N (tak zwanego zera) do bolca. W Instalacji trójżyłowej (TN-S) mamy prościej bo mamy przewód fazowy, przewód neutralny roboczy N (niebieski) i przewód ochronny PE ( żółto zielony) tak zwane uziemienie.
Twój układ oświetleniowy na pewno nie spełnia warunków urządzenia o podwójnej klasie izolacji, więc wprowadzenie uziemiania jest jak najbardziej stosowne. Z ciekawości i ja na moich odblaśnikach sprawdziłem potencjał względem ziemi (pierwszy 5V, drugi 9V, trzeci 3V, czwarty 8V oczywiście napięcie zmienne). Zdziwiłem się trochę, bo są umieszczone na uchwytach, które są na szklanej świetlówce.
Moje przypuszczenia :)
- Po, mimo że posiadasz zapewne bryzgoszczelne oprawki to wilgoć, która przenika w każdy zakamarek i powleka urządzenia stanowi przewodnik o na pewno dużej rezystancji, ale wystarczającej żeby odłożyło się napięcie które jest dla Ciebie wyczuwalne ( dla przypomnienia :) bezpieczne napięcie dla człowieka przy rezystancji jego ciała do 1000 ohm wynosi 25V w sieci 230V).
Zalecenia -
Zastosować przewód trójżyłowy i połączyć przewód ochronny PE (uziemienie/bolec) z odblaśnikami i folią a i przy okazji dla pewności stateczniki. Przewód nie musi być wcale gruby :) Na pewno 1mm linki będzie aż nadto aby wyrównać potencjały. Uchroni Cię to przed potencjalnym zagrożeniem porażenia prądem elektrycznym.
Pozdrawia Miłosz
PS. U mnie sprawdziłem na 3 fazówkach i mam to samo. Święcą się w pobliżu obudowy. Ale one tak mają :) To żadne urządzenie pomiarowe to wskaźnik napięcia !. Jeśli w pobliżu jest na tyle duże pole magnetyczne to jest to normalne.

Anonim 19237

06 sty 2011, 00:55   (#17)  

@mil101 : wykluczyłem przebicie doświadczeniem, które opisałem pod zdjęciami.
Napiszę dokładniej jeszcze raz:
Metalowy przedmiot o dużej powierzchni (pojemnik na chleb) zbliżony od zewnątrz
do obudowy bez kontaktu z niczym - kopie prądem identycznie jak obudowa.
Z tego wniosek że pole magnetyczne indukuje prąd w przewodnikach
(odbłyśnikach, foliach itp.).
Uziemienie obudowy pomoże tak że przestanie kopać sama obudowa (chyba)..Mnie to wystarczy :).
Indukować się będzie nadal na wszystkim.

Moja hipoteza jest na razie taka :
Obrazek
Rysunek przedstawia obudowę, statecznik oraz dwie świetlówki.

Na rysunku widać dwa obwody, którymi płynie prąd zmienny.
Powoduje to powstanie zmiennego pola magnetycznego,
którego kierunek jest prostopadle do obwodu. Owe pole będzie
generować prądy wirowe w każdym przewodniku. Może efekt jest
po prostu wyczuwalny przy mocniejszych rurach (ja mam 2x80W) i
dużych powierzchniach metalowych.

Jutro zabawy ciąg dalszy. Na razie świetlówki się wyłączyły. Nie mam
kabla żeby uziemić jeszcze. Spróbuję z magnesikiem coś wyczuć.

hadda

militarius Dąbrowa Górnicza

06 sty 2011, 02:04   (#18)  

Mam dokładnie ten sam problem :)
Jutro postaram się uziemić i zobaczę co się będzie działo.
[022l] Crystal Red, Blue Pearl
[025l] Cambarellus Texanus
[025l] White Pearl
[030l] Yellow
[112l] Sub Garden

militarius

Miasto: Dąbrowa Górnicza

Anonim 19237

06 sty 2011, 02:16   (#19)  

