Diody Led prawidłowe oświetlenie dna zbiornika o wysokości - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Diody Led prawidłowe oświetlenie dna zbiornika o wysokości

Liczba wyświetleń: 1124·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Mam akwarium 186 litrów o wysokości 50 cm. Posiadam już oświelenie LED SUPER-BLUE czyli dwa clustry po 12 diod LED 5mm. umieszczone na dnie akwarium Firmy Pollato z Katowic,ale w takich warunkach rośliny nie będą rosnąć bo zestaw wyposażony jest w 2 clustry po 12 Diod Led 70.000 mdc
Dokupiłem więc zestaw LED typu A-24, czyli 2 cluster w kolorze czerwonym i zielonym 120.000 mdc Według zapewnień producenta będą to optymalne warunki oświetlenia dna zbiornika do prawidłowego rozwoju roślin.
Wszystkie zestawy Diod LED są umieszczone na dnie zbiornika
Czy takie rozwiązanie spełni warunki oświetlenia podstawowego

zbigstan
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
gogi509 Międzyrzecz/Dublin

27 gru 2010, 01:32   (#2)  

Popraw mnie,bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.Chcesz oświetlać rośliny tylko od dołu???
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein

gogi509
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Międzyrzecz/Dublin

darma11 Płock

27 gru 2010, 03:11   (#3)  

No co... podejdziesz rośliny od dołu, oświetlisz blaszkę liściową... a one od spodu się nie spodziewają. Wywołasz stres i nawet anubias wybarwi się na czerwono.

darma11
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Płock

Krycha Tczew

27 gru 2010, 03:33   (#4)  

Yyy... a czemu ma służyć takie rozwiązanie ? nie masz miejsca na wstawienie zwykłego oświetlenia czy to taki experyment i dlaczego akurat diody LED ? Ciekawe jeszcze co to jest podstawowe oświetlnie - czy to coś w rodzaju potrzebnego do podstawowego rozwoju i całkowicie okrojonego funkcjonowania rośliny ? Chyba czegoś takiego nie ma albo ja źle roumuje... Bo tak niestety tego nie policzysz, bez barwy i ilości lumenów wytwarzanych przez te diod i ilością też nie ma co się kierować... Poszukaj na forum bo już kilka postów przeglądałem na temat oświetlenia led... :)

ps.
Żeby im się nie "pokreklało" i nie zaczęły rośnąć w drugą stronę :idea: hehe
Zmiana tematu jest skuteczna, kiedy jest mniej przejrzysta...

Krycha
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tczew

xinoxie Filipowice, małopolska

27 gru 2010, 10:46   (#5)  

Obawiam się że oświetlanie od dołu nie będzie najlepszym wyjściem. Generalnie w naturze słońce świeci od góry na rośliny i tak one się przystosowały więc moim zdaniem pomysł nietrafiony. Oświetlenie dna oznacza że jest na tyle dużo mocy świetlnej aby przeniknąć poprzez słup wody o wysokości w twoim przypadku 50cm do samego dna i dać odpowiednie oświetlenie dla roślin przydennych

Same diody umieścić nad lustrem wody i przymocować do np: pokrywy.

Jeżeli producent zapewnił że rośliny będą dobrze rosnąć to nie powinieneś się obawiać.
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--

xinoxie
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Filipowice, małopolska

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Aquael Leddy Slim BT - inteligentne belki LED z WRGB i UV-A

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1462
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2507
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
IMG_20260206_195046726_HDR.jpg

Żywotność belek led

andrzejkowac w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3573
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1519
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2366
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Oświetlenie do optiset200 aquaela

Tassman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4289
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1081
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Led pod pokrywę

kayaba w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2021
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3348
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Oświetlenie - Aquael vs Chihiros

arkadiuszsroka3 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3394
Cześć Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm. Zastanawiam się nad kilkoma lampami. Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...

Statystyki

Ten temat przegląda 420 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 420 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.