Witam wszystkich.
Jest to mój pierwszy post na tym forum chociaż obserwuje je od ponad 3 miesięcy. Opis akwarium zamieszczę w najbliższych dniach. Od ponad 1,5 miesiąca stosuje suche sole do nawożenia i w tym temacie mam pytanie:
Sole dawkuje według kalkulatora Spidera zamieszczonego w jednym z jego postów, mianowicie:
"Pomnóż pojedynczą dawkę w łyżeczkach przez 12 => [3/16 łyżeczki KNO3] x 12 = 2 i 1/4 łyżeczki KNO3
[1/16 łyżeczki KH2PO4] x 12 = 3/4 łyżeczki KH2PO4
[1/2 łyżeczki MgSO4x7H2O] x 12 = 6 łyżeczek MgSO4x7H2O
Dodaj to wszystko do 600ml wody z kranu lub destylowanej.
Teraz, mieszanka posłuży na 12 dawek, więc każda dawka wyniesie 600ml/12 = 50ml
To czyni życie łatwiejszym, ponieważ potrzebujesz tylko trzy dawki tego NPK na tydzień."
Jest to mieszanka dla zbiornika o poj. ok 80l, natomiast Ja posiadam zbiornik 240l więc mnożę w/w mieszankę razy trzy i powinno być wszystko ok, jednocześnie zdaję sobie sprawę iż na piękny zbiornik składa się jeszcze wiele czynników niż tylko nawożenie.
Pytanie jest takie:
W momencie wsypania potrzebnych ilości soli do 600ml wody powstaje mieszanka o ok. 900ml i w tym momencie mam trochę "banie" w głowie ponieważ nie wiem jak podzielić powstały nawóz:
Opcja 1:
tak jak napisał Spider:
600/12=50ml (co trochę dla mnie nie ma sensu bo mieszanka ma 900ml)
Opcja 2:
900/12=75ml
Zdaję sobie sprawę iż ten post może być dla znawców tematu dość banalny, ale będę bardzo wdzięczny za pomoc.