To, co Kolega napisał jest jak najbardziej prawdziwe, ale ten układ może wygenerować prądy i napięcia nie mierzalne przez standardowe mierniki. To są na prawdę małe wartości. Proponuje mały eksperyment.
- zdobyć jakikolwiek przyrząd pomiarowy elektroniczny. Ustawić zakres na początek 200V AC i jeden koniec przewodu dotknąć do odblaśnika a drugi koniec do bolca w gniazdku
- zapisać wynik (to samo z folią)
- Następnie bym wyjął świetlówki, podał bym napięcie na układ i sprawdził ponownie jakie napięcie jest między odblaśnikami lub folią a bolcem w gniazdku.
- Druga sprawa to sprawdzenie stanu izolacji obwodu ( ochrona przeciwporażeniowa podstawowa). Stan izolacji kabla zasilającego i przewodów doprowadzających napięcie do świetlówek. Tu niestety trzeb się posłużyć jakimś miernikiem izolacji.
Jest jeszcze jedna sprawa. Nie wiem, jakie masz statecznik, ale zobacz czy ma oznaczenie PE, N lub L (sic!). Jeśli takowe oznaczenia są to sprawdź czy faktycznie na N masz N z gniazdka ( przewód neutralny) a fazę na L. Było wspomniane na forum żeby odwrócić wtyczkę i wydawałoby się nie ma to znaczenia jednak w pewnych układach jest to ważne.
Pozdrawiam.
PS. Wykonuje pomiary napięć rażenia, prądów błądzących ( kopalnia) i wiele innych pomiarów zabezpieczeń sieci elektroenergetycznej i temat mnie niezmiernie zaciekawił głównie pod kątem Twego bezpieczeństwa :). Nie jestem alfą i omegą ani nie wyznaczam jakieś drogi myślowej. Mój cel to tylko podzielić się swym doświadczeniem i ewentualnie przysłużyć się do Twojego rozwiązania problemu.
Jeszcze raz pozdrawiam :)

Anonim 19237

06 sty 2011, 05:05   (#20)  

Miłosz,
Dziękuję Ci bardzo za zaangażowanie. Mój miernik okazał się nie mierzyć napięcia.
(mam taki podstawowy, który głównie używam na piszczeniu z omomierzem).
Jutro nigdzie nic nie kupię (właściwie to dzisiaj). Akurat leje mi się woda z RO prosto do akwa i wstaję co godzinkę na wszelki wypadek.

Przychodzi mi na myśl kilka eksperymentów związanych z obudową. Tak sobie
pomyślałem że może się uda zapalić żaróweczkę od choinki na drucie albo magnesik
będzie podskakiwać.
Jak by się udało zapalić żaróweczkę na druciku to mogę się (dobierając jasność) pokusić
o jakieś obliczenia. Ale to tylko teoria.

Pozdrawiam,
Paweł
Ostatnio edytowano 06 sty 2011, 05:19 przez hadda, łącznie edytowano 1 raz

hadda

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Modułowa obudowa

krenglik w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2384
Mam chwilę czasu, jestem konstruktorem, mam dostęp do materiałów i wszelkich maszyn, stadka ślusarzy itp. więc pomyślałem sobie, że zaprojektuję pokrywę do akwarium. Ostatnie akwarium miałem cztery la...

oswietleni obudowa

xmaxx w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1529
zastanawiam sie nad lampa Atman dr-60 tylko nigdzie nie moge znależć czy pasowala by do akwarium dlugosci 50 (takie mam )bo do 6o niewatpie ze tak...moze ktos mi udzielic odp czy bedzie pasowac do moj...

Obudowa "nieoślepiająca"

humidorek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5347
Witam, poszukuję obudowy/pomysłu/wykonawcy dla dwóch lamp HQI 150W. Zalożenia sa dwa: - siedząc przed akwarium nie widzę żarników - snop światła pada tylko w obrysie zbiornika (150x60) Nie chc...

Obudowa pod 2x150W HQI- fotki

100>P Piotr Stochmal w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2503
Witam. Obudowa wykonana z profili stalowych oraz blachy 0,5mm grubości. Chętnych do obejrzenia fotek z powstawania obudowy zapraszam na http://www.aquapiotrek.prv.pl pzdr

obudowa układu zapłonowego HQI

lukaszk w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2536
Bez problemu można znaleźć w SRWiA oraz ogólnie Internecie opisy budowy lampy HQI na bazie opraw halogenowych 500W. Umieszczenie żarnika w obudowie i elektryczne podłączenie układu zapłonowego nie sta...

Obudowa plexidas

Piotr Modrakowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2220
Witam Mam zamiar nabyć obudowę firmy Plexidas. Czy ktoś posiada takie "cudo"? Proszę o informacje odnośnie jakości wykoania i ewentualnie użytkowania. Pozdrawiam

Statystyki

Ten temat przegląda 208 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570983
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 208 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.