W nowo założonym akwarium roślinnym mchy bardzo wolno rosną. Czy macie jakieś sprawdzone metody/sposoby które skutecznie przyspieszą ich wzrost? Pozdrawiam
Witam
1.najwazniejsze jest swiatło.
2. Zbilansowane nawożenie.
3. Aklimatyzacja mchów czyli ustabilizowane warunki w akwarium.Niektóre mogą na dpbre ruszyć dopiero 3-4 m-c po założeniu akwa.
17-180722.jpeg
Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
Witam
Poszukuje roślin które mogą rosnąć nad lustrem wody tzn. cała roślina - tylko korzenie zatopione w wodzie. Ostatnio przeglądałem fotorelacje zbiornika 72l - Harrenhal - kakarot - który bardzo m...
Witam myślę o zrobienie trawnika z cryptocoryny w akwarium Low Tech i jaki gatunek by się nadawał. Na pewno parva odpada ,bo rośnie bardzo wolno. Akwarium 112l oświetlenie 2x24 w T5 , podłoże wiadomo ...
Witam w jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ? Zakupiłem 6 rodzajów mchu i zastanawiam się jak nimi obsadzić korzeń aby jeden drugiemu nie zasłaniał światła.Mchy które kupiłem to :
Christmas Mos...
Miałem problem z dwoma mchami, Taiwan i Willow. Były przyczepione do kamyczków, chciałem zrobić z nich trawnik, ale zmieniłem zdanie. Wybór padł na Glossostigmę i Hydrocotylę . Mchy teraz czekają w ni...
Witam
Mam problem z roslinkami tzn. wyrastają w dużej ilośći im korzonki z międzywęźli i rotala nie rośnie prosto tylko wygina się. Jaką może być tego przyczyna.
Oto dane moje akwarium:
Objętoś...
Witam to mój pierwszy post na tym forum, przyglądam się mu od dłuższego czasu i jestem pełna podziwu co niektórzy potrafią stworzyć w swoim akwarium wiele z nich to prawdziwe arcydzieła :) Chcę stworz...
Statystyki
Ten temat przegląda 1674 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
• Liczba postów: 570933
• Liczba wątków: 48794
• Użytkownicy: 36922
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1674 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej