Witam wszystkich .... moje pierwsze akwarium...
Zbiornik: Aquel DE LUXE LINE 150, zamknięte, pokrywa alu modułowa z oświetleniem T5 4x54W
Wymiary: 150x50x70
Oświetlenie : T5- 2x 54W- Arcadia T5 Plant Pro,2x 54W Arcadia Original Tropical T5 Pro
Nawożenie: na razie brak, tylko bakterie :
CO2- zestaw do nawożenia JBL ProFlora m1003
zawiera:
-
butla CO2 2kg
- reduktor z dwoma manometrami
- elektrozawór
- licznik bąbelków
- jednostka sterująca JBL Proflora CO2 pH Control 12V
-dyfuzor Tajfun (Vario dyfuzor) długość 45 cm
Dawkowanie CO2 - automatycznie przez kom. JBL w zależności od histerezy PH i KH dobiera ilość CO2 jest to zazwyczaj ok. 25 mg/l
Podłoże : ADA Aqua Soil Amazonia ok 45 l.
Parametry wody: PH 7,0 KH 7,5 ( wynik odczytany z kom. JBL ) innych jeszcze nie mierzyłem
Temperatura: 26-27-
Grzałka JAGER TSRH 250W
Filtracja : EHEIM PROFESSIONEL 3 2080 1200l/1h
wypełnienie filtra:
-Eheim EHFIMECH + gąbka+ włuknina
-Eheim EhfiSubstrat Pro
-Węgiel ok. 1 l
Kamienie : Grey Mountain
Korzenie 3x Red Moor Wood
Rośliny:
niestety nie pamiętam ale jak znajdę zamówienie to przepiszę co zasadziłem
Ryby: na razie 6x sklar, 2x pielęgnica Severum Gold
A teraz lista pytań:
1. Na korzeniach w kilku miejscach zaobserwowałem śluzowaty białawy nalot, czy to jest szkodliwe dla ryb i roślin i co z tym zrobić ?
2. Jak długo korzonki będą wypływały i barwiły wodę...
3. Woda jest mętna i żółtawa, widać maleńkie drobinki unoszące się w toni. Od startu podaję codziennie bakterie Brightwell Aquatics MicroBacter7 w ilości zalecanej przez producenta, ale woda nie krystalizuje się. Włożyłem także węgiel do filtra i dalej nic...
Czy to jest wina niedojrzałego zbiornika? Czy szukać przyczyny gdzie indziej ? Co robić dalej ?
4. Woda ma specyficzny zapach ( coś jak torf, mimo że nigdzie go nie dałem -chodzi o filtr ) czy tak powinno być ?
5. Kiedy zaczęć nawozić ? Czy warto stosować nawozy "wszystko w jednym" np. Waterlife TropiFlora , czy lepiej osobno nawozy odpowiedzialne za mikro i makro ?
6. Na co pozwoli mi aktualne oświetlenie- chodzi o gatunki roślin które będą rosły przy tak małym natężeniu światła - ok 0,45 W/l, proszę o kilka typów roślinek do dużego i wysokiego akwa, w którym zamierzam docelowo trzymać spokojne (nie ryjące) pielęgnice (nie wykluczam że będą to paletki, ale na razie do paletek to długa droga)
Niebawem zamieszczę fotki ale na razie to nędza z rozpaczą.. rośliny nie rosną (oprócz wywłucznika i
kabomby) woda mętna i brak pomysłu na aranż.... więc nie ma czym się chwalić...
Proszę i kilka rad dla początkującego, na co powiniem zwócić uwagę żeby w końcu wystartować i co będzie teoretycznie rosło w moim zbiorniku,
serdeczne dzięki , pozdrawiam