525 L -Początek-Jacek Jeziorowski - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

525 L -Początek-Jacek Jeziorowski

Liczba wyświetleń: 4599·Odpowiedzi: 11
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
rys1024 Lubrza
Witam wszystkich .... moje pierwsze akwarium...

Zbiornik: Aquel DE LUXE LINE 150, zamknięte, pokrywa alu modułowa z oświetleniem T5 4x54W
Wymiary: 150x50x70
Oświetlenie : T5- 2x 54W- Arcadia T5 Plant Pro,2x 54W Arcadia Original Tropical T5 Pro
Nawożenie: na razie brak, tylko bakterie :
CO2- zestaw do nawożenia JBL ProFlora m1003
zawiera:
- butla CO2 2kg
- reduktor z dwoma manometrami
- elektrozawór
- licznik bąbelków
- jednostka sterująca JBL Proflora CO2 pH Control 12V
-dyfuzor Tajfun (Vario dyfuzor) długość 45 cm
Dawkowanie CO2 - automatycznie przez kom. JBL w zależności od histerezy PH i KH dobiera ilość CO2 jest to zazwyczaj ok. 25 mg/l
Podłoże : ADA Aqua Soil Amazonia ok 45 l.
Parametry wody: PH 7,0 KH 7,5 ( wynik odczytany z kom. JBL ) innych jeszcze nie mierzyłem
Temperatura: 26-27- Grzałka JAGER TSRH 250W
Filtracja : EHEIM PROFESSIONEL 3 2080 1200l/1h
wypełnienie filtra:
-Eheim EHFIMECH + gąbka+ włuknina
-Eheim EhfiSubstrat Pro
-Węgiel ok. 1 l
Kamienie : Grey Mountain
Korzenie 3x Red Moor Wood
Rośliny:
niestety nie pamiętam ale jak znajdę zamówienie to przepiszę co zasadziłem
Ryby: na razie 6x sklar, 2x pielęgnica Severum Gold

A teraz lista pytań:
1. Na korzeniach w kilku miejscach zaobserwowałem śluzowaty białawy nalot, czy to jest szkodliwe dla ryb i roślin i co z tym zrobić ?
2. Jak długo korzonki będą wypływały i barwiły wodę...
3. Woda jest mętna i żółtawa, widać maleńkie drobinki unoszące się w toni. Od startu podaję codziennie bakterie Brightwell Aquatics MicroBacter7 w ilości zalecanej przez producenta, ale woda nie krystalizuje się. Włożyłem także węgiel do filtra i dalej nic...
Czy to jest wina niedojrzałego zbiornika? Czy szukać przyczyny gdzie indziej ? Co robić dalej ?
4. Woda ma specyficzny zapach ( coś jak torf, mimo że nigdzie go nie dałem -chodzi o filtr ) czy tak powinno być ?
5. Kiedy zaczęć nawozić ? Czy warto stosować nawozy "wszystko w jednym" np. Waterlife TropiFlora , czy lepiej osobno nawozy odpowiedzialne za mikro i makro ?
6. Na co pozwoli mi aktualne oświetlenie- chodzi o gatunki roślin które będą rosły przy tak małym natężeniu światła - ok 0,45 W/l, proszę o kilka typów roślinek do dużego i wysokiego akwa, w którym zamierzam docelowo trzymać spokojne (nie ryjące) pielęgnice (nie wykluczam że będą to paletki, ale na razie do paletek to długa droga)

Niebawem zamieszczę fotki ale na razie to nędza z rozpaczą.. rośliny nie rosną (oprócz wywłucznika i kabomby) woda mętna i brak pomysłu na aranż.... więc nie ma czym się chwalić... :(

