glony/nie glony - prosba o identyfikacje
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Od jakiegos czasu pojawia sie mi na kamieniach i roslinach taki grysik. Usowam go szczoteczka szorujac kamienie przed kazda podmiana wody, ale po nocy znow sie pojawia. Nie widze aby sie poruszaly te kropeczki, ale odnosze wrazenie ze sie przemieszczaja.
Czy ktos powie mi co to za "cholerstwo"?
-
rapier
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
grysik czyli kaszka manna. To nie jest kruszywo bo pojawia sie po kazdym czyszczeniu skalek. Te biale kropki wydaja sie miec ciemniejszy srodek ale wielkosc ich okolo 0,2mm utrudnia obserwacje. Zbiornik jest dojrzaly a w filtrze nic nie zmienialem
-
rapier
●
-
Aaa grysik. Myślałem, że chodziło Ci o zdrobnienie od słowa grys;P
Te białe kropki wydają się dosyć dziwne... Ja przynajmniej nigdy nie miałem z czymś takim
-

sarlight
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
No i stala sie rzecz dziwna. Widac ze mam nieproszonych gosci a to sa ich jajka albo larwy. Dalem do wody ciut nadmanganianu potasu co spowodowalo zenagle zauwazylem pelno wijacych sie w wodzie malenkich jakby pjaweczek. NAprawde niewielkich. Ciekawe czy nadmanganian potasu je " zdenerwowal" czy podrajcowal ze wyszly z ukrycia.
POMOCY!!! Co to moze byc i jak sie tego pozbyc???????
-
rapier
●
-
a te kamienie to co to jest? kupywales czy czy z pola, moze te larwy tam siedza
-
Anonim 16408
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Możliwe ze to jakiś gatunek nicienia .Ryby labiryntowe sa najlepszymi pogromcami tych przybyszy ,zwłaszcza wielkopłetwy .
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Cześć.
Na początku czerwca zrestartowałem założony bez żadnej wiedzy zbiornik i uruchomiłem go na nowo na podłożu aktywnym (dokładny opis baniaka poniżej).
Około półtora/dwóch miesięcy temu pojawił s...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|