|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
mani
Siemianowice Śląskie
Witam
Wydaje mi się, że mam pewne niedobory w akwarium (chyba micro) gdyz strasznie wyginaja się liscie a do tego sie nie wybarwiaja tak jak powinny. Objaw głownie widac na hygrophili polyspermie.
Podaje parametry zbiornika:
Akawrium: 98l
Oświetlenie: 0,72W/l (7h dziennie)
Podłoże: Biogrunt + żwirek
Nawożenie: Praktycznie samo macro (zbiornik ma ok 1,5 miesiaca) gdyz pojawilo mi sie troszke nitek i nie chcialem ryzykowac ze zwiekszeniem micro.
CO2: Z butli cisnieniowej rozpylane w rekatorze co2 (z filtra narurowego)
Paramtery wody:
PH: 6,5
KH: 10
NO3: 15
PO4: 0,5
K (podaje ok 20ml przy podmianie)
Temp: 25stopni
reszty parametrow nie mierze.
Czy możecie mi podpowiedzieć czego brakuje moim roslinkom ?
-
mani
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Siemianowice Śląskie
mani
Siemianowice Śląskie
Nie wiem czemu ale moje zdjecie roslinki zniknelo wiec dodaje je jeszcze raz
-
mani
●
mani
Siemianowice Śląskie
Puk puk pomoze ktos ? 
-
mani
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Trudno powiedzieć czego to są niedobory.Poskręcane i blade liście to niedobór wapnia i microelementów.Może to również być przedawkowanie potasu i magnezu.Zacznij od podniesienia micro jeżeli to po dwóch tygodniach nie pomoże upatruj przyczyny w tym co ci wyżej napisałem.
-
pablo77
●
- Miasto: Raj
Witaj.
Na 90 % to objawy niedoboru magnezu. Napisz ile podajesz
-
michu:/
●
- Ranga: Poznaje temat
mani
Siemianowice Śląskie
No widzisz i tu jest problem bo stosuje firmowy nawoz macro PlantaActiv przy ktorym jak sie okazalo caly czas mialem braki fosforu a czy magnez tam jest to nie mam pojecia
Generalnie jeszcze w tym tygodniu chce przejsc na EI i miec przynajmniej pojecie ile czego mam w wodzie.
-
mani
●
Żeby zliwidować niedobory magnezy kup sobie siedmiowodny siarczan magnezu. (sól gorzka).
Wsyp do podmian małą płaską łyżeczkę. I po kłopocie. W Tym nawozie, który masz pewnie nie ma magnezu.
Żeby wiedzieć ile czego podajesz warto zakupić sole, bo producenci tylko piszą, że ich nawóz działa, ale nie wiemy ile czego w nim jest.
-
michu:/
●
- Ranga: Poznaje temat
mani
Siemianowice Śląskie
Dzieki michu, w 100% sie z toba zgadzam szkoda ze poradniki dla poczatkujacych akwarystow nie zaczynaja sie od słow: KUP SOLE 
-
mani
●
Powiązane tematy
Dzień dobry
Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
Witam, mineralizuje wodę samym Qualdropem gh+ plant czyli samo mg/ca i wydaje mi się, że w moim zbiorniku występują objawy niedoboru SIARKI, bo przecież nie podaje jej ani z kno3 ani z kh2po4, w moim ...
Witam.
Zaczęły mi się pojawiać mikro dziury
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co jest nie tak ?
Parametry mam książkowe .
Choc nie wiem czy to nie przez mikro
Proponuje założyć bazę zdjęć roślin które mają nie dobory , makro lub mikro elementów.
1) Akwarysta umieszcza zdjęcie swojej rośliny
2) Akwarysta w formularzu zaznacza jakie nie dobory widzi u siebie ...
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
Witam,
9 października zrestartowałem zbiornik 25l (20l netto) na kranówce i żwirku + kulki GT.
Przez pierwszy tydzień standardowo dodawałem dzienne dawki K i bakterie (Stability) oraz zalecane dawki ...
Witam
Akwarium 170l
Podloze: pokruszona lawa i ceramika, podsypka denerle deponitmix 6w1 (2cm), żwir bazaltowy 2-5mm
Filtr ultramax 1400l/h
Oswietlenie led 6500k, 80w, 55lm/l + barwa czerwona/niebiesk...
Witajcie.
Szukam pomocy w sprawie "zielenienia się" roślin. Ludwigia White którą mam od tygodnia zmienia kolor z białego na zielony, a i Rotala Maka Red też traci czerwień. Akwarium jest na...
Witam,
zrobiłem restart akwa 10 dni temu.
Podstawowe parametry:
- akwarium: 25l
- oświetlenie: Leddy Tube 6W Sunny (zacząłem od 6h świecenia)
- CO2: tylko w płynie
- podłoże: żwirek bazaltowy + kul...
20190329_160745.jpg Witajcie!
W moim 1,5 miesięcznym akwarium 25l brutto pojawiły się takie glony a od paru dni niedobory na Bacopie Monnieri. Glon zawitał już w moim akwa w pierwszych 2 tygodniach od...
|
|