Proszę i kilka rad dla początkującego, na co powiniem zwócić uwagę żeby w końcu wystartować i co będzie teoretycznie rosło w moim zbiorniku,
serdeczne dzięki , pozdrawiam
Jacek
Nowicjusz... ale pełen zapału
Ostatnio edytowano 13 sty 2011, 04:39 przez rys1024, łącznie edytowano 1 raz

rys1024
Ranga: Początkujący

Miasto: Lubrza

02 sty 2011, 10:52   (#2)  

witam........jesli chodzi o bialy nalot na korzeniu to niczym sie nie przejmuj .niektorzy usuwaja to "mechanicznie" ale to samo przechodzi po okolo 14 dniach.....pamietaj ze w korzeniu tez zachodza rozne reakcje i dlatego wystepuje efekt plesni...........jesli chodzi o barwienie wody to jest to spowodowane korzeniami...one roznie tona mozesz je na poczatku przytrzymac kamieniem ktory pozniej usuniesz....jesli chodzi o nawozy niech sie inni wypowiedza ja uzywam tylko zelaza i rosnie wszystko ok ale to zalezy od baniaka moim zdaniem...........ja mialem baniak 340 l o takim samym naterzeniu swiatla i rosly mi nawet czerwone rosliny przy czym na trawnik bedzie za malo.....pozdrawiam

qba25

maslo_82 Poznań

02 sty 2011, 11:36   (#3)  

biały nalot zlikwidują zbrojniki, co do barwienia wody to pomoże uzycie purigenu.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
rys1024 Lubrza

03 sty 2011, 00:07   (#4)  

Wielkie dzięki..... kupiłem plurigen i zaczynam działać.... ile światła muszę dołożyć żeby zaczeły rosnąć czerwone roślinki i coś na trawniczek .....Mam pewien problem trudno będzie dołożyć jakąś belkę oświetleniową T5 , po prosty w tej pokrywie to już nie możliwe... myślę o lampie HQI ale musi być taka żeby schować ją pod pokrywę.... Nie ma szans powieszenia nad aqwa...żona nie pozwoli.... co robić ? .....
Jacek

rys1024

LeweLeweLof Łódzkie

03 sty 2011, 01:00   (#5)  

Nie dawaj na razie purigenu. Barwią ci korzenie i najbardziej amazonia. Musisz swoje odczekać i po prostu wyczyścić wode podmianami. Jak teraz wsadzisz purigen to może i owszem oczyści wodę ale cały sie też zużyje. Szkoda go, jeszcze ci sie przyda:) Miesiąc musi akwa postać żeby użyć purigenu. W tym czasie powinno tez przejść zmętnienie wody.
To tez jest sprawa niedojrzałego filtra. Dobrze działasz na razie:) troche cierpliwości. Jak akwa sie ustabilizuje zniknie tez ten dziwny zapach.
Co do oświetlenia. Mialem tak samo jak Ty. Nie wiem jak masz rozłożone świetlówki ale jeśli wszystkie są na środku to masz tez pewnie niedoświetlone boki. Wymień przynajmniej jedną parę świetlówek na 80W. To powinno rozwiązać problem chociaż masz dość wysokie akwa. Ale jak wymienisz te świetlówki to parvula pójdzie.
Co do roślin no to trudno powiedzieć. Z pielęgnicami jeszcze jest ten problem że poza swoim ryciem też rozmiarami troszkę mogą ci demolować delikatniejsze rośliny.
Nawozić od startu ale wyłącznie potasem. Jak zauważysz że rośliny zwolniły albo inne braki wtedy reszta. Najtaniej K2SO4 - do kupienia na allegro za parę złotych.

LeweLeweLof
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódzkie

rys1024 Lubrza

03 sty 2011, 17:19   (#6)  

Dzieki za radę, potas zamówiony, czekam na przesyłkę... od jutra zaczynam ostro podmieniać wodę filtr RO idzie pełną parą.. zamierzam podmieniać co 3 dni 30% na samo RO +mineralizator zobaczymy co się zacznie dziać....Co do obsady ryb decyzja zapadła... będą palety w piątek wybieram się do sklepu po roślinki.... bo to co zasadziłem albo nie rośnie albo pogineło....Wybrałem sklep stacjonarny Karela Rataja jest w Superku w CZ to 30 km odemnie a ceny 3 razy niższe niż w polskich internetówkach ! I można ze sprzedającym porozmawiać doradzi itd... u nas niestety nie udało mi się skontaktować ze sprzedającym i roślinki kupiłem na pałę ( z grzeczności nie wymienię nazwy sklepu, który mnie totalnie olał, mimo iż zostawiłem 400 pln za roślinki...) Fotka akwa niebawem już wyciągnełem statyw :) Zbiornik jako mebel wygląda przyzwoicie natomiast w środku panuje jeszcze chaos. Uzbroiłem się w cierpliwość bo wiem że to jedyna droga do zbirnika jakie można podziwiać na tym forum. Niektóre aż dech zapierają...i tu gratuluje Kolegom.
Chętnie posłucham Waszych rad i spostrzeżeń bo są one zdecydowanie trafniejsze niz wiedza książkowa.... pozdrawiam i do natępnego postu już z fotkami akwarium :)
Jacek

rys1024

LeweLeweLof Łódzkie

03 sty 2011, 17:25   (#7)  

