Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam. Mam pytanie czy zawarty w erytromycynie w płynie alkohol etylowy(jako sub. pomocnicza) ma szkodliwy wpływ na krewetki? Pozdr.
-
ToMayz
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Alkohol do krewetek jak najbardziej, najlepiej białe wytrawne.
Sorki, to taki żarcik sylwestrowy. 
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
Aldesan E również zawiera C2H5OH i krewetki tolerują jego stosowanie więc myślę że powinno być ok.
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
Coś mi dzwoni po głowie, ale nie wiem, w którym kościele. Może przy okazji uda się to wyjaśnić. Wydaje mi się, że alkohol na dobrą sprawę może być źródłem węgla na podobieństwo easy carbo, czy aldesanu, który też chyba jest alkoholem. Alkohol staje się też pożywką dla bakterii. Co niektórzy starsi akwaryści zalecali regularne dodawanie alkoholu do wody. Ponieważ chemikiem nie jestem ciekaw jestem Waszych opinii.
-
akbar
●
Alkohol etylowy jest pożywką dla bakterii denitryfikacyjnych, co jest pożądane przy chęci pozbycia się NO3. W przypadku akwariów roślinnych nie ma to znaczenia. A gdyby był lepszym źródłem CO2 dla roślin to już dawno by był stosowany.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
I z powodu powyżej, jest wódka wymieszana z glukozą jest wykorzystywana w akwariach morskich do zbijania NO3/PO4.
Pozdrawiam,
Tomek
Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.
-
tmaciak
●
Alkohol jest źródłem węgla dla roślin, ale niestety jego dawkowanie, aby nie przesadzić nie jest łatwe stąd nie znajduje on zastosowania w naszym hobby. Dawałem Aldesan E zawierający alkohol chyba 1,5 miesiąca w całkiem solidnych dawkach. Jeżeli nie podlegałby on biodegradacji to jego stężenie wzrastałoby i w pewnym momencie już by szkodziło. W akwarium były też najpopularniejsze krewetki i nic się im nie stało.
U mnie nic wielkiego się nie działo, ale sporo osób miało problemy z Aldesanem (mleko w wodzie) zwalając to na alkohol. Stąd byłbym ostrożny w zamianie EC na alkohol. Z ciekawości to sobie policzyłem jaka dawka, czemu odpowiada i....
- zakładając, że EC ma stężenie 3% aldehydu glutarowego (tego nie wiem na 100%): https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=28299 i dodawaniu 2 ml dziennie na 100 l (według zaleceń) uzyskujemy ilość węgla w przeliczeniu na CO2 równą 1,4 mg/l (tygodniowo 9,7 mg/l). Niewiele większą ilość CO2 (10,2 mg/l) uzyskujemy dodając 0,2 ml 40% wódki. Jak widać wyniki są miażdżące. Pozostaje jednak kwestia przyswajania węgla z EC i z wódki. Tu nie byłbym takim optymistą, aby twierdzić, że tą ilością wódki można zastąpić EC.
-

zulix
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
gdyby był lepszym źródłem C a nie CO2
a aldesan to mieszanina wody alkoholu i aldehydu glutarowego (gdzie ten ostatni to źródło węgla podobnie jak w EC) ;]
-

