Start 400l - prośba o ocenę - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Start 400l - prośba o ocenę

Liczba wyświetleń: 2413·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
slawcia Pruszcz Gd.

03 sty 2011, 03:40 Start 400l - prośba o ocenę  (#1)  

Witam wszystkich. Za miesiąc mam zamiar ruszyć z 400l baniaczkiem.
Jest to mój pierwszy zbiornik tak duży, a także pierwszy gdzie głównym elementem mają być rośliny.

Zwracam się więc do szanownych forumowiczów z gorącą prośbą o weryfikację moich założeń i działań aby ten pierwszy strzał miał jak największe szanse powodzenia.

Ponieważ często muszę wyjeżdżać na dłuższy okres czasu. Zakładam iż zbiornik musi być jak najmniej obsługowy. Albo inaczej, obsługa ograniczona do takiego minimum aby osoba ze średnimi umiejętnościami akwarystycznymi mogła sobie poradzić (czyt. żona). Nie ma to być hodowla roślin na sterydach. Spokojny wzrost, rzadko delikatne przycinki, tylko po to aby ukształtować rośliny w celu uzyskania pożądanej aranżacji.

Akwarium: 440l brutto czyli 400l objętości wody po odliczeniu szyb.

Oświetlenie: 4 x T5 54W, świetlówki: Sylvania grolux, Sylvania aquastar, Sylvania Luxline plus 840 x2.

Filtracja: Eheim Professionel 2228.

Podłoże: Filtus floran + lateryt pod żwirkiem 3-5mm, dodatek węgla aktywowanego, zaszczepione bakteriami.
Długo się zastanawiałem nad specjalnym podłożem jednak obawiam się iż mogę popełnić jakieś błędy na początku i tylko zmarnuje drogie podłoże. Po za tym nie chcę uzyskać kosmicznych przyrostów więc może wystarczą nawozy w słupie wody.

Flora: Tego jeszcze do końca nie wiem. Nie mam doświadczania w doborze roślin. Myślę że kupie po prostu jakiś zestaw roślin na allegro. Kompozycją i tak ma być dość zróżnicowana mieszanka różnych roślin więc doświadczalnie dobiorę gatunki które będą się dobrze czuły w moim akwarium. W miarę nabierania doświadczenia będę dokupować gatunki które szczególnie mi się podobają.

Woda: RO zakroplona uzdatniaczem.

Nawożenie w miarę potrzeb. Chyba zdecyduje się na EI. CO2 jeżeli zauważę taką potrzebę. Myślę że na początku małe rośliny nie będą miały wielkich wymagań więc dawki postaram się dobierać w miarę ich rozwoju. Po za tym przy tak słabym oświetleniu może nie będzie konieczne silne nawożenie.
No właśnie, jak to jest z tym oświetleniem? Niektórzy przeliczają W/l dla objętości zbiornika netto (sama woda) a niektórzy brutto (z szybami). U mnie szyby wypełniają 40l akwarium :) więc to chyba ma znacznie.

Ozdoby: kamienie, korzenie mangrowca.

Fauna: neony czerwone oraz kilka bliżej nieokreślonych, widzianych przez moją żonę w akwarystycznym "żółtych rybek". Jak się przejadę do tego sklepu to napiszę o jakie ryby chodzi :)

Proszę poprawcie mnie jeżeli mój tok myślenia jest błędny. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co do zastosowanego sprzętu, podłoża itd.

Aby ograniczyć obsługę do minimum mam zamiar zastosować trochę elementów sterujących. Dolewka i podmiana będzie się odbywać automatycznie. Sterownik mojego pomysłu. Dopóki go nie przetestuje w pełni, nie będę wiele się rozpisywać na jego temat.
Do nawożenia chciałbym zastosować reefdoser aquamedica. Ale tutaj pojawiają się pewne wątpliwości. Większość nawozów należy wstrząsnąć przed zastosowaniem. Czy ktoś próbował dozować w ten sposób nawozy? Czy są jakieś nawozy które nie wymagają mieszania? Czy przygotowane wcześniej sole EI nie będą się osadzać na dnie pojemnika po odstaniu?

Ponieważ nie będę dysponował dużą ilością roślin, start ma się odbyć w raczej jałowym środowisku. Oświetlenie na początku niezbyt mocno. Dwie świetlówki przez 6h, kolejne dwie przez 1h. Po tygodniu zwiększę dawkę. Dawki nawozów postaram się dobrać doświadczalnie na bieżąco kontrolując parametry wody.

Jeszcze raz proszę o ocenę, porady, komentarze, słowa krytyki, wszystko co mi pomoże podczas startu akwarium.

slawcia
Ranga: Początkujący

Miasto: Pruszcz Gd.

jedrek1911 Kraków

03 sty 2011, 14:17   (#2)  

Start jest znacznie łatwiejszy z użyciem dużej ilości roślin, nawet jeśli miała by to być przysłowiowa moczarka, wrczucona luzem do akwarium. Puste akwarium to zaproszenie dla glonów i one z niego skorzystają... ;-)
Jeśłi faktycznie nie chcesz stosować CO2, to przy tej pojemności trzeba pomyśleć o prowadzeniu zbiornika w oparciu o założenia LT.
Pojemność netto więkoszoś rozumie jako ilość wody wlanej do akwarium, czyli jesto to pojemność brutto (liczona wewnątrz zbiornika) - objętość podłoża i dekoracj (a potrafi być trgo sporo), czyli u Ciebie będzie to poniżej 400 l.

Pozdrawiam
Jedrek

jedrek1911
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

03 sty 2011, 15:20   (#3)  

Witam

z jednej strony mówisz, że chcesz nawozić EI a z drugiej, że nie wiesz czy będziesz nawoził CO2. Jedno zdanie przeczy drugiemu gdyż w EI Co2 to podstawa.