Takie coś dla przypomnienia :D https://sklep.roslinyakwariowe.pl/roslin ... 4&sort=2a&%?page=podzial-biotopy-rosliny-paletek. Jeszce jedno... Ja bym sie tu w RO narazie nie bawił - wystarczy zwykła kranówka. Chodzi raczej o wypłukanie akwa niż zagłębianie się w miękką wodę. Co innego oczywiście z paletkami. Moze wstrzymaj sie z zakupem paletek (tak wiem jak to boli :D ) do czasu ustabilizowania akwa. Paletki do najtańszych ryb nie należą a lepiej je wprowadzić do ustabilizowanego akwa niż stabilizować z nimi.

LeweLeweLof

rys1024 Lubrza

03 sty 2011, 19:15   (#8)  

Witam
Oczywiście paletki to przyszłość...na razie nie ma o czym nawet mówić, ale akwa będę prowadził w stronę tych ryb...na razie musi dojrzeć ustabilizować się itd.... Dlaczego odradzasz wodę z RO ? Moja kranówa ma straszne parametry (twarda i lekko zasadowa) po za tym śmierdzi chlorem....Po prostu chcę poćwiczyć prowadzenie akwa na wodzie z RO bez ryb. W chwili obecnej tylko 6 skalarków i 2 severum jak padną płaczu nie będzie... A docelowo paletki ale oczywiście jak jak się wszystko ustabilizuje i będę pewny że akwa dojrzało i nie będzie mnie zaskakiwało ......Napisz proszę dlaczego nie stosować wody z RO, mam ją gratis z własnej produkcji....(kupiłem filtr RO, 3 beczki, pompę i długi wąż więc wymienia się bezproblemowo). Posiadam również sól do mineralizacji... chcę poćwiczyć jak preparuje się mięką dobrą wodę...:)
Wieczorkiem robię za fotografa , może już dzisiaj będą fotki... pozdrawiam
Jacek

rys1024

LeweLeweLof Łódzkie

04 sty 2011, 21:30   (#9)  

Nie chciałem ci odradzać RO. Chodziło mi raczej o to czy jest sens bawić się w to przy częstych wymianach wody na poczatku. Ja np. wymieniałem połowę wody co 2 - 3 dni wiec nie wiem czy dasz rade tak płukac akwa. Wiem że moze niepotrzebnie tak często robiłem podmiany ale nie moglem znieść tej zupki w akwa :) Poza tym przy starcie z amazonią zaleca sie tak czeste wymiany wody do momentu wyczyszczenia wody. Jeżeli masz możliwość takiej produkcji RO to pewnie że dawaj ale przy tej obsadzie jaką masz czyli skalarki i severum wystarczy narazie chyba zwykła kranówka. Jak unormujesz sytuację z barwieniem wtedy lej tak jak planujesz.

LeweLeweLof

rys1024 Lubrza

13 sty 2011, 04:48   (#10)  

zamieściłem fotki.....wstyd....
będzie restart.....bo zero aranżu i nawałnica brunatnic.....
zbiornik ma potencjał (chodzi o puste akwa :) ale ja jakoś nie mogę na razie tego wykorzystać , wystartowałem na pałę.... bez pomysłu i konsekwencji....
świeciłem na maxa, nie podmieniałem wody i nie mierzyłem parametrów....
i są tego efekty....jedna wielka porażka....
ale i małe plusiki, trochę przepłukałem amazonię...i nazbierałem trochę roślinek....
a najważniejsze że dużo czytałem Waszych postów i wydaje mi się iż mam już zalążek wiedzy (przynajmniej teoretycznej ) ażeby wreszcie ruszyć na całego z własnym akwa....
Do zobaczyska przy następnym starcie.... myślę że to będzie tym razem udany....
Jacek

rys1024

Skuter41 little england

13 sty 2011, 05:22   (#11)  

trzymam kciuki za restart :) wirze że zdobyta wiedza pomoże.
p.s korzenie daj odwrotnie niż do tej pory :D

