|
|
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam
Dzisiaj rano skalary złożyły ikrę na liściu i zastanawiam się czy zostawić tą ikrę w akwarium z rodzicami czy przenieść do innego zbiornika, i jeśli zgaszę światło to skalary będą nadal pilnować ikry czy poprostu ją zjedzą?
-
henry203
●
- Ranga: Początkujący
Witam henry203
możesz spokojnie odciąć liść z ikrą i włożyć do osobnego baniaka / najlepiej bez podłoża i roślin / pamiętając o ciągłym natlenianiu wody i temperaturze 27-28*C
-

Zbyszek17
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Cześć ja bym zostawił ikrę,tarlaki w ten sposób uczą się opiekować nią i nie tracą instynktu
macierzyńskiego.
-

Wozek
●
- Miasto: Konin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Możesz zrobić tak jak radzi Zbyszek17 jak będziesz widział że ikra "dojrzewa" tzn zaczynają się formować ogonki możesz pomyśleć o uruchomieniu hodowli solowca.
Młode na początku korzystają z zasobów woreczka ale na 2-3 dzień od momentu swobodnego pływania rozpoczynają pierwsze próby zdobywania pokarmu.
Możesz też zostawić złożoną ikrę w akwarium ogólnym. Sukces będzie mniejszy bo większa część młodych zginie z różnych przyczyn a i karmienie ich jest bardziej kłopotliwe ale za to jaka frajda i satysfakcja..
Problemem tez jest fakt że coraz rzadziej spotyka się pary w pełni troszczą się o potomstwo, często wykazują kanibalizm. Jezeli chcesz doczekać się potomstwa w takim przypadku dobrze jest zastosować o ile to możliwe ( miejsce złożenia ikry) siatkę ochronną. Postawienie siatki tak by ryby widziały ikrę ale nie mogły jej zjeść to doskonała forma nauki opieki dla rodziców. Można w ten sposób "nauczyć" tarlaki opieki nad potomstwem i któregoś dnia obserwować udane tarło bez jakiejkolwiek naszej ingerencji. Dobrze też jest zostawiać włączone światło na noc (lampka nocna) koło zbiornika, ułatwia to rodzicom opiekę i obronę ikry i narybku.
A udane tarło - obrona narybku, terytorium oraz odchów młodych przez rodziców w "naturalnych" warunkach to ogromna frajda dla widza
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
henry203 napisz co zrobiłeś. Udało się coś z tego tarła?
-
MaciekL
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: woj. łódzkie
Możesz zrobić tak: Jeżeli w akwarium nie ma innych ryb możesz w 100% zostawić ikrę ale nawet na 0,0001 sekundy nie możesz ich wyjąć z wody!!!!!!!!! Muszą być cały czas w wodzie a jak wyjmiesz chociaż na chwilę to jajeczka zrobię się białe a to znaczy że się zepsuły. Tak więc jak skalary są same możesz zostawić i najwyżej czymś osłonić ale ani na chwilę nie wyciągać z wody. POWODZENIA ŻYCZĘ !!!!! 
-
Gość
●
A co do powyższego to tak skalary pilnują w nocy. Jak u mnie składały to odganiały wszystkie ryby oczywiście ale w nocy też się starały ale za dobrze nie widziały i im ryby zjadały 
-
Gość
●
Witam
Na początku chciał bym podziękować wszystkim za rady. A ja zostawiłem je w akwarium ogólnym i przedzieliłem akwarium szybą, ikra utrzymała się 3 dni niestety później rodzicom znudziło się pilnowanie ikry i prawdopodobnie ją zjadły.
-
henry203
●
michal jadcz napisał(a):Możesz zrobić tak: Jeżeli w akwarium nie ma innych ryb możesz w 100% zostawić ikrę ale nawet na 0,0001 sekundy nie możesz ich wyjąć z wody!!!!!!!!! Muszą być cały czas w wodzie a jak wyjmiesz chociaż na chwilę to jajeczka zrobię się białe a to znaczy że się zepsuły. Tak więc jak skalary są same możesz zostawić i najwyżej czymś osłonić ale ani na chwilę nie wyciągać z wody. POWODZENIA ŻYCZĘ !!!!! 
możesz wyjąć i nawet się jej przyjrzeć ,nieraz miałem ikre skalarów i nigdy nic się jej nie stało pomimo tego że wyjmowałem..jak ja przełożysz i niektóre jajeczka zaczną się robić białe możesz pokusić się o odrywanie ich i wyrzucanie aby pleśń nie roznosiła się na inne ,mi do tego służył patyczek od szaszłyków 
-
gazownik
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
henry203 daj czas skalarom jak nie teraz to następnym razem może się udać.
Ja kilka razy próbowałem rozmnożyć skalary i udało, ikrę odkładałem napowietrzałem, zmiękczałem wodę i usuwałem spleśniałe jajeczka.
Któregoś dnia jednak odłożyłem parę, która nie mogła się pogodzić z inną parą (mimo , że akwa ma 720 l i było sporo miejsca) i okazało się, że po odłożeniu skalary złożyły ikrę na deszczownicy opiekowały się nią i doczekały potomstwa. Ja nic nie robiłem oddałem wszystko w ręce natury. Wrzucam kilka fotek jak zobaczysz nawet niespecjalnie było czysto (stare glony), ale woda ok.
-
MaciekL
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: woj. łódzkie
Powiązane tematy
Witam.
U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
Cześć,
Potrzebuję zredukować liczbę swoich skalarów. Cztery z obsady są już dorosłe i planuję zostawić dwa najładniejsze.
Czytałem na zagranicznych forach, że dobrym pomysłem jest to że jeśli ktoś n...
Witam
Pilnie potrzebuję pomocy. Mojemu skalarowi w ciągu jednej nocy pojawiła się ogromna rana na prawym boku pod płetwą. Rana biaława dosyć głęboka i duża. Skalar stracił apetyt. Co to może być?
A...
Witam.Jest ktoś w stanie rozpoznać płeć skalarów z poniższych zdjęć? Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Cześć. Czy parka skalarów w akwarium 90x45x45 się zmieści ? :-)
Witam do mojej 450 zamarzyłem sobie stadko Skalarów a z tego względu że mam możliwość zakupu pięknych okazów u naszych zachodnich sąsiadów to mam pytanie. Czy ktoś miał już okazję transportu tych ryb ...
właśnie dziś zauważyłem pobudzone kiryski.. po chwili już była ikra na szybach i roślinach. Akwa 112l, 6 neonów 1 skalar, 4 nieduże zbrojniki, i 3 kiryski spiżowe dorosłe. Starsze ryby raczej nie zjed...
Witam na brzegu akwarium pojawiła się ikra obok której pływają moje dwie pielegnice, czy to może być ich ikra, czy tylko chcą ją zjeść. 20200605_214044.jpeg
Witam
Akwarium 240l. Woda ro+kran gh 10, pH 7,5
Obsada:
5 skalarów, 8 miedzik obrzeżony, 15 neon inessa, 2 glonojady, 3 kosiarki, 4 kiryski ciemnoplamiste, sąsiad wymienił mi rośliny na gupiki. Tych o...
Cześć,
Dzisiaj odławiałem otoski że swojej 72, złowiłem jedną, chciałem ją wyciągnąć z siatki chwytałem po bokach i wytrysła ikra resztę delikatnie wycisnąłem, ikre włożyłem do pojemnika z napowietrza...
|
|