Waleń
●
-
zulix napisał(a):Alkohol jest źródłem węgla dla roślin, ale niestety jego dawkowanie, aby nie przesadzić nie jest łatwe stąd nie znajduje on zastosowania w naszym hobby. Dawałem Aldesan E zawierający alkohol chyba 1,5 miesiąca w całkiem solidnych dawkach. Jeżeli nie podlegałby on biodegradacji to jego stężenie wzrastałoby i w pewnym momencie już by szkodziło. W akwarium były też najpopularniejsze krewetki i nic się im nie stało. U mnie nic wielkiego się nie działo, ale sporo osób miało problemy z Aldesanem (mleko w wodzie) zwalając to na alkohol. Stąd byłbym ostrożny w zamianie EC na alkohol. Z ciekawości to sobie policzyłem jaka dawka, czemu odpowiada i.... - zakładając, że EC ma stężenie 3% aldehydu glutarowego (tego nie wiem na 100%): https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=28299 i dodawaniu 2 ml dziennie na 100 l (według zaleceń) uzyskujemy ilość węgla w przeliczeniu na CO2 równą 1,4 mg/l (tygodniowo 9,7 mg/l). Niewiele większą ilość CO2 (10,2 mg/l) uzyskujemy dodając 0,2 ml 40% wódki. Jak widać wyniki są miażdżące. Pozostaje jednak kwestia przyswajania węgla z EC i z wódki. Tu nie byłbym takim optymistą, aby twierdzić, że tą ilością wódki można zastąpić EC.
brzmi ciekawie, czyli pozostaje sprawdzić, to było by iście szwagrowe rozwiązanie, chociaż zamiast czystej obstawiał bym zastosowanie 40% roztworu C2H5OH w H2O ponieważ wódeczka niestety zależnie od wydania zawiera jakieś ilości cukru a ten z kolei jest wyśmienita pożywką ale przede wszystkim dla glonów (podobno )
i jeszcze jeden myk do sprawdzenia - a jak by tak dolewać kwasu węglowego? przecież CO2 + H2O = H2CO3 :>
EOT
(btw można by to tak wydzielić żeby nie było bałaganu  )
-

Waleń
●
-
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein
-

gogi509
●
- Miasto: Międzyrzecz/Dublin
Oczywiście myślę o czystej wódce a nie smakowej
Z cukrem to będę chciał zrobić kiedyś test glonowy  Wszyscy mówią, że idzie ku glonom - dla mnie to też nie jest abstrakcja, ale dopóki ktoś nie sprawdzi pewności nie będę miał. O glonotwórczym amonie też się wiele naczytałem i .... nawoziłem przez 2 miechy bez żadnego wysypu.
Waleń napisał(a):...i jeszcze jeden myk do sprawdzenia - a jak by tak dolewać kwasu węglowego? przecież CO2 + H2O = H2CO3)
Kwas węglowy prawie nie istnieje, tj. jest tylko w minimalnych ilościach w wodzie nasyconej CO2. Robiłem kiedyś obliczenia i mi wyszło, że w butelce przeciętnej mineralnej jest tyle CO2, że podnosi poziom CO2 w baniaku 200 l (bo mam takowy) o około 30 mg/l. Nie jest to więc tanie rozwiązanie, ale może się przydać, gdyby nagle w środku Świąt zabrakło CO2 w butli  do dorywczego utrzymania roślin w formie.
-

zulix
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
Jak się rozgadali
Zacząłem więc kurację erytromycyną (sinice) i od tego alkoholu to krewetki takie jakieś żywsze, zawsze 4 pływały, teraz wszystkich 6 widać, chyba się upiły 
-
ToMayz
●
jak krewetki biegają po akwarium to raczej nie jest oznaka ich dobrego samopoczucia 
-
Pethro
●
Powiązane tematy
Dzień dobry,
witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. W akwarystyce również początkujący.
Generalnie mam taka sprawę z krewetkami Red Cherry. A więc kilka tygodni temu ( podajrze początkiem s...
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Cześć,
wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
Cześć jeśli mój wątek się gdzieś dubluje to z góry przepraszam. Mam pytanie moja krewetka neocardina red cherry zaciążyła i ma tak dużą ilość jajeczek pod ogonem że mam wrażenie, iż te wypadną. Czy je...
Witam, od trzech miesiecy mam akwarium 20L i od jakiegos czasu krewetki neocaridiny padają srednio dwie/trzy na dzien
NO2 0
NO3 20
KH 6
pH 7,5
Gh 8
cl2 0
Dodam ze krewetki po jakims czasie robia sie...
Cześć,
w moim akwarium prawie na pewno zawitały pasożyty. Póki co u jednej z rybek gupika endlera (samicy) są widoczne objawy - wychudzenie, mimo apetytu, czerwone skrzela i glutowate odchody. Parame...
Witam wszystkich :)
Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry.
Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio.
Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
Witam wczoraj wpuściłem krewetki do swojego nowo założonego zbiornika ,wszystko było ok zachowywały się normalnie zerowany na dnie zapoznawały się z nowym otoczeniem dzis rano wszystkie są u góry tuż ...
|
|