Ikra skalarów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ikra skalarów

Liczba wyświetleń: 3824·Odpowiedzi: 9
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

25 gru 2010, 23:50 Ikra skalarów  (#1)  

Witam
Dzisiaj rano skalary złożyły ikrę na liściu i zastanawiam się czy zostawić tą ikrę w akwarium z rodzicami czy przenieść do innego zbiornika, i jeśli zgaszę światło to skalary będą nadal pilnować ikry czy poprostu ją zjedzą?

henry203
Ranga: Początkujący

Zbyszek17 Łódź

26 gru 2010, 00:27   (#2)  

Witam henry203
możesz spokojnie odciąć liść z ikrą i włożyć do osobnego baniaka / najlepiej bez podłoża i roślin / pamiętając o ciągłym natlenianiu wody i temperaturze 27-28*C

Zbyszek17
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódź

Wozek Konin

26 gru 2010, 02:51   (#3)  

Cześć ja bym zostawił ikrę,tarlaki w ten sposób uczą się opiekować nią i nie tracą instynktu
macierzyńskiego.

Wozek

Miasto: Konin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

26 gru 2010, 05:29   (#4)  

Możesz zrobić tak jak radzi Zbyszek17 jak będziesz widział że ikra "dojrzewa" tzn zaczynają się formować ogonki możesz pomyśleć o uruchomieniu hodowli solowca.
Młode na początku korzystają z zasobów woreczka ale na 2-3 dzień od momentu swobodnego pływania rozpoczynają pierwsze próby zdobywania pokarmu.

Możesz też zostawić złożoną ikrę w akwarium ogólnym. Sukces będzie mniejszy bo większa część młodych zginie z różnych przyczyn a i karmienie ich jest bardziej kłopotliwe ale za to jaka frajda i satysfakcja..
Problemem tez jest fakt że coraz rzadziej spotyka się pary w pełni troszczą się o potomstwo, często wykazują kanibalizm. Jezeli chcesz doczekać się potomstwa w takim przypadku dobrze jest zastosować o ile to możliwe ( miejsce złożenia ikry) siatkę ochronną. Postawienie siatki tak by ryby widziały ikrę ale nie mogły jej zjeść to doskonała forma nauki opieki dla rodziców. Można w ten sposób "nauczyć" tarlaki opieki nad potomstwem i któregoś dnia obserwować udane tarło bez jakiejkolwiek naszej ingerencji. Dobrze też jest zostawiać włączone światło na noc (lampka nocna) koło zbiornika, ułatwia to rodzicom opiekę i obronę ikry i narybku.
A udane tarło - obrona narybku, terytorium oraz odchów młodych przez rodziców w "naturalnych" warunkach to ogromna frajda dla widza

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

MaciekL woj. łódzkie

31 gru 2010, 01:14   (#5)  

henry203 napisz co zrobiłeś. Udało się coś z tego tarła?

MaciekL
Ranga: Poznaje temat

Miasto: woj. łódzkie

31 gru 2010, 03:46   (#6)  

Możesz zrobić tak: Jeżeli w akwarium nie ma innych ryb możesz w 100% zostawić ikrę ale nawet na 0,0001 sekundy nie możesz ich wyjąć z wody!!!!!!!!! Muszą być cały czas w wodzie a jak wyjmiesz chociaż na chwilę to jajeczka zrobię się białe a to znaczy że się zepsuły. Tak więc jak skalary są same możesz zostawić i najwyżej czymś osłonić ale ani na chwilę nie wyciągać z wody. POWODZENIA ŻYCZĘ !!!!! :D

Gość

31 gru 2010, 03:48   (#7)  

A co do powyższego to tak skalary pilnują w nocy. Jak u mnie składały to odganiały wszystkie ryby oczywiście ale w nocy też się starały ale za dobrze nie widziały i im ryby zjadały :cry:

Gość

31 gru 2010, 10:56   (#8)  

Witam
Na początku chciał bym podziękować wszystkim za rady. A ja zostawiłem je w akwarium ogólnym i przedzieliłem akwarium szybą, ikra utrzymała się 3 dni niestety później rodzicom znudziło się pilnowanie ikry i prawdopodobnie ją zjadły.

