Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Chodzi o szybę nakrywową.
Zbiornik jest nakryty szybą. Pokrywa zrobiona ze sklejki i bez szyb skraplająca się woda szybko zniszczyłaby pokrywę.
Niestety szyby po kilku latach są już nie do domycia (wg mnie) i ograniczają dostęp światła. Może jednak ktoś z was ma jakiś sposób.
Oczywiście mogę kupić nowe szyby, ale ostatnio już trochę zainwestowałem z akwa i muszę wyluzować.
-
MaciekL
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: woj. łódzkie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A próbowałeś octem?? Czytałem, że jest skuteczny na tego typu zabrudzenia ale nie wiem jak się sprawuje na kilkuletniej nieczyszczonej szybie. Pozdrawiam
-
jacek2121
●
- Miasto: Radom
Ocet, żyletka i trochę chęci.
250l EI, 54l krewetki
-

bogust
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rzeszów
jacek2121 napisał(a):A próbowałeś octem?? Czytałem, że jest skuteczny na tego typu zabrudzenia ale nie wiem jak się sprawuje na kilkuletniej nieczyszczonej szybie. Pozdrawiam
Aż tak źle nie było  szyby czyściłem, ale i tak pewien nalot krok po kroku się odkładał.
Dzięki spróbuję octem
-
MaciekL
●
Kwasek cytrynowy na ciepło zawsze daje radę 
-
Gość
●
No to widzę , ze nie będę musiał kupować nowych szyb 
-
MaciekL
●
Powiązane tematy
Witam .Posiadam w swoim akwarium mały filtr hydroponiczny zasilany pat mini testowany z różnymi gabkami a ostatnio pojemnikiem z wata ,w hydroponice dodatkowy pojemniczek z gabkami .Hydroponika działa...
Hej
Kilka rad jak czyścić i konserwować filtr OASE.
Film po niemiecku. ?si=ZN0wBIpgfHZia9MK
Dzień dobry w Nowym Roku!
Mam do Was pytanie odnośnie do czyszczenia filtra kubełkowego SERA lub innego w podobnej konstrukcji. Filtra działa jakieś 1,5 roku. Był czyszczony jakieś 3 razy. Obecnie je...
Mam kilka pytań odnośnie sondy PH z komputera PH (komp o nazwie SQCmini2), mam dwa takie komputery, kilka dni temu kalibrowałem z płynem ph7. dzis sprawdzam i w obydwóch kompach sondy zaniżają o 0,4, ...
1.jpg Witam serdecznie.
Kilka dni temu założyłem akwarium jednakże przy podmianie wody zauważyłam, że przednia i tylna szyba są odchylone. Zdziwiłem się dość mocno gdyż specjalnie chciałem mieć szybę...
Rozglądam się za akwarium. Wstępnie zaplanowana była kostka 50x50x50. O ile podstawa na pewno będzie tego rozmiaru, to zastanawiam się czy warto zamówić zbiornik wyższy np. 60cm? Niby zawsze lepiej ja...
Witam
Posiadam akwarium w wymiarze 130 cm (dł) x 50 cm (wys) i 43 cm (szer) o grubości szyby 10 mm ze
szkła opti white bez wzmocnień wzdłużnych. Po zalaniu próbnym szczelności
różnica pomiedzy zewn...
Witam!
Czy macie jakieś sprawdzone metody i środki do czyszczenia akwarium z wszelkiego rodzaju glonów (sinice i inne) głównie z szyb i filtra w przypadku restartu akwarium?
W tym tygodniu planuje ...
Witam. Mój dyfuzor porósł glonami i stał się zielony, przecz co ciężko się rozpuszcza CO2. Jakim sposobem mogę go wyczyścić? Próbowałem szczotką i nie udawało się. Myślałem nad octem. Co wy na to?...
Cześć,
Czy znacie jeszcze jakieś modele filtrów kaskadowych oprócz AQUAEL VERSAMAX FZN-MINI oraz SUNSUN HBL-302, które zmieszczą się w szczelinę między szkłem akwarium a ścianą wynoszącą 70mm?
Nigdzi...
|
|