|
|
Low tech-pytanie o rośliny
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, nie wiem czy w dobrym dziale ale chcem założyc akwarium low tech i niewiem czy rośliny, które wybrałem dadzą w nim radę. Oświetlenie 0,42W/L aqua-glo, daylight. Podłoże: oczywiście ziemia.
Rośliny:
 Bylxa japonska
Rotala green/indica
 Phoenix moss/flame moss christmas moss
Nurzaniec spiralny
Eleocharis Paravula i Vivpara
 Glossia
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję kilanek11
-
kilanek11
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Żary
Eee tam tragedii nie ma:)
Moim zdaniem dadzą radę chociaż nie wiem jak Elechoaris(tutaj się nie wypowiadam).
Widziałem akwaria low tech takie, że Hi tech się chowają:)
Wszystko zależy od nawożenia i dopasowania parametrów dla własnego akwa.
usunięto nieautoryzowaną reklamę
-
Nostromo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Jak nurzaniec wyhula to zaciemni dodatkowo zbiornik, ale zawsze można ciapnąć  Nie wiem co glosia powie na te 0,4W, może iść do góry....nigdy nie hodowałem jej przy takim świetle więc tylko przypuszczam. Na pewno ktoś się o tym wypowie 
Pozdrawiam. Witek
-
Wicia
●
- Miasto: Ciechanów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Glosia rośnie przy oświetleniu 0,4w/l jak łodygowiec ;p Co do blyxy to u mnie w baniaku LT nigdy nie udało mi się jej utrzymać.Rotala indica rośnie u mnie kompletnie zielona a nurzaniec .. prawda. Zaciemni cały baniak..
-

sebolerro
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
-
sebolerro napisał(a):Glosia rośnie przy oświetleniu 0,4w/l jak łodygowiec ;p Co do blyxy to u mnie w baniaku LT nigdy nie udało mi się jej utrzymać.Rotala indica rośnie u mnie kompletnie zielona a nurzaniec .. prawda. Zaciemni cały baniak..
Mało która czerwona roślina będzie czerwona przy słabym oświetleniu:)
-
Nostromo
●
Nostromo napisał(a):sebolerro napisał(a):Glosia rośnie przy oświetleniu 0,4w/l jak łodygowiec ;p Co do blyxy to u mnie w baniaku LT nigdy nie udało mi się jej utrzymać.Rotala indica rośnie u mnie kompletnie zielona a nurzaniec .. prawda. Zaciemni cały baniak..
Miałem kiedyś baniak na amazonii to zaznałem tej pięknej czerwieni roślinnej ;p Ale przy Lt jeszcze mi się nie udało  Może kiedyś .. 
-

sebolerro
●
- Miasto: Bydgoszcz
-
To dobrze. Ważne, żeby rosła blyxa, nurzaniec, rotala i mchy bo to podstawy aranżacji.  A co do glossi to jak myślicie da radę w LT, utworzy gęsty dywan?
-
kilanek11
●
Przy takim oświetleniu jak Twoje nie da rady
-

sarlight
●
- Miasto: Kraków
Blyxa raczej nie będzie ci rosła, glosia będzie wegetować, pozostałe ok. Poza tym że przy takim świetle trudno mówić o LT. Bez nawożenia się nie obędzie i CO2
-

alibaba
●
To macie jakąś podobną roślinkę do blyxy?
-
kilanek11
●
Dla niektórych 0,4w/l to mało ale wg mnie, rośliny nawet przy tak słabym świetle będą rosły jak na drożdżach, oczywiście jeżeli będą odpowiednio nawożone.
Sam mam coś koło 0,45 W/L, na zwykłym żwirze, tyle że nawożę CO2 i EI (nie wiem jak ma się to do LT bo to jest pojęcie względne).
Rośnie na tym mały henio, ludwigia repoens (piękna czerwona), microsorium, moczarka argentyńska, nurzaniec i gdyby nie drobny problem z glonami to włączyłbym dodatkowe 0,3W/L.
Po ataku glonu, z dywanu małego henia zostały mi dosłownie 2 małe gałązki. Teraz po trochę ponad miesiącu walki z glonem mam znowu ze 12 małych kępek trawnika.
Ale dużo zależy od tego co rozumiesz przez pojęcie LowTech
czy to jest dla ciebie tylko słabe oświetlenie ale będziesz dozował nawozy
czy nie chcesz kompletnie nic robić przy akwarium
-
MasterBarti
●
- Miasto: Jankowice k. Pszczyny
Nie, oczywiście będę zajmował się akwa. Tylko nie będę go nawoził i nie będę podwał Co2, tylko sama ziemia +kulki glina-torf.
-
kilanek11
●
kilanek11 napisał(a):Nie, oczywiście będę zajmował się akwa. Tylko nie będę go nawoził i nie będę podwał Co2, tylko sama ziemia +kulki glina-torf.
Nie no chociaż potas im podawaj.. Bo mogą zmarnieć mocno:(
-
Nostromo
●
sebolerro napisał(a):Nostromo napisał(a):sebolerro napisał(a):Glosia rośnie przy oświetleniu 0,4w/l jak łodygowiec ;p Co do blyxy to u mnie w baniaku LT nigdy nie udało mi się jej utrzymać.Rotala indica rośnie u mnie kompletnie zielona a nurzaniec .. prawda. Zaciemni cały baniak..
Miałem kiedyś baniak na amazonii to zaznałem tej pięknej czerwieni roślinnej ;p Ale przy Lt jeszcze mi się nie udało  Może kiedyś .. 
Ja mam baniaczek na pro Soilu ale muszę go "Donawozić" Suche sole już w drodze i zobaczę mam nadzieje efekty.
Przy takim czasie jak nie nawoziłem niczym poza PG Classic (który imo jest wg. mnie bardzo słabym nawozem) Potasem i od 2 dni Fosforem to cud, że moje glony to pojedyncze niteczki które mogę policzyć na palcach 1 ręki bo oświetlenie mam 1,1 W na L. 
-
Nostromo
●
Jak myślicie czy ziemia zwykła z nawozami [niby naturalnymi mikro i makro] bez dodatków się nada? Kwaśność od 3,5 do 8
Proszę o bardzo szybką odpowiedź to ważne 
-
kilanek11
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Witam,
To moj pierwszy watek na tym forum. Widzac niesamowite zbiorniki innych uzytkownikow postanowilem zaprezentowac moje akwarium.
Jak w temacie. Low tech
200 l; 120x45x36cm
Przepraszam, za lekk...
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
Witam serdecznie, w ostatnim czasie na eleocharis parvuli pojawia się coraz więcej wielokomórkowców, które wyglądają w zasadzie jak osad, co pozornie zmienia kolor. Może to wyższe stadium oedogonium...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Witam,
Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...
Witam.
Planuję zakup filtra RO.
Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced.
Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra.
Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
|
|