henry203

31 gru 2010, 12:04   (#9)  

michal jadcz napisał(a):Możesz zrobić tak: Jeżeli w akwarium nie ma innych ryb możesz w 100% zostawić ikrę ale nawet na 0,0001 sekundy nie możesz ich wyjąć z wody!!!!!!!!! Muszą być cały czas w wodzie a jak wyjmiesz chociaż na chwilę to jajeczka zrobię się białe a to znaczy że się zepsuły. Tak więc jak skalary są same możesz zostawić i najwyżej czymś osłonić ale ani na chwilę nie wyciągać z wody. POWODZENIA ŻYCZĘ !!!!! :D

możesz wyjąć i nawet się jej przyjrzeć ,nieraz miałem ikre skalarów i nigdy nic się jej nie stało pomimo tego że wyjmowałem..jak ja przełożysz i niektóre jajeczka zaczną się robić białe możesz pokusić się o odrywanie ich i wyrzucanie aby pleśń nie roznosiła się na inne ,mi do tego służył patyczek od szaszłyków :)

gazownik
Ranga: Z dużym doświadczeniem

MaciekL woj. łódzkie

31 gru 2010, 13:21   (#10)  

henry203 daj czas skalarom jak nie teraz to następnym razem może się udać.
Ja kilka razy próbowałem rozmnożyć skalary i udało, ikrę odkładałem napowietrzałem, zmiękczałem wodę i usuwałem spleśniałe jajeczka.
Któregoś dnia jednak odłożyłem parę, która nie mogła się pogodzić z inną parą (mimo , że akwa ma 720 l i było sporo miejsca) i okazało się, że po odłożeniu skalary złożyły ikrę na deszczownicy opiekowały się nią i doczekały potomstwa. Ja nic nie robiłem oddałem wszystko w ręce natury. Wrzucam kilka fotek jak zobaczysz nawet niespecjalnie było czysto (stare glony), ale woda ok.

MaciekL
Ranga: Poznaje temat

Miasto: woj. łódzkie

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20251227_132541.jpg

Choroba u skalarów Manacapuru Red back

Kusztyk2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5620
Witam. U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
IMG_2503.jpg

Rozdzielenie par skalarów i identyfikacja płci.

DamianKr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3516
Cześć, Potrzebuję zredukować liczbę swoich skalarów. Cztery z obsady są już dorosłe i planuję zostawić dwa najładniejsze. Czytałem na zagranicznych forach, że dobrym pomysłem jest to że jeśli ktoś n...
kkk.jpg

Pilnie potrzebuję pomochy - Choroby Skalarów

Rafal132 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1686
Witam Pilnie potrzebuję pomocy. Mojemu skalarowi w ciągu jednej nocy pojawiła się ogromna rana na prawym boku pod płetwą. Rana biaława dosyć głęboka i duża. Skalar stracił apetyt. Co to może być? A...
IMG_20220414_175833_edit_1662871676282202.jpg

Płeć Skalarów

Patron94 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2512
Witam.Jest ktoś w stanie rozpoznać płeć skalarów z poniższych zdjęć? Z góry dzięki. Pozdrawiam

Parka skalarów

Martino w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3684
Cześć. Czy parka skalarów w akwarium 90x45x45 się zmieści ? :-)

Transport Skalarów

piotreksliwa11 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2538
Witam do mojej 450 zamarzyłem sobie stadko Skalarów a z tego względu że mam możliwość zakupu pięknych okazów u naszych zachodnich sąsiadów to mam pytanie. Czy ktoś miał już okazję transportu tych ryb ...

Kirysek spiżowy - ikra na szybach i roślinach... co dalej?

strong07 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7067
właśnie dziś zauważyłem pobudzone kiryski.. po chwili już była ikra na szybach i roślinach. Akwa 112l, 6 neonów 1 skalar, 4 nieduże zbrojniki, i 3 kiryski spiżowe dorosłe. Starsze ryby raczej nie zjed...

Czy to Ikra pielęgnicy miodowej

Artuss811 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5092
Witam na brzegu akwarium pojawiła się ikra obok której pływają moje dwie pielegnice, czy to może być ich ikra, czy tylko chcą ją zjeść. 20200605_214044.jpeg

Jaką pielęgnice do skalarów

orzelspc w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2730
Witam Akwarium 240l. Woda ro+kran gh 10, pH 7,5 Obsada: 5 skalarów, 8 miedzik obrzeżony, 15 neon inessa, 2 glonojady, 3 kosiarki, 4 kiryski ciemnoplamiste, sąsiad wymienił mi rośliny na gupiki. Tych o...

Co zrobić z ikrą otoska?

Scenery Stone w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2896
Cześć, Dzisiaj odławiałem otoski że swojej 72, złowiłem jedną, chciałem ją wyciągnąć z siatki chwytałem po bokach i wytrysła ikra resztę delikatnie wycisnąłem, ikre włożyłem do pojemnika z napowietrza...

Statystyki

Ten temat przegląda 141 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570986
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 141 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.