Wolno rosnące mchy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wolno rosnące mchy

Liczba wyświetleń: 1525·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 sty 2011, 23:40 Wolno rosnące mchy  (#1)  

W nowo założonym akwarium roślinnym mchy bardzo wolno rosną. :roll: Czy macie jakieś sprawdzone metody/sposoby które skutecznie przyspieszą ich wzrost? Pozdrawiam :wink:

Gość

michal.l myslenice

02 sty 2011, 23:42   (#2)  

Bardzo wolno tzn,czym nawozisz,jakie podłoże, jakie światło nikt chyba nie jest jasnowidzem polecam potas + co2

michal.l
Ranga: Początkujący

Miasto: myslenice

sarlight Kraków

03 sty 2011, 01:20   (#3)  

Najpierw zastosuj się do wskazówek znajdujących się tutaj: https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=30717

A mchy zasadniczo rosną wolno...

sarlight
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Be-Pio Lublin

03 sty 2011, 18:10   (#4)  

Witam
1.najwazniejsze jest swiatło.
2. Zbilansowane nawożenie.
3. Aklimatyzacja mchów czyli ustabilizowane warunki w akwarium.Niektóre mogą na dpbre ruszyć dopiero 3-4 m-c po założeniu akwa.

pozdrawiam
Piotr
pozdrawiam i zapraszam na moją stronę
www.aquascaping.com.pl
Obrazek

Be-Pio
Ranga: Najlepszy Aquadesigner 2015

Miasto: Lublin

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

17-180722.jpeg

Mchy w aranżacji - użycie i przygotowanie do szczepienia

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3906
17-180722.jpeg Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...

Rośliny rosnące nad lustrem wody.

z.krzysztof w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2960
Witam Poszukuje roślin które mogą rosnąć nad lustrem wody tzn. cała roślina - tylko korzenie zatopione w wodzie. Ostatnio przeglądałem fotorelacje zbiornika 72l - Harrenhal - kakarot - który bardzo m...

microsorum czy mchy?

micuch11 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2704
Witam mam takie pytanie co będzie lepsze na korzeń do LT i łatwiejsze w uprawie ? Chciałbym coś szybko rosnącego .

Niskie i szybko rosnące cryptocoryny.

micuch11 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1999
Witam myślę o zrobienie trawnika z cryptocoryny w akwarium Low Tech i jaki gatunek by się nadawał. Na pewno parva odpada ,bo rośnie bardzo wolno. Akwarium 112l oświetlenie 2x24 w T5 , podłoże wiadomo ...

W jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ?

kamil_waw w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1468
Witam w jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ? Zakupiłem 6 rodzajów mchu i zastanawiam się jak nimi obsadzić korzeń aby jeden drugiemu nie zasłaniał światła.Mchy które kupiłem to : Christmas Mos...

Szybko rosnące mchy

Fretka w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2761
Jakie by to były gatunki? wszędzie gdzie patrzę to nie jest napisane o tempie wzrostu. No i czy takie mchy mają wymagania co do oświetlenia.

Czy warto stosować mchy na granicy podłoża i dekoracji?

sierzgniotal w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1836
Miałem problem z dwoma mchami, Taiwan i Willow. Były przyczepione do kamyczków, chciałem zrobić z nich trawnik, ale zmieniłem zdanie. Wybór padł na Glossostigmę i Hydrocotylę . Mchy teraz czekają w ni...

Mchy i krewetki

lukaszCK w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4225
Witam przedstawiam moje krewetkarium wymiary zbiornika: 51x24x25h fitracja: filtr hamburski podłoże: czarny piasek kwarcowy ogrzewanie: brak oświetlenie: lampka Solar duo 23W Philips to...

Rosnące korzonki z międzyweźli

Danoek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3328
Witam Mam problem z roslinkami tzn. wyrastają w dużej ilośći im korzonki z międzywęźli i rotala nie rośnie prosto tylko wygina się. Jaką może być tego przyczyna. Oto dane moje akwarium: Objętoś...

Mchy, mchy i jeszcze raz mchy :)

Ishthar w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4124
Witam to mój pierwszy post na tym forum, przyglądam się mu od dłuższego czasu i jestem pełna podziwu co niektórzy potrafią stworzyć w swoim akwarium wiele z nich to prawdziwe arcydzieła :) Chcę stworz...

Statystyki

Ten temat przegląda 1674 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1674 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.