Mówisz, że akwarium musi być bezobsługowe z powodu częstych i długich wyjazdów.
Przy akwarium HT co najmniej raz w tygodniu powinieneś nawozić i podmieniać wodę, gdy to zbyt często w twoim przypadku to chyba powinieneś zastanowić się nad akwarium LT

Pozdrawiam

Slay
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
saper Wrocław / Kiełczów

03 sty 2011, 15:27   (#4)  

slawcia pisze ze chce zastosowac automatyczna podmiane wody oraz automat do nawozenia. Wiec i HT powinno wytrzymac dluzsze wyjazdy.

Problemem wg mnie jest spore światło (ponad 0,5 W/L) przy braku CO2. Wg głoszonych tutaj teorii i opisywanych praktyk, ten numer nie wyjdzie.

Sam nie prowadzilem akwarium bez Co2, wiec doswiadczen u mnie brak.

saper
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław / Kiełczów

slawcia Pruszcz Gd.

03 sty 2011, 22:40   (#5)  

Dziękuje za zainteresowanie tematem i odpowiedzi.

Być może napisałem niezbyt jasno.
Nie bronie się absolutnie przed CO2. Mam już cześć potrzebnego sprzętu i zamierzam go stosować. Pisałem przecież że będę dodawał wszystko w miarę potrzeb.

Co do ilości roślin - do obsadzenia takiego zbiornika w całości potrzeba ich bardzo dużo. Nie jestem pewny na ile mogą wystarczyć zestawy zakupione na allegro. Nawet jeżeli kupie 4-5 zestawów to podejrzewam ze rośliny będą i tak małe.
Malo roślin - niskie zapotrzebowanie na światło, nawozy (mając na myśli nawozy, biorę pod uwagę również CO2).
W dnie nie będzie też tyle składników pokarmowych aby po przedostaniu się do słupa wody mogły wywołać plagę glonów. Co do światła nie muszę świecić cały czas 216 Watt.

Wydaje mi się ze ograniczając nawozy, co2 oraz światło do minimum, będę mógł wystartować zbiornik nawet przy mniejszej ilości roślin.
Ale może jednak nie mam racji? Poprawcie mnie proszę.

Specjalnie nie pisałem LT, HT ponieważ:
Przy tej ilości światła to już nie ma mowy o LT. Zdaje sobie sprawę ze będę musiał nawozić. Natomiast HT dla mnie to akwarium z bardzo wyśrubowanymi parametrami, tak aby rośliny dostawały maksymalne przyrosty. Ja nie mam żyznego podłoża, oraz ilość światła jest na granicy 0,5W/l wiec ma być to coś pomiędzy. MT?

slawcia

jedrek1911 Kraków

03 sty 2011, 23:55   (#6)  

Mało światła, mało (albo wcale) CO2, ograniczone nawożenie - to przepraszam jak mają Ci urosnąć te rośliny, które zasadzisz??? W warunkach niedoborów wygrają glony.
Daruj sobie te zestawy z Allegro, poczekaj, aż ktoś z forum będzie robił dużą przycinkę, może poszukaj kogoś z okolicy i umów się z nim wcześniej. Na początek bierz wszystko jak leci, byle dużo, potem będziesz cyzelował aranż.
Taki start o jakim piszesz imho nie ma szans powodzenia.

Pozdr
Jedrek

jedrek1911
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

slawcia Pruszcz Gd.

04 sty 2011, 22:09   (#7)  

Masz racje. Postaram się zdobyć jak najwięcej roślin. Start powinien być zdecydowanie łatwiejszy.

OT. Jeżeli czyta ten watek ktoś z okolic trójmiasta kto mógłby oddać lub niedrogo odsprzedać rośliny proszę o kontakt na priv. Koniec OT

No dobrze. A co z automatycznym dozowaniem nawozów. Czy ktoś już to przerabiał?

slawcia

12 sty 2011, 12:52   (#8)  

Witam
Ja z niecierpliwością czekam na opis twojego patentu na automatyczną podmianę wody :)

norbii
Ranga: Stały bywalec

slawcia Pruszcz Gd.

13 sty 2011, 22:25   (#9)  

Troche to potrwa. W chwili obecnej czekam na elementy. Jak tylko przetestuje uklad na "zywym organizmie" dam znac. Nie zdaze jednak wczesniej niz koniec lutego.

slawcia

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20260817_170455.jpg

Prośba o wsparcie czego brakuje lub jest za dużo.

dlinek w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 184
Cześć, Od ok 6 miesięcy mam akwarium 80x40x40cm. Podłoże aktywne yokuchi jiban soil 20litrów. Woda RO z Demi na końcu bo w kranie dużo krzemianów. Mineralizacja Qualdrop gh plant na gh ok 7. Tds. 160....
20250820_202846.jpg

Compsopogon - prośba o poradę

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2585
Cześć. Na początku czerwca zrestartowałem założony bez żadnej wiedzy zbiornik i uruchomiłem go na nowo na podłożu aktywnym (dokładny opis baniaka poniżej). Około półtora/dwóch miesięcy temu pojawił s...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9086
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
DSC_0379.JPG

200l - start i potrzebuję waszej pomocy

adamon w Akwaria · Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32542
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach. Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
IMG20250315184437.jpg

0??l -Start akwarium - Robcio12

Robcio12 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7073
Witam moje 2 tygodniowe akwarium
IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7949
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3405
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Bimbrownia do akwarium 400l

Baczek28 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8833
Witam, mam akwarium 400 litrowe i przymierzam się do zakupu bimbrowni co2. Jaki zestaw polecacie?

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4986
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Statystyki

Ten temat przegląda 346 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570980
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 346 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.