Skuter41
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: little england

13 sty 2011, 09:44   (#12)  

Witam! Po podmianie zaszczep bakterie nitryfikacyjne znacznie przyśpieszysz osiągnięcie tzw. równowagi. Co do korzeni, to w moim przypadku gotowałem je przez cały dzień zlewając wodę kilkanaście razy i mimo wszystko barwiły wodę przez 1,5 miesiąca. Największy konar i tak pływał przez 2 miesiące. :)

norbii

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

250l- początek ...

wojtek1980 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 172 · Wyświetlenia: 62818
Witam, Przedstawiam początki zakładania drugiego zbiornika w życiu. Pierwsze było poligonem doświadczalnym, mam nadzieję, że teraz będzie duuuużo lepiej :) Dzisiaj zacząłem skręcać szafkę z płyt...
1.jpg

Kostka 64L 40x40x40 ow początek 18.08.2011

jacek2121 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 10574
Witam przedstawiam nowe akwarium:) Zbiornik: Akwarium ow 64L 40x40x40 Oświetlenie: 2x36w Podłoże: Aqua art substrate II+ Woda: Kranowa Filtracja: Filtr zewnętrzny Eh...
1.jpg

126L Mazur Jacek

jacek2121 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 5480
Zbiornik: Akwarium 70 cm długość 45cm szerokość 40 wysokość Oświetlenie: 3x18W 1x sylvana grolux 2x day light Podłoże: To JBL manado oraz substrat ActiSubstrate Woda: Kranowa ...

[500L] Klasyka naturalnego stylu - Jacek

jacek_1970 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 23533
Witajcie, Dziś rękami naszego wspólnego kolegi, na razie nie ujawnię kogo, wystartowałem po Bożemu zbiornik 500L. Hardware: 1) Optiwhite 120x70x60 (sz. x gł. x wys) 15mm bez wzmocnień 2) P...

Początek przygody, krewetkarium 20l. Czekam na sugestie.

Istotka95 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1407
Witam wszystkich którzy postanowili zerknąć na mój wątek. Obecnie jest w trakcie tworzenia drugiego krewetkarium, pierwsze raczej założyłam bez zastanowienia i czytania o tym. Te małe urocze skorupiak...

Pierwszy projekt i początek przygody

tomandmarioletta w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 5774
Kupiliśmy z żoną pierwsze akwarium nie mając zielonego pojęcia o akwarystyce. Popełniliśmy wszystkie możliwe błędy jakie można było popełnić. Wybór padł na Juwel rekord 700 bo... miał wszystko. Pokryw...

500L - "Nazwa zostanie wypracowana" - Jacek

jacek_1970 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 54 · Wyświetlenia: 20590
Po ponad rocznej walce ze zbiornikami 320L, 30L i 25L obfitującej we wzloty i upadki dojrzałem do postawienia zbiornika, który ma swoim wyglądem zdobić salon w moim domu. Najbardziej marzy mi się zbi...

96 l - początek -Bernard Antoszewski

BenusS91 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 9181
Witam :) To jest moje pierwsze w życiu akwarium więc proszę o wyrozumiałość :) Proszę o wszelkie porady co mogę zmienić w moim akwarium bo jestem bardziej zielony niż moje rośliny w nim :D Obj...

112L - Ogólne - Jacek F.

wizjo w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7527
No i po wielu bojach przebojach "cuś" wystartowało. W planach było co innego ale wyszło ze względów czysto ekonomicznych co innego.Cieszę się ze duże Moje własne :> Ten topik potraktuje jako sw...

[63L] - Początek przygody - Bielkins

Bielkins w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6535
Witam, przedstawiam moje pierwsze akwarium roślinne. Dane: Objętość: 63L Wymiary: 60x30x35 Oświetlenie: 2x24W - Philips MASTER T5 /840 & MASTER T5 /865 Nawożenie: przez pierwsze ...

Statystyki

Ten temat przegląda 282 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 282 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.